Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που απαντάται στο 80 - 90 % των γυναικών και το οποίο επιδεινώνεται με την ηλικία. Είναι μία νόσος του δέρματος κατά την οποία συσσωρεύεται νερό και λίπος κάτω από το δέρμα και ταυτόχρονα χάνεται η ελαστικότητά του. Το αποτέλεσμα είναι η γνωστή όψη φλοιού πορτοκαλιού. Δημιουργείται από την κακή αιμάτωση της περιοχής (που έχει ως αποτέλεσμα να μην τρέφονται καλά τα κύτταρα) και δεν εξαρτάται άμεσα από το σωματικό βάρος παρόλο που επιδεινώνεται με την αύξηση βάρους. Σε προχωρημένο στάδιο, η κυτταρίτιδα μπορεί να προκαλεί πόνο στην περιοχή.
Συνήθως, η κυτταρίτιδα εμφανίζεται στους μηρούς, στους γλουτούς, τις γάμπες, στα μπράτσα και την κοιλιά. Μπορεί, όμως, να εμφανιστεί και σε άλλα σημεία του σώματος.
Τι προκαλεί κυτταρίτιδα
Η κυτταρίτιδα μπορεί να προκαλείται από ορμονικές ανωμαλίες ή κακή κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, ελέγχεται και γονιδιακά και επομένως είναι κληρονομούμενη. Υπάρχουν, όμως, και περιβαλλοντικοί παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξή της, όπως: η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, αλατιού και ζάχαρης, η παχυσαρκία και η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών (μπισκότα, τροφές πλούσιες σε χρωστικές και συντηρητικά, junk food).
Ποιες τροφές μειώνουν την κυτταρίτιδα
- Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά: Η συσσώρευση ελευθέρων ριζών στον οργανισμό δρα ανασταλτικά στο μεταβολισμό με αποτέλεσμα την αποθήκευση περισσότερου λίπους, την παραγωγή τοξινών και την απώλεια της ελαστικότητας των ιστών. Τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες και βιταμίνες Α, C και Ε βοηθούν στην αποβολή τοξινών και την καλύτερη λειτουργία των κυττάρων. Τρώμε 5 διαφορετικά χρώματα από φρούτα και λαχανικά και αρωματίζουμε τα φαγητά μας με αντιοξειδωτικά βότανα, όπως ο μαϊντανός, ο κουρκουμάς, το τζίντζερ, το σκόρδο.
- Λιναρόσπορος: Προσθέτουμε στο γιαούρτι μας, ή στα δημητριακά μας 2 κουταλάκια του γλυκού κοπανισμένο λιναρόσπορο. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και Ω3 λιπαρά, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και αυξάνει τη σύνθεση του κολλαγόνου βελτιώνοντας την όψη του δέρματος.
- Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: Τα όσπρια, οι σπόροι, τα μη επεξεργασμένα δημητριακά μας παρέχουν την απαιτούμενη ενέργεια χωρίς να ανεβάζουν το ζάχαρο στο αίμα μας. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και την αποβολή τοξινών. Το άγριο ρύζι, η σίκαλη, το κινόα, η βρόμη, οι γλυκοπατάτες, οι φακές, τα φασόλια μας βοηθούν να ρυθμίσουμε το βάρος μας και να αποκτήσουμε ένα πιο υγιές σώμα.
- Νερό: Το νερό είναι πολύ βασικός μας σύμμαχος στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Πίνουμε νερό όλη την ημέρα σε μικρές ποσότητες. Μπορούμε να το αρωματίσουμε με λεμόνι, αγγουράκι, δυόσμο, τζίντζερ για περισσότερη γεύση και καλύτερα αποτελέσματα ή να φτιάξουμε αφεψήματα βοτάνων. Και φυσικά αποφεύγουμε τα αναψυκτικά!
- Πράσινοι χυμοί: Φτιάχνουμε χυμούς με μήλο, κέιλ (λαχανίδα), τζίντζερ, σπανάκι και καταπολεμούμε γρηγορότερα την κυτταρίτιδα. Μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουταλάκι του γλυκού κριθαρόχορτο ή σιταρόχορτο.
- Ισορροπημένη και φυσική διατροφή: Προσπαθούμε να διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα και να κάνουμε τις σωστές διατροφικές επιλογές. Αποφεύγουμε τη ζάχαρη (και τα τρόφιμα στα οποία περιέχεται), το αλάτι, τα λιπαρά κόκκινα κρέατα, τις λιπαρές τροφές, τα τηγανητά. Μειώνουμε την κατανάλωση έτοιμων και κονσερβοποιημένων φαγητών. Προτιμάμε κοτόπουλο, ψάρι, φρούτα, όσπρια και λαχανικά. Καταναλώνετε ωμό ελαιόλαδο και σε μετρημένες ποσότητες, καθώς και άπαχα γαλακτοκομικά. Προσλαμβάνουμε τις ημερήσιες θερμίδες μας σε 5 γεύματα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
Ταυτόχρονα με τη διατροφή, η άσκηση είναι απαραίτητη για να υποστηριχθεί η καλή αιμάτωση και άρα η καλή θρέψη των κυττάρων. Η σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να αυξάνεται σταδιακά, να γίνεται προγραμματισμένα και με μέτρια ένταση σύμφωνα με τις δυνατότητες του κάθε ατόμου. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε τα στενά ρούχα και να κάνουμε συχνό μασάζ στις περιοχές που εμφανίζουν το πρόβλημα.
Ο προγραμματισμός και ο συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής, συστηματικής άσκησης και μείωσης των τοξινών μπορούν να φέρουν ορατά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα ακόμα και με ένα βεβαρημένο γενετικό υπόστρωμα.