Το καλοκαίρι φέρνει μαζί του ανέμελες στιγμές και βέβαια, τις πολυαναμενόμενες διακοπές, για μικρούς και μεγάλους. Για τα παιδιά, οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν στόχο την ξεκούρασή τους από το σχολείο και όλες τις υποχρεώσεις που το συνοδεύουν.
Στην περίοδο των διακοπών, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να περάσουν περισσότερες ώρες με την οικογένειά τους, να ασχοληθούν με άλλες πιο ευχάριστες δραστηριότητες, να ωριμάσουν σωματικά και συναισθηματικά, ώστε όταν επιστρέψουν στο σχολείο να έχουν περισσότερα εφόδια για να ανταπεξέλθουν στις σχολικές απαιτήσεις.
Στο διάστημα αυτό το παιδί πρέπει -και είναι απαραίτητο για την εξέλιξή του- να περάσει όμορφα και ξέγνοιαστα, χωρίς το άγχος και την πίεση των σχολικών απαιτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος των καλοκαιρινών διακοπών δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για επαναλήψεις στα μαθήματα. Το διάβασμα των σχολικών βιβλίων δημιουργεί πίεση, επιπρόσθετο άγχος στο παιδί και μπορεί να το οδηγήσει σε αρνητική απόδοση την επόμενη σχολική χρονιά. Η μάθηση μπορεί να επιτευχθεί μέσα από άλλες, πιο ευχάριστες δραστηριότητες.
Δραστηριότητες που προωθούν τη μάθηση και την ψυχαγωγία
- Παιχνίδι φωνολογικής ενημερότητας: Λέτε μια λέξη π.χ. «παραλία», και το παιδί σας πρέπει να πει μια λέξη που να αρχίζει από το τελευταίο γράμμα της λέξης που είπατε, δηλαδή σε αυτή την περίπτωση από «α». Το παιδί λέει π.χ. «αεροπλάνο» και ο επόμενος παίχτης πρέπει να πει μια λέξη που να αρχίζει από «ο». Το παιχνίδι συνεχίζεται με τον τρόπο αυτό και χάνει ο παίχτης που δεν μπορεί να βρει λέξη.
- Διήγηση ενός παιδικού προγράμματος / βιβλίου / ταινίας: Ζητήστε από το παιδί να σας περιγράψει τι είδε, ώστε να εξασκηθεί στις χρονικές αλληλουχίες και στην περιληπτική περιγραφή. Π.χ. τι έγινε στην αρχή, ποια ήταν η εξέλιξη, τι έγινε στο τέλος, ποιος ήταν ο πρωταγωνιστής, κ.λπ.;
- Περιγραφή καθημερινών δραστηριοτήτων ή αγαπημένων παιχνιδιών: Παρακινήστε το παιδί να σας περιγράψει με λεπτομέρειες τι κάνει κάθε μέρα, τι περιλαμβάνει το πρωινό του, ποια είναι τα αγαπημένα του παιχνίδια, πώς παίζονται, ποιοι είναι οι κανόνες, ποιος κερδίζει, κ.λπ. Στα παιδιά αρέσει και νιώθουν ικανοποίηση όταν νομίζουν ότι μας μαθαίνουν καινούργια πράγματα.
- Το παιχνίδι του "ναι-όχι": Ο ένας παίχτης σκέφτεται μια λέξη (ζώο, πράγμα, επάγγελμα) και ο άλλος προσπαθεί να μαντέψει την λέξη αυτή, κάνοντας μόνο ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν με ένα ναι ή ένα όχι. Έτσι εξασκείται η κριτική και αφαιρετική σκέψη των παιδιών.
- Παιχνίδι "όνομα-ζώο-φυτό": Ένα διαχρονικό και επιμορφωτικό παιχνίδι, που ακονίζει τη σκέψη και ασκεί την ορθογραφία. Σε ένα χαρτί σημειώνετε σε στήλες τις κατηγορίες που θα συμφωνήσετε μεταξύ σας. Π.χ., όνομα, ζώο, φυτό, πράγμα, χώρα, επάγγελμα, χρώμα, κλπ. Ένας από τους παίχτες λέει από μέσα του την αλφάβητο και ένας άλλος τον σταματάει λέγοντας στοπ. Ο πρώτος παίκτης λέει το γράμμα στο οποίο σταμάτησε και όλοι καλούνται μία λέξη σε κάθε κατηγορία, η οποία αρχίζει από το συγκεκριμένο γράμμα.