Ποια τροφή βοηθά τα παιδιά να ψηλώσουν;

Photo credits: freepik.com   
Το ύψος του παιδιού απασχολεί κάθε γονιό, συχνά και το ίδιο το παιδί, καθώς παρατηρεί τις τυχόν διαφορές ύψους με τους φίλους ή τους συμμαθητές του. Η διατροφή είναι και σε αυτή την περίπτωση ένας παράγοντας που συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του παιδιού.

Υπάρχει, μάλιστα μία τροφή με τεράστια θρεπτική αξία, την οποία κάθε παιδί θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά, με σκοπό την υγιή ανάπτυξή του και προκειμένου εξασφαλίσει το βέλτιστο ύψος.

Πρόκειται για το αυγό, το οποίο είναι καλό να καταναλώνεται από τα παιδιά στο πρωινό γεύμα. Είναι, επίσης, γνωστό ότι ένα καλό και υγιεινό πρωινό γεύμα έχει πολλά οφέλη για την υγεία των παιδιών. Ο συνδυασμός των δύο, δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα πρόσληψης μεγαλύτερης ποσότητας πρωτεΐνης και τα βοηθά να ψηλώσουν.

Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, που δημοσιεύτηκε στο Pediatrics, η καθημερινή κατανάλωση αυγών μπορεί να εγγυηθεί ότι το παιδί δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με το ύψος ή το βάρος του.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις της διατροφικής παρέμβασης σε παιδιά ηλικίας 6 έως 9 μηνών στον Ισημερινό. Κατόπιν τυχαίας διαλογής, μια ομάδα (πειραματική) ακολούθησε για 6 μήνες μια διατροφή που περιλάμβανε ένα αυγό την ημέρα ενώ και χωρίς καθόλου αυγά για το αντίστοιχο διάστημα μια ομάδα ελέγχου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, τα παιδιά με την καθημερινή κατανάλωση αυγών κατέγραψαν 47% μικρότερο κίνδυνο καθυστερημένης ανάπτυξης, η οποία εν μέρει οφείλεται στην κακή διατροφή και κατά 74% λιγότερες πιθανότητες να είναι λιποβαρή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αυγά αποτελούν μια ασφαλή και σημαντική διατροφική πηγή για τα παιδιά. Σημείωσαν, επίσης, ότι η μελέτη διενεργήθηκε με μεγάλη προσοχή και παρακολούθηση για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις στα αυγά, χωρίς εντέλει να αναφέρεται κάποιο περιστατικό με την ανεπιθύμητη ενέργεια. Ένας περιορισμός της μελέτης είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα στην διατροφή των παιδιών της πειραματικής ομάδας, γεγονός που ενδεχομένως επηρέασε τα αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμη:
Ύψος και παιδί: Ποιοι παράγοντες το επηρεάζουν
Γιατί δεν ψηλώνει το παιδί μου; 
Μέχρι ποια ηλικία ψηλώνουν αγόρια και κορίτσια