Photo credits: freepik.com
Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Γιορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε "πανδημία" για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.
Στατιστικά στοιχεία
- Ένας στους δέκα άνδρες ηλικίας 50-59 ετών, έχει «σιωπηλή» στεφανιαία νόσο και κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα χωρίς καμία προειδοποίηση. Στις γυναίκες το καρδιακό επεισόδιο συνήθως «προειδοποιεί» με πόνο στο στήθος.
- Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να πετύχει μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά 20-25%, ενώ ελάττωση του βάρους κατά 5% επιτυγχάνει 30% μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους που θεωρείται και το πλέον επικίνδυνο.
- Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο, καθώς ένας στους τρεις θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
- Πρώτη αιτία θανάτου από καρδιά των νέων ηλικίας κάτω των 35 ετών στην Ελλάδα είναι σήμερα η καρδιακή ανεπάρκεια, που οφείλεται στη β-Μεσογειακή αναιμία, ενώ κάθε χρόνο γεννιούνται στη χώρα μας περίπου 1.200 παιδιά με παθήσεις της καρδιάς.
- Μόνο στη χώρα μας, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τον ασθενή.
- Όπως δείχνουν οι στατιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνεται μία καρδιακή προσβολή κάθε 4 δευτερόλεπτα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε 5 δευτερόλεπτα.
Συμβουλές για υγιή καρδιά
Τι πρέπει να κάνουμε για να κρατάμε την καρδιά μας υγιή; Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική, όπως επίσης η σωματική άσκηση.
- Αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που είναι πλούσια σε λιπαρά. Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης συμβάλλουν στην εμφάνιση αθηρωμάτωσης στα στεφανιαία αγγεία.
- Καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα.
- Αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Μέσα σε 5 χρόνια από τη διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος καρδιαγγειακού συμβάματος εξισώνεται με αυτόν του μη καπνιστή.
- Αποφεύγουμε τα γλυκά, τα ποτά με ζάχαρη και τους έτοιμους χυμούς. Η εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ αποτελεί ισχυρό ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου στεφανιαίας νόσου.
- Αποφεύγουμε το αλάτι, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης.
- Προτιμάμε να μαγειρεύουμε το φαγητό μας χρησιμοποιώντας αγνά υλικά και να προετοιμάζουμε τα γεύματά μας για τη δουλειά, αντί να παραγγέλνουμε φαγητό απ' έξω.
- Η σωματική άσκηση αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους και της πίεσης. Συνιστώνται τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, 5 φορές την εβδομάδα.
Πηγή: sansimera.gr / diaplasis.eu