Πώς αλλάζει το σώμα ενός κοριτσιού κατά την εφηβεία

Η εφηβεία, δηλαδή η περίοδος μετάβασης από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, χαρακτηρίζεται από έντονη ανάπτυξη, συναισθηματικά, διανοητικά και βέβαια σωματικά και περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές στο σώμα ενός κοριτσιού, που σιγά σιγά γίνεται γυναίκα.

Σε μία περίοδο, που έτσι κι αλλιώς είναι ιδιαίτερη, γεμάτη αλλαγές και μεταπτώσεις στην ψυχολογία των εφήβων, πολλά κορίτσια τη βιώνουν ακόμη πιο δύσκολα, καθώς βλέπουν το σώμα τους να μεταμορφώνεται.  

Η εφηβεία διαχωρίζεται στην πρώιμη (10-13 ετών) κατά την οποία, καθώς τα κορίτσια αρχίζουν να μεγαλώνουν πιο γρήγορα, παρατηρούν τις πρώτες αλλαγές στο σώμα τους και στη μέση εφηβεία (14-17 ετών), κατά την οποία οι φυσικές αλλαγές ολοκληρώνονται.

Είναι σημαντικό ως γονείς να μιλήσετε εγκαίρως με την κόρη σας και να την ενημερώσετε για τις αλλαγές που έπονται.
εφηβεια
Η εφηβεία έρχεται πιο νωρίς για τα κορίτσια, πράγμα που είναι φανερό στην ανάπτυξή τους.

Ανάπτυξη του στήθους
Ένα από τα πρώτα σημάδια της εφηβείας και από τις πιο εμφανείς αλλαγές, είναι η ανάπτυξη του στήθους, που μπορεί να προκαλέσει άγχος σε κάποια κορίτσια, καθώς φοβούνται ότι δεν μεγαλώνει αρκετά ή επειδή σε κάποιες περιπτώσεις, το ένα στήθος αναπτύσσεται ταχύτερα από το άλλο. Η άνιση ανάπτυξη και μία ευερεθιστότητα είναι εντελώς φυσιολογικά. Επίσης, οι θηλές μπορεί να αλλάξουν χρώμα, λίγο πιο ανοιχτό ή λίγο πιο σκούρο, μπορεί να επεκταθούν προς τα έξω ή να εμφανιστούν λίγες τρίχες γύρω τους, τα οποία είναι φυσιολογικά. Το μέγεθος του στήθους είναι εν μέρει κληρονομικό.

Έμμηνος ρήση
Περίπου 6-12 μήνες πριν από την πρώτη περίοδο, μπορεί να εμφανιστεί μικρή ποσότητα διαυγούς ή λευκής κολπικής έκκρισης, η οποία αποτελεί φυσιολογική απόκριση στις αυξανόμενες ποσότητες της ορμόνης οιστρογόνου στο σώμα. Τα περισσότερα κορίτσια έχουν την πρώτη τους περίοδο εντός 2-3 ετών μετά την ανάπτυξη του στήθους, με μέση ηλικία τα 12 χρόνια. Η περίοδος διαρκεί συνήθως τέσσερις ως έξι μέρες. Τα πρώτα χρόνια μπορεί να είναι ακανόνιστη και να έρχεται κάθε 21 ως 35 μέρες. Σταθερός θεωρείται ο κύκλος των 28 ημερών.
Η περίοδος είναι αποτέλεσμα του αίματος που γεμίζει κάθε μήνα τα εσωτερικά τοιχώματα της μήτρας, για να βοηθήσει να γονιμοποιηθεί ένα ωάριο. Αν δεν γονιμοποιηθεί, αποβάλλεται και το αίμα εξέρχεται από τον κόλπο.
Σε κάποιες περιπτώσεις η πρώτη περίοδος χαρακτηρίζεται από έντονο κόκκινο αίμα, ενώ σε άλλες από κοκκινοκαφέ κηλίδες.
Πολλές νέες κοπέλες παραπονιούνται για έντονους πόνους στη διάρκεια της περιόδου, κάτι που είναι φυσιολογικό. Αλλά ο γυναικολόγος θα σας συστήσει κάποια φάρμακα που θα βοηθήσουν, ώστε οι πόνοι αυτοί να μην εμποδίζουν την έφηβη να πηγαίνει στο σχολείο ή στις άλλες δραστηριότητές της.

Κολπικές εκκρίσεις
Μπορεί να εντοπίσετε λευκά, κολλώδη υγρά στο εσώρουχό σας. Είναι τα υγρά που διατηρούν τον κόλπο σας υγρό και καθαρό. Οι κολπικές εκκρίσεις μπορεί να γίνουν πιο πηχτές και κολλώδεις κατά τον κύκλο. Η μυρωδιά τους είναι σχεδόν ανεπαίσθητη. Αν νιώσετε φαγούρα, αν η μυρωδιά γίνει έντονη ή το χρώμα τους σκούρο κίτρινο ή πρασινωπό, είναι ένδειξη πιθανότητας κολπικής μόλυνσης.

Τριχοφυΐα
Στην εφηβεία οι τρίχες εμφανίζονται παντού και γίνονται πιο πυκνές. Η τριχοφυΐα αυξάνεται στα χέρια και τα πόδια, εμφανίζεται στις μασχάλες, καθώς και στο εφηβαίο. Σε κάποιες περιπτώσεις βγαίνουν τρίχες στο στήθος ή το πηγούνι, που όμως μπορεί να είναι ένδειξη ορμονικού προβλήματος, οπότε συμβουλευθείτε το γιατρό σας.

Αγαπήστε το σώμα σας
Πολλές έφηβες έχουν αρνητική αντίληψη για την εικόνα του σώματός τους. Ως γονείς, προσέξτε για τα παρακάτω σημάδια, τα οποία δείχνουν ότι μία νέα κοπέλα μπορεί να χρειάζεται βοήθεια.

Μήπως η έφηβη κόρη σας:

  • Δίνει αξία στον εαυτό της μόνο μέσα από την εξωτερική της εμφάνιση;
  • Αρνείται να φάει;
  • Μετράει συνέχεια της θερμίδες;
  • Εφαρμόζει ακραίες δίαιτες και έχει εμμονή με συγκεκριμένες τροφές;
  • Προκαλεί εμετούς στον εαυτό της μετά από τη κατανάλωση φαγητού;