Photo credits: freepik.com
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού - World Breastfeeding Week (στη χώρα μας είναι η πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου), που έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA), ας δούμε ποια είναι τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, τόσο για το βρέφος, όσο και τη νέα μητέρα.
Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού ήταν «Ενθαρρύνουμε τον θηλασμό. Κάνουμε τη διαφορά για τους εργαζόμενους γονείς».
Η εν λόγω δράση υποστηρίζεται από τη UNICEF, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ - WHO), τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και Υπουργεία Υγείας σε πολλές χώρες. Αποτελεί μια εκστρατεία με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας σε θέματα που σχετίζονται με τον μητρικό θηλασμό και την προαγωγή του.
Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού
Το γάλα αρχίζει να κατεβαίνει αμέσως μετά τον τοκετό και την αποβολή του πλακούντα, με τη δράση δύο ορμονών (προλακτίνη και οξυτοκίνη). Αν και για κάποιες γυναίκες η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι επώδυνη και αγχωτική, ο μητρικός θηλασμός έχει πολλά πλεονεκτήματα.
Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη για το βρέφος είναι:
- Του προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για τους πρώτους 6 μήνες (τουλάχιστον).
- Ικανοποιεί τη δίψα του.
- Δεν έχει μικρόβια, έχει λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει αλλεργία και είναι πάντα στη σωστή θερμοκρασία.
- Μέσα από αυτό περνούν αντισώματα στο μωρό, που το προστατεύουν από λοιμώξεις, ενώ ενισχύεται το ανοσοποιητικό του σύστημα.
- Τα ένζυμά του διευκολύνουν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.
- Βοηθά στην ανάπτυξη των ματιών, του εγκεφάλου και άλλων οργάνων του μωρού.
- Μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία και αργότερα στη ζωή.
Τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα είναι:
- Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
- Προστατεύει από την οστεοπόρωση.
- Παρατείνει το χρόνο πριν την επανεμφάνιση της έμμηνου ρύσης και σε σημαντικό ποσοστό προφυλάσσει από σύντομη νέα εγκυμοσύνη.
- Προάγει την ψυχική υγεία της νέας μαμάς και της χαρίζει το συναίσθημα ολοκλήρωσης.
- Διευκολύνει τη σίτιση, είναι ο πιο βολικός και οικονομικός τρόπος, καθώς και ένας πόρος πάντα διαθέσιμος.
Πότε μπορείτε να αρχίσετε το θηλασμό
Μπορείτε να αρχίσετε να θηλάζετε μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννηση του μωρού σας. Το πρώτο γάλα ονομάζεται πρωτόγαλα, είναι αρκετά παχύ, μπορεί να έχει κιτρινωπό χρώμα και είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες και αντισώματα. Για τις πρώτες τρεις ημέρες ζωής του νεογνού, που παράγεται το πρωτόγαλα, θηλάστε και από τους δύο μαστούς, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Το ώριμο μητρικό γάλα σταδιακά αντικαθιστά το πρωτόγαλα.
Photo credits: freepik.com
Ποια είναι η σωστή διαδικασία θηλασμού
Το κλειδί για τον επιτυχή θηλασμό είναι η άνετη θέση και η καλή επαφή του μωρού. Οι έξι πρώτες εβδομάδες είναι χρόνος προσαρμογής τόσο για το μωρό σας όσο και για εσάς.
- Φροντίστε να πλένετε το στήθος, τις πτυχές κάτω από αυτό και τις μασχάλες σας με σαπούνι και νερό, αποφεύγοντας τα αντισηπτικά, καθώς και τα χέρια σας πριν από κάθε θηλασμό, για να προφυλάξετε το μωρό σας από μολύνσεις και αρρώστιες.
- Όταν δεν θηλάζετε, καλό είναι οι θηλές να είναι πάντα καθαρές και στεγνές.
- Την ώρα του θηλασμού, καθίστε αναπαυτικά. Κρατήστε με το ένα χέρι το στήθος σας, τοποθετώντας τα τέσσερα δάκτυλα κάτω από το αυτό και τον αντίχειρα από πάνω, κοντά στη θηλαία άλω (την περιοχή γύρω από τη θηλή), ώστε να πιέζετε ελαφρά κατά τη διάρκεια του θηλασμού και να μην κλείνεται η μυτούλα του μωρού.
- Έχοντας το μωρό ξαπλωμένο στο πλάι και γυρισμένο προς το στήθος σας, με το άλλο χέρι κρατήστε το κεφαλάκι του από τον αυχένα, έτσι ώστε να το στηρίζετε και αφήστε το να βρει την καλύτερη θέση που το βολεύει.
- Περιμένετε υπομονετικά και όταν το κάτω χείλος του βρίσκεται κάτω από τη βάση της θηλής σας σπρώχνετε ελαφρά το κεφαλάκι του για να βρει τη θηλαία άλω, σε ίση απόσταση πάνω και κάτω από τη θηλή σας.
- Αν τραυματισθούν οι θηλές σας επειδή δεν βρίσκετε τη σωστή θέση θηλασμού, ζητήστε τη βοήθεια της μαίας ή μίας συμβούλου θηλασμού. Αν βρείτε τη σωστή θέση, δεν θα νιώσετε πόνο, ούτε θα υπάρξει τραυματισμός της θηλής.
Μετά την ολοκλήρωση του θηλασμού, κρατήστε το μωρό όρθιο και ακουμπισμένο στο στήθος σας ή μπρούμυτα στα πόδια σας, τρίβοντας απαλά την πλάτη του για να ρευτεί. Μετά βάλτε το στο κρεβατάκι του ξαπλωμένο στο πλάι. Αν το μωρό πνιγεί στη διάρκεια του θηλασμού, κρατήστε το με το κεφάλι προς τα κάτω, χτυπήστε ελαφριά την πλάτη του και καθαρίστε τη μύτη του από την τροφή.
Πόσο συχνά πρέπει να θηλάζετε
Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας ζωής, τα περισσότερα μωρά αναζητούν τροφή 8-12 φορές μέσα σε ένα 24ωρο. Πρέπει να θηλάζετε το μωρό σας κάθε φορά που δείχνει σημάδια πείνας. Αφήστε το να θηλάσει από τον ένα μαστό όση ώρα επιθυμεί, μέχρι να τον αφήσει από μόνο του. Αν δείχνει να πεινάει κι άλλο, εφόσον έχει συμπληρώσει 20'-30' θηλασμού στον ένα μαστό, τότε προσφέρετε και τον άλλο. Δεν χρειάζεται να ξυπνάτε το μωρό για να το θηλάσετε, εκτός αν έχουν περάσει πάνω από 4 ώρες ή αισθάνεστε το στήθος σας υπερβολικά γεμάτο και θέλετε να προλάβετε το πέτρωμα (όταν το στήθος διογκώνεται, βαραίνει, σκληραίνει και προκαλεί δυσφορία ή πόνο).
Το μωρό σας τρέφεται σωστά αν:
- Τρώει τουλάχιστον 8 φορές την ημέρα (είστε στη διάρκεια της ημέρας είτε της νύχτας)
- Έχει τουλάχιστον 5 βρεγμένες βρεφικές πάνες ημερησίως
- Κερδίζει βάρος και αναπτύσεεται όπως αναμένεται (σύμφωνα και με τις καμπύλες ανάπτυξης)
- Όταν είναι ξύπνιο είναι σε εγρήγορση και φαίνεται ευχαριστημένο
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να καλέσετε στο 10525, τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης θηλασμού.