Ένα βιβλίο ανοιχτό στην ίδια σελίδα για πολλή ώρα, συνεχή διαλείμματα, βλέμμα αφηρημένο, το μυαλό να ταξιδεύει. Η εικόνα αυτή του παιδιού που δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στο διάβασμα, είναι γνώριμη για τους περισσότερους γονείς. Δεδομένου ότι η μελέτη περιλαμβάνεται στην καθημερινότητα ενός μαθητή, το παιδί θα πρέπει να κατανοήσει ότι πρόκειται για μία ευθύνη που πρέπει να αναλάβει, καθώς επίσης, ότι το παιχνίδι ακολουθεί μετά το διάβασμα. Εξηγήστε του ότι μπορεί να επιλέξει πώς θα διαχειριστεί το χρόνο του και ενημερώστε το ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αν δεν είναι συνεπής στις σχολικές του υποχρεώσεις.
Τρόποι για να το βοηθήσετε να διαβάσει και να παραμείνει συγκεντρωμένο
1. Η κίνηση του σώματος παρακινεί και τον εγκέφαλο. Καλό είναι το παιδί να πηγαίνει στο σχολείο με τα πόδια ή το ποδήλατο, να παίζει έξω, να βοηθάει σε εξωτερικές δουλειές ή να κάνει κάποιο άθλημα. Με δυο λόγια, να έχει σωματική δραστηριότητα πριν καθίσει στο σπίτι για να διαβάσει.
2. Κλείστε την τηλεόραση και απομακρύνετε από το χώρο μελέτης οποιαδήποτε άλλη συσκευή του αποσπά την προσοχή, π.χ. το tablet ή το κινητό. Ορίστε ποια και πόση ώρα επιτρέπεται να βλέπει τηλεόραση ή να παίζει με ηλεκτρονικές συσκευές.
3. Συχνά ο μεγάλος όγκος ασκήσεων στο σπίτι μπορεί να αποσυντονίζει ένα παιδί. Βοηθήστε το κάνοντας μια λίστα με όλα όσα έχει να κάνει κάθε μέρα στη διάρκεια της εβδομάδας. Το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και να αφήνει μία μέρα του Σαββατοκύριακου εντελώς ελεύθερη από υποχρεώσεις.
4. Η διαχείριση του χρόνου είναι δύσκολη υπόθεση, ειδικά για τα παιδιά. Μπορείτε να έχετε ένα ρολόι κοντά στο παιδί όταν διαβάζει για να αποκτήσει αίσθηση του χρόνου.
5. Τα σύντομα, τακτικά διαλείμματα, π.χ. για ένα σνακ, είναι απαραίτητα, καθώς βοηθούν το παιδί να ξεκουράζεται και να επιστρέφει στο διάβασμα με πιο καθαρό μυαλό. Ωστόσο, μην το αφήσετε να εμπλακεί σε κάποια άλλη δραστηριότητα στη διάρκεια του διαλλείματος.
6. Κάθε παιδί μαθαίνει με διαφορετικούς τρόπους και οι γονείς γνωρίζουν καλύτερα πώς τα παιδιά τους ανταποκρίνονται στις μεθόδους εκμάθησης. Βοηθήστε το παιδί παρέχοντάς του π.χ. τετράδια για σημειώσεις, έναν πίνακα για να σχεδιάζει ή βιβλία όπου θα ανατρέχει για τυχόν απορίες.
7. Φροντίστε να ενθαρρύνετε το παιδί πριν τη μελέτη και να το επιβραβεύετε όταν ολοκληρώσει τις εργασίες του.
Α η μελέτη εξακολουθεί να είναι μία δύσκολη υπόθεση, ζητήστε τη βοήθεια ενός δασκάλου ή άλλου επαγγελματία, που θα μπορεί να δει τι κρύβεται πίσω από τη δυσκολία του παιδιού.