Στη χώρα μας συχνά οι κανόνες οδικής ασφάλειας δεν τηρούνται και άλλοτε δεν εφαρμόζονται σωστά. Όσον αφορά στην προστασία των παιδιών μέσα στο αυτοκίνητο, πολλές φορές οι γονείς χρησιμοποιούν ένα ανεπαρκές σύστημα συγκράτησης, που σε περίπτωση ξαφνικού φρεναρίσματος ή ατυχήματος, μπορεί να αποβεί μοιραίο για αυτά.
Ας δούμε όμως κάποια βασικά στοιχεία που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε. Το βάρος του ανθρώπινου σώματος μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα σύγκρουσης. Σε σύγκρουση με ταχύτητα 30 χλμ/ώρα, το βάρος μας γίνεται 20 φορές μεγαλύτερο, ενώ με 50χλμ/ώρα 40 φορές μεγαλύτερο. Ένα παιδί, π.χ, που ζυγίζει 15 κιλά, σε ένα ατύχημα με 50χλ/ώρα, ζυγίζει περίπου 600 κιλά, ενώ ένας ενήλικας βάρους 75 κιλών ζυγίζει περίπου 3 τόνους!
Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση σύγκρουσης, αν κρατάτε ένα παιδί αγκαλιά θα φύγει από τα χέρια σας, καθώς είναι αδύνατο να το συγκρατήσετε. Έτσι, θα χτυπήσει στο μπροστινό ή στο παρμπρίζ ή με τους άλλους επιβάτες, με ολέθριες συνέπειες.
Η ζώνη ασφαλείας και ο αερόσακος του αυτοκινήτου είναι σχεδιασμένα για άτομα άνω των 12 ετών ή ύψους άνω του 1,50μ. Μέχρι τότε η ζώνη ασφαλείας είναι επικίνδυνη για το σωματότυπο των παιδιών, τα οποία πρέπει να είναι πάντα δεμένα στο ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου, ακόμα και όταν πρόκειται να διανύσετε μια μικρή απόσταση.
Το παιδικό κάθισμα είναι το μόνο που τους προσφέρει την κατάλληλη στήριξη σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά και την απαραίτητη άνεση στη διάρκεια ενός ταξιδιού. Απαγορεύεται επίσης, η μεταφορά των παιδιών σε καλαθούνα ή πορτ μπεμπέ. Το παιδικό κάθισμα, το οποίο θα πρέπει να ταιριάζει με το βάρος και το ύψος του παιδιού, μπαίνει μόνο στα πίσω καθίσματα. Το κάθισμα του συνοδηγού χρησιμοποιείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν π.χ. στα πίσω καθίσματα κάθονται άλλα παιδιά, αλλά θα πρέπει πρώτα να απενεργοποιηθεί ο αερόσακος.
Το παιδικό κάθισμα θα πρέπει να στερεώνεται καλά. Η πιο εύκολη και βολική μέθοδος είναι το Isofix. Εάν το κάθισμα απαιτεί εγκατάσταση με τη ζώνη ασφαλείας, βεβαιωθείτε ότι έχει μπει σωστά, ότι είναι σωστά συντηρημένη και έχει μπει πρώτα ο ιμάντας στις ειδικές θέσεις υποδοχής. Η ζώνη του καθίσματος πρέπει να βρίσκεται περίπου δύο εκατοστά πιο ψηλά από τον ώμο του παιδιού, ενώ το κάθισμα δεν πρέπει να μετακινείται δεξιά-αριστερά περισσότερο από δύο εκατοστά. Αν ταξιδεύετε, δεν πρέπει να λύνετε τη ζώνη ασφαλείας ούτε για λίγο και βέβαια, να μην βγάζετε ποτέ το παιδί από το παιδικό κάθισμα.
Επιπλέον, προσέξτε για άλλα λάθη που μπορεί να κάνετε, όπως π.χ. με τους ιμάντες στο παιδικό κάθισμα, οι οποίοι πρέπει να σφίγγουν και να προσαρμόζονται κοντά στο σώμα του παιδιού. Συχνά είναι αρκετά χαλαροί, κάτι που σημαίνει ότι ένα παιδί μπορεί σε ανύποπτο χρόνο να ελευθερώσει τη ζώνη και τους ιμάντες.
Σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης, ο λαιμός ενός μικρού παιδιού δεν μπορεί να στηρίξει το βάρος του κεφαλιού. Αυτός είναι ο λόγος που τα παιδικά καθίσματα "κοιτούν" προς τα πίσω. Είναι υποχρεωτικό να έχετε το κάθισμα στραμμένο προς τα πίσω τουλάχιστον μέχρι το παιδί να φτάσει την ηλικία των 15 μηνών. Μπορεί να παραμείνει σε αυτή τη θέση μέχρι το ύψος των παιδιών να φτάσει τα 105 εκατοστά, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό ECE R129.
Οι μετακινήσεις από το σπίτι στο σχολείο αντιπροσωπεύουν την υψηλότερη συχνότητα επικίνδυνης συμπεριφοράς από πλευράς γονέων, καθώς πολλοί παραδέχονται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μεταφέρουν τα παιδιά χωρίς παιδικό κάθισμα. Για διαδρομές που διαρκούν λίγα λεπτά, πολλά παιδιά τοποθετούνται απλά στα πίσω καθίσματα, φορώντας μάλιστα μπουφάν ή τη σχολική τσάντα, γεγονός που εμποδίζει τη σωστή λειτουργία της ζώνης.
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους, οπότε μην παραλείπετε εσείς οι ίδιοι τη χρήση της ζώνης ασφαλείας. Η οδική παιδεία παίζει καίριο ρόλο στην αποφυγή ατυχημάτων. Η χρήση της ζώνης ασφαλείας μειώνει κατά 20% την πιθανότητα τραυματισμού, ενώ η σωστή χρήση παιδικού καθίσματος κατά 70%.