Πολύποδας τραχήλου μήτρας
Ο όρος πολύποδας τραχήλου, αναφέρεται στον καλοήθη όγκο που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της μήτρας. Το μέγεθος του πολύποδα ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση της ασθενούς. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που αναπτύσσουν πολύποδα στον τράχηλο, αυτός εκδηλώνεται ως καλοήθεια και μόνο το 1% αυτών υπάρχει περίπτωση να παρουσιάσει νεοπλασματική αλλαγή. Το γεγονός αυτό όμως δεν πρέπει να καθησυχάζει καθώς οι γυναίκες που έχουν πολύποδες, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου συγκριτικά με εκείνες που δεν έχουν την πάθηση.
Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί το ακριβές αίτιο που οδηγεί στην ανάπτυξη πολυπόδων, αλλά οι ιατροί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα οφείλεται σε φλεγμονές του τραχήλου ή στην αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων.
Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο πολύποδας τραχήλου;
Οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία τους όταν εμφανίζουν αιμορραγία ενώ βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Σε γενικές γραμμές πάντως το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι οι συσπάσεις της μήτρας που προκαλούν πόνους οι οποίοι μοιάζουν με αυτούς της περιόδου. Στις μικρότερες ηλικίες, οι ασθενείς μπορεί να έχουν ασταθή περίοδο μεταξύ των οποίων παρατηρείτε αιμορραγία. Επίσης μπορεί να παρατηρούν αιμορραγία, αλλά και παχύρευστα κολπικά υγρά ωχρού ή λευκού χρώματος μετά την σεξουαλική επαφή.
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών, όπου η πάθηση εκδηλώθηκε ασυμπτωματικά με μόνη ένδειξη μικρές σταγόνες αίματος, ή κατά την κλινική εξέταση στον γυναικολόγο με αφορμή την υπογονιμότητα.
Πολύποδας Τραχήλου: Βασικές μέθοδοι θεραπείας
Σε περίπτωση που η ασθενής διαγνωσθεί με πολύποδες τραχήλου, τότε ανάλογα με την έκταση της πάθησης αλλά και την βαρύτητά του, ο γυναικολόγος θα της προτείνει:
Αφαίρεση με θυριδωτή λαβίδα: Κατά την επέμβαση πραγματοποιείται ένα δέσιμο χειρουργικά γύρω από το πάσχων σημείο, το οποίο στην συνέχεια αποκόπτεται. Ο πάσχων ιστός που έχει παραμείνει στον τράχηλο αφαιρείται στην συνέχεια με την μέθοδο του καυτηριασμού. Η διαδικασία δεν προκαλεί επιπλοκές ενώ η ασθενής μπορεί να παρατηρήσει ελαφρά αιμορραγία μετά την επέμβαση και ελαφρύ πόνο. Μετά από λίγες εβδομάδες επισκέπτεται ξανά τον ιατρό για μια εξέταση ώστε να διαπιστωθεί ότι έχει ολοκληρωθεί η επούλωση.
Υστεροσκόπηση: Η μέθοδος της υστεροσκόπησης είναι μια νέα, σύγχρονη διαδικασία αφαίρεσης η οποία θεωρείται ελαφρώς επεμβατική και δεν συνοδεύεται από πόνο η αιμορραγία. Η ασθενής υπόκειται σε τοπική αναισθησία και η επέμβαση έχει στοχευμένη επίδραση η οποία αποτρέπει τον τραυματισμό των υγειών ιστών. Η επέμβαση προτείνεται και εφαρμόζεται συνήθως σε νεαρότερες ηλικίες όπου υπάρχει η επιθυμία τεκνοποίησης.
Πολύποδας Ενδομητρίου
Πολύποδα του ενδομητρίου ονομάζουμε την καλοήθη νεοπλασία του ιστού του ενδομητρίου. Η ανάπτυξη της νεοπλασίας παρατηρείται στο εσωτερικό περίβλημα της μήτρας, το ενδομήτριο. Η σύνδεση του πολύποδα με τη μήτρα τις περισσότερες φορές γίνεται με έναν λεπτό μίσχο (μισχωτός πολύποδας), ο οποίος μπορεί να είναι τόσο μακρύς που φτάνει μέχρι τον τράχηλο.
Πολύποδας ενδομητρίου: Ποιες γυναίκες πλήττονται
Ο πολύποδας του ενδομητρίου εμφανίζεται στο 10% των γυναικών που υποβάλλονται σε υστερεκτομή και είναι σε ηλικία 40-60 ετών. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μην είναι μισχωτός αλλά να έχει μεγάλη επίπεδη βάση. Συχνά όμως εμφανίζεται και σε μικρότερες γυναίκες. Τις περισσότερες φορές η βλάβη είναι μονήρης όμως στο 20% των περιπτώσεων μπορεί να διαγνωστούν πάνω από ένας πολύποδες στον τράχηλο ή το ενδομήτριο με διαφορετικό μέγεθος.
Μπορεί να έχει μια μεγάλη επίπεδη βάση ή να συνδέεται με το ενδομήτριο με μίσχο (μισχωτός).
Ο πολύποδας του ενδομητρίου εγκυμονεί κινδύνους ανάπτυξης καρκίνου στο ενδομήτριο της γυναίκας, δύο φορές περισσότερο απ’ ότι στον γενικό γυναικείο πληθυσμό.
3 βασικές κατηγορίες πολυπόδων ενδομητρίου
- Υπερπλαστικοί πολύποδες: οι πιο συχνοί, εμφανίζουν ποικιλία σε μέγεθος και σχήμα και παρουσιάζουν ευαισθησία στη δράση των οιστρογόνων
- Ατροφικοί πολύποδες: πιο συχνοί στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
- Λειτουργικοί πολύποδες: Αρκετά σπάνιοι
Αίτια εμφάνισης ενδομήτριου πολύποδα
Δεν έχει βρεθεί κάποια συγκεκριμένη αιτία για την ανάπτυξη πολύποδα στην μήτρα, όμως είναι πολύ πιθανό να επηρεάζεται από την κατάσταση των οιστρογόνων.
Συμπτώματα
Οι πολύποδες ενδομητρίου συχνά είναι ασυμπτωματικοί. Στις περιπτώσεις που φανερώνουν συμπτώματα, το πιο σύνηθες είναι να εμφανίζεται μικρή ποσότητα αίματος από τον κόλπο στην μέση του κύκλου και πάρα πολύ αυξημένη μηνορραγία. Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες η κολπική αιμορραγία είναι ένα αίτιο για την εμφάνιση πολύποδα ενδομητρίου. Σε περιπτώσεις που ο/οι πολύποδες έχουν αποκτήσει αγγεία, τότε η απώλεια αίματος είναι μεγαλύτερη σε όλες τις περιπτώσεις.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι:
- Παρατεταμένη έμμηνος ρύση
- Αιμόρροια με λήψη αντισυλληπτικών
- Δύσοσμα υγρά, αν ο πολύποδας μολυνθεί
- Υπογονιμότητα
Διάγνωση
Ο πολύποδας ενδομητρίου διαγιγνώσκεται σε έναν τακτικό υπερηχογραφικό έλεγχο. Σαν εξέταση εκλογής όμως, οι περισσότεροι γυναικολόγοι συνιστούν τη διαγνωστική υστεροσκόπηση, η οποία επιτρέπει στον ιατρό να έχει άμεση οπτική επαφή με την κοιλότητα και να λάβει αν χρειαστεί δείγμα για βιοψία.
Αφαίρεση του πολύποδα στην μήτρα
Κατά τη διάρκεια της υστεροσκόπησης, αν βρεθεί πολύποδας αφαιρείται επιτόπου για να εκμηδενιστεί η πιθανότητα κακοήθειας μελλοντικά. Αν είναι μεγάλος ο πολύποδας είναι επίσης αναγκαίο να αφαιρεθεί για να αποτραπεί η περίπτωση υπογονιμότητας. Στην υστεροσκόπηση δεν τραυματίζονται οι γειτονικοί ιστοί του ενδομήτριου και υπερισχύει από την παλιά «τυφλή» μέθοδο της απόξεσης. Η αφαίρεση πραγματοποιείται είτε με μέθη είτε με τοπική αναισθησία.
Η παραπάνω διαδικασία ισχύει για τον πολύποδα του τραχήλου.
Πολύποδας και Υπερπλασία Ενδομητρίου
Δεν είναι σπάνιο ένας πολύποδας να συμβαδίζει με υπερπλασία στο ενδομήτριο, η οποία μπορεί να βάλει τον γυναικολόγο σε υποψίες για την μελλοντική εμφάνιση καρκίνου στο ενδομήτριο. Σε αυτήν την περίπτωση τοποθετείται ένα σπιράλ το ενδομήτριο, το οποίο έχει προγεστερόνη.