Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για το διαζύγιο

Photo credits: freepik.com 
Ένα διαζύγιο φέρνει το παιδί αντιμέτωπο με μία νέα πραγματικότητα. Πώς θα μιλήσετε στο παιδί σας για το χωρισμό από τον/τη σύζυγό σας, ώστε να το βοηθήσετε να βρει τις νέες ισορροπίες του και να επηρεαστεί όσο γίνεται λιγότερο ψυχολογικά; 

Το διαζύγιο αποτελεί μια επίπονη διαδικασία τόσο για το ζευγάρι, όσο και για τα παιδιά, που συχνά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Η επιστημονική ομάδα της Συμβουλευτικής Γραμμής 11525 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» δίνει χρήσιμες συμβουλές στους γονείς για το πώς να ανακοινώσουν στα παιδιά το διαζύγιο, ώστε να μειώσουν τις ψυχολογικές συνέπειες αυτής της αλλαγής.

Το διαζύγιο είτε είναι συναινετικό, είτε με αντιδικία, συνεπάγεται επίπονες διαδικασίες, οι οποίες αφορούν κυρίως στην επιμέλεια των παιδιών, την κοινή περιουσία, τη μετεγκατάσταση του ενός συζύγου, κ.α. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αναδύονται πολλά συναισθήματα όπως ματαίωση, θυμός, λύπη, ενοχές, ντροπή, ανασφάλεια.

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν το διαζύγιο ως ένα μικρό πένθος και ανήκει στις στρεσογόνες καταστάσεις, κατέχοντας τη δεύτερη θέση μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Οι γονείς συχνά προσπαθούν να κρατήσουν μακριά από τα παιδιά την κρίση στη μεταξύ τους σχέση, με αποτέλεσμα να προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση και αβεβαιότητα στα παιδιά. Αφενός, γιατί τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά και αφετέρου επειδή συχνά ενοχοποιούν τον εαυτό τους για τα προβλήματα ανάμεσα στους γονείς τους.

Οι γονείς θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι το διαζύγιο αυτό που πληγώνει τα παιδιά τόσο, όσο η έλλειψη επικοινωνίας, η απόκρυψη πληροφοριών, οι εντάσεις, οι συγκρούσεις και το ψυχρό κλίμα που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στους γονείς.

Η αντίδραση των παιδιών σε ένα διαζύγιο εξαρτάται από την ηλικία τους και από το στάδιο της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξής τους.

Τα πιο μικρά παιδιά δυσκολεύονται να κατανοήσουν το διαζύγιο. Συχνά αισθάνονται ένοχα ή υπεύθυνα για την κατάσταση και προσπαθούν μέσα από τη συμπεριφορά τους να αλλάξουν την απόφαση των γονιών τους.

Τα μεγαλύτερα παιδιά και ιδιαίτερα οι έφηβοι μπορεί να επηρεαστούν στο πώς δημιουργούν σχέσεις και στον τρόπο με τον οποίον αυτονομούνται από το οικογενειακό περιβάλλον.

Πώς μπορείτε να ανακοινώσετε το διαζύγιο στα παιδιά;

Τα παιδιά δεν χρειάζεται να γνωρίζουν ποια ακριβώς είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ζευγάρι.

Είναι σημαντικό, όμως, να υπάρχει ένας κοινός τρόπος πλεύσης από τους γονείς και ό,τι ανακοινώνεται στα παιδιά να είναι οριστικό, ώστε και εκείνα να προσαρμόζονται πιο εύκολα και να αντεπεξέρχονται καλύτερα στη διαδικασία του διαζυγίου.

Η ανακοίνωση του διαζυγίου, που θα πρέπει να γίνει παρουσία και των δύο γονιών, θα προκαλέσει έντονα συναισθήματα, γι' αυτό είναι σημαντικός ο χώρος και ο χρόνος που θα γίνει αυτό. Η επιλογή ενός χώρου όπου δεν υπάρχουν περισπασμοί, θα βοηθήσει τα παιδιά να διαχειριστούν πιο εύκολα τα συναισθήματα που θα αναδυθούν και με την παρουσία όλων των μελών γίνεται αντιληπτό ότι μπορούν να είναι πηγή ανακούφισης ο ένας για τον άλλο από την αρχή.

Αφήστε τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να κάνουν τυχόν ερωτήσεις. Καθώς πολλά παιδιά αισθάνονται υπεύθυνα για το διαζύγιο των γονιών τους, διαβεβαιώστε τα ότι δεν έχουν καμία ευθύνη για αυτή την απόφαση και αποσαφηνίστε ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να αλλάξουν την κατάσταση.

Τονίστε τους τα ότι θα τα αγαπάτε για πάντα και θα είστε πάντοτε διαθέσιμοι ως γονείς. Τέλος, φροντίστε να κάνετε τα παιδιά να μην νιώθουν αβεβαιότητα, έχοντας έτοιμο ένα πλάνο για τα πρακτικά πράγματα, π.χ. που θα μείνουν, πού θα πηγαίνουν σχολείο, κλπ.

Θυμηθείτε ότι ο κόσμος των παιδιών γκρεμίζεται με το διαζύγιο των γονιών τους. Θα πρέπει να δείχνετε αξιόπιστοι και ισχυροί, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να μην μεταφέρετε στα παιδιά σας τα προβλήματα που σχετίζονται με το διαζύγιό σας. Για αυτό απευθυνθείτε στους φίλους σας ή σε κάποιον ειδικό.

Διαβάστε ακόμη:
Διαζύγιο: αιτίες, διαχείριση, η ζωή μετά
Διαζύγιο και παιδιά
Πώς ο χωρισμός των γονιών επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών

 

Ένα άρθρο για: