"Φόρεσε τα παπούτσια σου", "μάζεψε το δωμάτιο σου", "κάτσε να διαβάσεις τα μαθήματά σου". Σας ακούγονται γνώριμες οι οδηγίες προς τα παιδιά που επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά, χωρίς αποτέλεσμα; Αν νιώθετε ότι τα παιδιά σας απλώς δεν σας ακούν, οι ειδικοί λένε ότι επαναμβάνοντας κάτι στα παιδιά, πετυχαίνετε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλετε. Ότι όσο περισσότερο επαναλαμβάνετε οποιαδήποτε εντολή, είτε αμέσως είτε μετά από λίγο, τόσο λιγότερο υπεύθυνα γίνονται τα παιδιά. Εκείνο που χρειάζεται είναι μία και μόνο εντολή, την οποία αν δεν ακολουθήσουν, θα υπάρξουν συνέπειες.
5 λόγοι για τους οποίους τα παιδιά σας δεν υπακούουν
1. Τους δίνετε πολλά περιθώρια
Μην μετράτε ως τα τρία για να κάνουν κάτι. Να εννοείται αυτό που λέτε και να λέτε αυτό που εννοείτε. Να απαιτείτε υπακοή την πρώτη φορά. Μετρώντας ως το τρία, τους μαθαίνετε ότι κάθε φορά που δίνετε μία εντολή, έχουν τουλάχιστον τρεις πιθανότητες να εξετάσουν αν θα την κάνουν ή όχι. Αυτό δεν είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε. Εάν διαπιστώσετε ότι πραγματικά πρέπει να υπενθυμίσετε κάτι σε ένα πολύ μικρό παιδί, προσπαθήστε να πείτε κάτι όπως "πρέπει να υπακούσεις". Αυτό θα του υπενθυμίσει ότι υπάρχει πράγματι μια συνέπεια αν δεν εφαρμόσει την εντολή σας.
2. Δίνετε εντολές που προκαλούν σύγχυση ή είναι αντιφατικές.
Πριν πείτε στο παιδί σας να κάνει κάτι, σταματήστε και σκεφτείτε πρώτα. Βεβαιωθείτε ότι τα λόγια σας έχουν νόημα και όχι αντίφαση, όπως το "κλείσε το στόμα σου και τρώγε".
3. Δεν λαμβάνετε υπόψη την αναπτυξιακή τους ικανότητα
Μην ξεχνάτε ότι τα μικρά παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν μόνο μία εντολή τη φορά. Μπορείτε να πείτε σε ένα τρίχρονο παιδί να φορέσει τις πιζάμες του. Δεν μπορείτε να του πείτε να βουρτσίσει τα δόντια του, να φορέσει τις πιζάμες του και να πάει στο κρεβάτι για ύπνο. Περίπου στην ηλικία των 4-5 ετών, τα παιδιά μπορούν να χειριστούν πολλαπλές εντολές, αλλά η μετάβαση είναι αργή και διαφορετική για κάθε παιδί. Δοκιμάστε να ζητήσετε δύο πράγματα και δείτε αν το παιδί σας μπορεί να τα διαχειριστεί. Αν δεν πρόκειται για μια τακτική ρουτίνα, ακόμη και ένα παιδί 10 ετών μπορεί να προσπαθήσει πολύ αν η οδηγία περιλαμβάνει 5-6 βήματα που είναι νέα για αυτό.
4. Χρησιμοποιείτε την "εξουσία" σας
Καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν, περίπου στις ηλικίες 6-12 ετών, σκεφτείτε κάτι καλύτερο από τη φράση "γιατί το είπα εγώ". Εξηγήστε στα παιδιά με όμορφο τρόπο ότι πρέπει να ακούν και να σέβονται τους γονείς τους. Μην το κάνετε αυτό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά σε μία ήρεμη στιγμή.
5. Νιώθουν αποσυνδεδεμένα από εσάς
Πολλές φορές, όταν τα παιδιά δεν ακολουθούν τις εντολές σας, είναι επειδή αισθάνονται αποσυνδεδεμένα από εσάς. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή είναι την περισσότερη ημέρα μακριά σας. Ή επειδή χάσατε την ψυχραιμία σας και βάλατε τις φωνές. Ή επειδή έχετε πάντα το μωρό στην αγκαλιά σας και το μεγαλύτερο παιδί σας νιώθει παραμελημένο. Ή για πολλούς άλλους και διάφορους λόγους.
Τι να κάνετε για να σας ακούν τα παιδιά
Βεβαιωθείτε ότι έχετε την προσοχή τους
Όταν θέλετε τα παιδιά σας να κάνουν κάτι, βεβαιωθείτε ότι σας ακούν με προσοχή. Αν εκείνη τη στιγμή κάνουν κάτι άλλο, φροντίστε να το διακόψουν. Να είστε σίγουροι ότι ακούν τις οδηγίες που τους δίνετε και ότι περιμένετε να δείξουν υπευθυνότητα. Τα παιδιά σας είναι σε θέση να ακούσουν τις οδηγίες σας και να κάνουν ό, τι έχετε ζητήσει.
Μην επαναλαμβάνετε τις οδηγίες
Εάν βεβαιωθείτε ότι έχετε την προσοχή των παιδιά σας όταν τους δίνετε μια οδηγία και δεν την ακολουθούν αμέσως, τότε αυτό θεωρείται ανυπακοή. Είτε υπακούν είτε όχι, ακολουθούν συνέπειες. Το εάν οι συνέπειες είναι καλές ή κακές εξαρτάται από την επιλογή τους. Όπως είπαμε και προηγουμένως, όσο περισσότερο επαναλαμβάνουμε τις οδηγίες, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να μην τις ακολουθήσουν αμέσως τα παιδιά.
Εφαρμόστε τις συνέπειες
Το να μην εφαρμόζετε τις συνέπειες των ενεργειών των παιδιών, είναι εξίσου κακό με τις επαναλαμβανόμενες οδηγίες. Τους επιβάλλετε να μην κάνουν ό, τι ζητήσατε, επειδή αυτό που είπατε θα συμβεί μπορεί να συμβεί, μπορεί και όχι. Είναι μια συνήθεια που πρέπει να εφαρμόσετε, αν και μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή. Ωστόσο, είναι πολύ αποτελεσματική για να πετύχετε τα παιδιά να κάνουν αυτό που λέτε την πρώτη φορά.