Όλα όσα θέλετε να μάθετε πριν κλείσετε οικογενειακό ταξίδι σε εξωτικό προορισμό

Ένα οικογενειακό ταξίδι σε κάποιον τροπικό παράδεισο είναι όνειρο για τους περισσότερους από εμάς. Ταξίδι ζωής, θα το έλεγες, δεδομένου ότι το κόστος είναι μάλλον απαγορευτικό για τους περισσότερους. Αν όμως το θέλετε και έχετε μαζέψει χρήματα ακριβώς για αυτό, οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν πολύ, είτε το οργανώσετε μόνοι σας είτε απευθυνθείτε σε τουριστικό γραφείο.

Δείτε πληροφορίες και άρθρα για την:
Αμερική
Ασία
Αφρική
Ωκεανία
 
Δείτε επίσης:
Πώς ταξιδεύω πολύ; Με αυτά τα 10 tips
20+ οικονομικοί προορισμοί από Ελλάδα
Πώς να ταξιδέψετε οικονομικά με τα παιδιά στο εξωτερικό
Πώς να βρίσκετε φτηνές πτήσεις πάντα
Πώς κλείνουμε μόνοι μας ταξίδι στο εξωτερικό βήμα βήμα

Ποια ταξίδια είναι “εξωτικά”;

“Εξωτικό” είναι ότιδήποτε “έξω” από τα συνηθισμένα. Δηλαδή για εμάς στην Ελλάδα, εξωτική είναι η Ισλανδία. Εξωτική συχνά θεωρείται και η Μέση Ανατολή, όπως και η Βόρεια Αφρική. Ωστόσο, στο άρθρο αυτό θα επικεντρωθώ στους τροπικούς παράδεισους.

Ποιοι είναι οι “τροπικοί παράδεισοι”;

“Τροπικές” χώρες είναι όλες αυτές που βρίσκονται γύρω από τον Ισημερινό, δηλαδή στους Τροπικούς του Καρκίνου (βόρεια από τον Ισημερινό, άρα βόρειο ημισφαίριο) και του Αιγόκερω (νότια από τον Ισημερινό, άρα στο νότιο ημισφαίριο). Άρα, δεν είναι όλες οι τροπικές και οι εξωτικές χώρες στο Νότιο Ημισφαίριο, όπως συχνά υπάρχει η παρεξήγηση.

Τι καιρό κάνει στις τροπικές χώρες;

Μια ακόμα παρεξήγηση είναι ότι ένα τέτοιο ταξίδι πρέπει να γίνει οπωσδήποτε στον δικό μας Χειμώνα. Μιας και υπάρχει η παραπάνω παρεξήγηση, ότι δηλαδή οι εξωτικές χώρες είναι στο Νότιο Ημισφαίριο ή ότι τέλος πάντων, όταν εδώ έχει Χειμώνα, εκεί έχει Καλοκαίρι.

Αυτό που ισχύει είναι ότι στις χώρες γύρω από τον Ισημερινό, στους δύο τροπικούς δηλαδή, όπως η μέρα έχει πάνω κάτω ίδια διάρκεια με τη νύχτα όλη τη χρονιά (ξημερώνει στις 6 και νυχτώνει στις 18:00 πάνω κάτω), έτσι και η θερμοκρασία παραμένει σταθερή όλη τη χρονιά. Αυτά οφείλονται στη θέση του ισημερινού, η οποία είναι πιο κοντά στον Ήλιο σταθερά όταν η Γη γυρίζει τόσο γύρω από τον εαυτό της όσο και γύρω από τον Ήλιο.

Δεν υπάρχουν λοιπόν οι εποχές όπως τις ξέρουμε στις τροπικές χώρες. Αντίθετα, υπάρχει dry και wet season ανά 6 μήνες ή λιγότερο, εποχή μουσώνων ή εποχή τυφώνων 2-3 μήνες τον χρόνο, ενώ αλλού οι βροχές μπορεί να πέσουν ανά πάσα στιγμή με απρόβλεπτη διάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιοι τροπικοί παράδεισοι όπου η dry season είναι το δικό μας Καλοκαίρι, άλλες όπου η dry season είναι τον δικό μας Χειμώνα, αλλού που η dry season έχει τόση υγρασία που καλύτερα να πας με βροχή και αλλού που μπορεί να βρέξει οποτεδήποτε τον χρόνο. Ταυτόχρονα, την wet season η θερμοκρασία είναι ίδια με την dry και συχνά η βροχή είναι ελάχιστη και ίσως μόνο πολύ πρωί, οι τιμές όμως είναι χαμηλότερες, γιατί θεωρείται low season.

* Τα ταξιδιωτικά γραφεία δεν ενημερώνουν απαραίτητα για τα παραπάνω, συνήθως γιατί αυτή η πληροφορία υπάρχει αναλυτικά στα sites τους και περιμένουν να έχετε μελετήσει.

** Μπορείτε να ενημερώνεστε για τον καιρό στον προορισμό που σας ενδιαφέρει στο www.holiday-weather.com ή στο Lonely Planet στην ενότητα “when to go”.

*** Δείτε και εδώ:
Εξωτικοί προορισμοί για τον Γενάρη
10 εξωτικοί προορισμοί για τον Χειμώνα

Γιατί να πάω σε “τροπικό παράδεισο”;

Παραλίες ωραίες έχουμε και στην Ελλάδα

Μεγάλη αλήθεια, έχουμε πολύ ωραίες παραλίες στην Ελλάδα και είμαστε εκπληκτικός τουριστικός προορισμός. Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση μάλιστα ότι πουθενά αλλού δεν υπάρχουν ωραίες παραλίες, ούτε καν αλλού στη Μεσόγειο. Αυτό απέχει φοβερά πολύ από την αλήθεια. Ταξιδέψαμε και είδαμε εκπληκτικές παραλίες και τέλεια νερά στη Σαρδηνία, στη Μενόρκα και στην Κύπρο (όχι όμως στη Μάλτα ή στο Cinque Terre). Μαγευτήκαμε με τις παραλίες στο Μεξικό και με τους βυθούς στην Ινδονησία.

Θεωρώ ότι όπως κάποιος βλέπει το 1/1000 της Ελλάδας αν επισκεφτεί μόνο τα νησιά και τις παραλίες του, έτσι και ένας Έλληνας έχει το 1/1000 της εικόνας αν πιστεύει πως οι τροπικοί παράδεισοι αξίζουν μόνο για τις παραλίες τους. Και άρα γιατί να πάμε, εφόσον στην Ελλάδα έχουμε καλύτερες.

Τι έχουν, λοιπόν, που δεν έχουμε;

Οι τροπικοί παράδεισοι για μένα αξίζουν βασικά για τη χλωρίδα τους. Όλη αυτή η βροχή όλη τη χρονιά δημιουργεί μαγευτική φύση που στην Ευρώπη δεν έχουμε. Οι μπανανιές και οι καρυδιές είναι μόνο δύο από τα υπέροχα τροπικά φυτά. Τα άλλα είναι ορχιδέες, φυτά με τεράστια φύλλα, όλα αυτά που στην Ελλάδα έχουμε για “εσωτερικού χώρου”, εκεί είναι αυτοφυή στον δρόμο, τα λουλούδια είναι τεράστια και ασύλληπτης ομορφιάς. Και για την πανίδα. Οι ζεστοί βυθοί φιλοξενούν πολύχρωμα εξωτικά ψάρια που κολυμπάνε ανάμεσα σε κοράλλια μεγάλης ποικιλίας σε σχήματα και χρώματα. Τεράστιες χελώνες ή δράκοι κυκλοφορούν ανενόχλητοι σε κάποιες χώρες, ενώ αλλού θα δείτε μαϊμούδες ή ακόμα και ελέφαντες.

Στις ασιατικές χώρες επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε βουδιστικούς ναούς που στην Ευρώπη δεν έχουμε ούτε για δείγμα. Στην Κεντρική Αμερική, τα μνημεία των Μάγιας και των Αζτέκων. Στις πρώην αποικίες, αρχιτεκτονική αποικιακού ρυθμού, μαζί με ντόπιες ψάθινες καλύβες. Οι ενδυμασίες τους είναι εξίσου πολύχρωμες με τη φύση τους. Και όλα, από τα φαγητά, τα αρώματα και τα χρώματα, μέχρι τα σπίτια, τα ξενοδοχεία και τους δρόμους είναι πολύ διαφορετικά και μαγευτικά για μικρά παιδιά.

Είναι ακριβά;

Είναι τσιμπημένα τα αεροπορικά, γιατί είναι μακριά και γιατί θα πάρετε 2-3 πτήσεις για να φτάσετε.

Εξαίρεση αποτελεί η Αίγυπτος ή τα ΗΑΕ, που μπορεί να προσφέρουν άφθονο εξωτισμό χωρίς να είναι τροπικός παράδεισος. Είναι 2 και 4 ώρες πτήση από την Αθήνα, αρκετά ακριβά συνήθως. Φροντίστε να πάτε όταν δεν κάνει εξωφρενική ζέστη ή όταν έχουν Ραμαζάνι.

Οι τροπικοί προορισμοί της Ασίας με εξαίρεση τη Σιγκαπούρη είναι συνήθως φτηνοί. Όσο πιο local φάτε, τόσο πιο οικονομικά θα είναι. Όσο πιο απλή διαμονή επιλέξετε, επίσης. Οι εκδρομές κυμαίνονται, όπως επίσης είναι συχνό το φαινόμενο του παζαριού σε όλα. Το Bali για παράδειγμα θεωρείται προορισμός των πλουσίων και πράγματι έχει ακριβές πολυτελείς βίλες και παγκοσμίου κλάσης εστιατόρια. Έχει όμως και ταβέρνες στη θάλασσα, άπειρα εξωτικά καταλύματα σε εξαιρετικά καλές τιμές και φθηνή μετακίνηση.

Οι αντίστοιχοι προορισμοί της Αμερικής (Καραϊβική) είναι λίγο πιο ακριβοί και της Αφρικής πιο ακριβοί ή πολύ ακριβοί.

Πώς οργανώνουμε ένα ταξίδι σε τροπικό παράδεισο;

Αν τα κλείσετε μόνοι σας:

Κοιτάξτε στο skyscanner/google flights για να βρείτε πτήσεις στον προορισμό που σας ενδιαφέρει ή για να βρείτε τις πιο οικονομικές επιλογές στους πιο μακρινούς προορισμούς. Ή κοιτάξτε απευθείας στη FlyScoot (μόνο για Ασία), για να βρείτε προορισμούς όπου μπορείτε να πάτε με την καλύτερη low cost του κόσμου που έρχεται στην Ελλάδα.

Το επόμενο βήμα, είναι να προσανατολιστείτε στον προορισμό σας. Πού συμφέρει να μείνετε; Ποια είναι τα κορυφαία αξιοθέατα και πόσο κοντά θα είστε σε αυτά; Πώς θα μετακινηθείτε;

Στη συνέχεια, το booking και το airbnb είναι φίλοι σας.

Πώς να κλείσετε μόνοι σας ταξίδι στο εξωτερικό με τα παιδιά

Αν απευθυνθείτε σε γραφείο

Και πάλι είναι καλό να προσανατολιστείτε στον προορισμό σας, για να μπορείτε να προτείνετε περιοχή διαμονής στον πράκτορα. Και επίσης είναι καλό να δείτε ποια είναι τα κορυφαία αξιοθέατα, για να μπορείτε να φτιάξετε μια custom πρόταση που θα σας προσαρμόσει στη συνέχεια.

Μπορείτε με πράκτορα να κλείσετε είτε οργανωμένο ομαδικό ταξίδι, δηλαδή να είστε με άλλους. Ή οργανωμένο ατομικό, κάτι που προτείνω, και να είστε μόνο η οικογένειά σας.

Συνδυάζοντας και τα δύο

Δηλαδή να κλείσετε μεν αεροπορικά και διαμονή μόνοι σας, αλλά να κλείσετε ένα τοπικό ταξιδιωτικό γραφείο για τις μετακινήσεις σας, τις ξεναγήσεις σας και ό,τι άλλο προσφέρει. Μπορεί να περιλαμβάνει φαγητό, να σας προτείνει διαμονή, αλλά και ταξιδιωτική ασφάλιση για όσο είστε εκεί.

Τι να προσέξετε

Τα παρακάτω αφορούν τους τροπικούς προορισμούς

  • Ο καιρός νομίζω είναι το πιο σημαντικό, δείτε σε παραπάνω παραγράφους.
  • Εξίσου σημαντικό είναι να μην φαντάζεστε ότι θα πάτε κάπου που είναι από την κορυφή μέχρι τα νύχια “παραδεισένια”. Καταρχάς, οι μπλε ουρανοί είναι σπάνιο φαινόμενο, λόγω της υγρασίας. Η θάλασσα μπορεί να είναι ανακατεμένη (αλλού και αλλού όχι). Υπάρχει φτώχεια και υπάρχουν και πρώην άποικοι που εξακολουθούν να έχουν μια άτυπη, οικονομική βασικά, κυριαρχία. Υπάρχει μεγάλη ακαταστασία, καλώδια παντού, δρόμοι επικίνδυνοι, φασαρία. Όχι παντού φυσικά, μόνο στις πόλεις. Αλλά γιατί να πάτε σε πόλεις. Μόνο στο πέρασμα από το αεροδρόμιο.
  • Προσέξτε επίσης το συνάλλαγμα. Δεν είναι όλες αυτές οι χώρες απελπιστικά φτηνές.
  • Προμηθευτείτε αντικουνουπικά. Αντιηλιακά να πάρετε από εκεί, κάποια που να μην βλάπτουν τον βυθό.
  • Το φαγητό δεν είναι επικίνδυνο πάντα και παντού. Ενημερωθείτε καλά. Προτιμήστε ψημένα/βραστά και όχι ωμά όμως και εμφιαλωμένο νερό ακόμα και για τον καφέ σας ή το πλύσιμο δοντιών.
  • Νυχτώνει νωρίς και απότομα. Και στις 7 το πρωί ο ήλιος είναι ήδη πολύ ψηλά.
  • Αν πάτε κάπου τον Δεκέμβρη και είναι “Καλοκαίρι”, μην πείτε στα παιδιά σας ότι είστε στο Νότιο Ημισφαίριο αν δεν είστε 😉
  • Θα χρειαστείτε καλοκαιρινά ρούχα. Οπότε μπορείτε να ταξιδέψετε μόνο με μια χειραποσκευή και μια backpack ο καθένας, για να γλιτώσετε τυχόν έξτρα κόστος και για να είστε σίγουροι ότι θα φτάσετε στον προορισμό σας με όλες σας τις αποσκευές.
  • Προμηθευτείτε ταξιδιωτικούς οδηγούς, για να διαβάσετε για τον προορισμό σας, τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας. Κρίμα να πάτε τόσο μακριά και να μην ξέρετε λίγα για την ιστορία, τη θρησκεία, τις συνήθειες.
  • Δεν χρειάζεστε απαραιτήτως εμβόλια. Ρωτήστε τον παιδίατρο για τα παιδιά. Για εσάς, δείτε εδώ. Εξαρτάται από τη χώρα προορισμού, δεν είναι απαραίτητα δηλαδή για κάθε ταξίδι εκτός Ευρώπης/ΗΠΑ. Τα παιδιά για παράδειγμα αν έχουν κάνει όλα τα εμβόλια που προτείνονται για την ηλικία τους, είναι καλυμμένα 100% για τους περισσότερους προορισμούς. Το ταξιδιωτικό θα σας κατευθύνει.
  • Χρειάζεστε όμως όλοι οπωσδήποτε διαβατήρια. Και μάλιστα πρέπει να λήγουν 3-6 (αναλόγως τον προορισμό) μήνες μετά την ημερομηνία επιστροφής σας. Το ταξιδιωτικό γραφείο δεν είναι σίγουρο ότι θα σας το πει αυτό χωρίς να ρωτήσετε.
  • Οι βίζες συνήθως ρυθμίζονται στο αεροπλάνο ή στο αεροδρόμιο. Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα ή την πρεσβεία.
  • Προσοχή στο Roaming! Δεν είναι όπως εντός της ΕΕ. Υπάρχουν ημερήσιες χρεώσεις εκτός ΕΕ και κυρίως εκτός Ευρώπης. Επικοινωνήστε με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας και Internet σας ΠΡΙΝ φύγετε, για να σας σετάρουν. Προσοχή, αυτό πρέπει να το κάνετε για όλα σας τα τηλέφωνα, μαμά, μπαμπάς, παιδιά αν έχουν. Αν δεν το κάνετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μία συσκευή που έχει ίντερνετ ως hotspot. Και να εύχεστε να πιάνει το wifi όπου πάτε.
  • Προσοχή και στις χρεώσεις των visa & mastercard. Ιδανικά, βγάλτε revolut και στο κινητό σας, αλλά και φυσική κάρτα. Γλιτώνετε χρεώσεις αλλαγής νομίσματος, χρεώσεις άλλης τράπεζας κ.λπ.

 Ελπίζω αυτό το άρθρο να σας κατευθύνει να επιλέξετε έναν τροπικό παράδεισο για το επόμενο ταξίδι σας με τα παιδιά!

Πηγή: kidcation.gr