Ακόμη και αν έχετε περάσει από πολλές συνεντεύξεις, κάθε περίπτωση αποτελεί μία νέα πρόκληση. Σε κάθε συνέντευξη συναντάτε νέους ανθρώπους, καλείστε να προβάλετε τον εαυτό σας με τον καλύτερο τρόπο, να διατηρείτε την αισιοδοξία και τον ενθουσιασμό σας. Σίγουρα θα βοηθήσει να είστε καλά προετοιμασμένοι, αλλά το κλειδί για μία επιτυχημένη συνέντευξη για δουλειά είναι να έχετε εμπιστοσύνη στις γνώσεις, τις δεξιότητες και τα προσόντα σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να γίνετε ο ιδανικός υποψήφιος για τον επόμενο νέο υπάλληλο της εταιρείας που σας ενδιαφέρει.
1.Προετοιμασία πριν τη συνέντευξη για δουλειά
Αναζητήστε τις τυπικές ερωτήσεις που γίνονται συνήθως στις συνεντεύξεις και προετοιμάστε τις απαντήσεις σας. Δυνατές απαντήσεις θεωρούνται αυτές που είναι συγκεκριμένες, συνοπτικές, με παραδείγματα που υπογραμμίζουν τις ικανότητές σας και τονίζουν όσα είναι ήδη γραμμένα στο βιογραφικό σας σημείωμα. Οι απαντήσεις σας πρέπει να δίνουν έμφαση στις δεξιότητες που είναι πιο σημαντικές για τον εν λόγω εργοδότη και είναι σχετικές με τη συγκεκριμένη θέση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ανατρέξει στις απαιτήσεις της θέσης και έχετε βρει τις αντιστοιχίες με την εμπειρία σας. Επίσης, ετοιμάστε μια λίστα με τις δικές σας ερωτήσεις. Σε κάθε συνέντευξη για δουλειά, θα σας δώσουν την ευκαιρία αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι, επομένως έτσι θα δείξετε το ενδιαφέρον σας για την εταιρεία.
2.Ερευνήστε την εταιρεία όπου πηγαίνετε για συνέντευξη για δουλειά
Μαζέψτε πληροφορίες για την εταιρεία (την ιστορία της, τις αξίες, το προσωπικό, τις πρόσφατες επιτυχίες, κλπ,) και τον κλάδο, έτσι ώστε να είστε έτοιμοι για την ερώτηση "τι γνωρίζετε για την εταιρεία;". Ακόμη κι αν δεν σας γίνει αυτή η ερώτηση, σίγουρα θα σας δοθεί η ευκαιρία να πείτε τι γνωρίζετε.
3.Αναπτύξτε σύνδεση με τον συνεντευξιαστή
Πέρα από την ένδειξη ότι γνωρίζετε πράγματα για την εταιρεία, καλό είναι να προσπαθήσετε να αναπτύξετε μια σύνδεση με το άτομο που σας παίρνει συνέντευξη. Μάθετε το όνομά του και χρησιμοποιήστε το στη διάρκεια της συνέντευξης. Αν είστε επιρρεπείς στο να ξεχνάτε ονόματα με την πρώτη σύσταση, σημειώστε το κάπου διακριτικά. Η οικοδόμηση προσωπικής σύνδεσης με τον συνεντευξιαστή, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να προσληφθείτε. Οι συνεντευξιαστές τείνουν να προσλαμβάνουν υποψηφίους που τους κάνουν καλή εντύπωση και που φαίνεται να ταιριάζουν με την κουλτούρα της εταιρείας.
4.Να είστε στην ώρα σας στη συνέντευξη για δουλειά
Θα πρέπει να είστε τουλάχιστον πέντε με δέκα λεπτά νωρίτερα από το ραντεβού σας στο χώρο της συνέντευξης για δουλεία. Άρα, θα πρέπει να έχετε επιλέξει από την προηγούμενη μέρα τι θα φορέσετε, να έχετε εκτυπώσει επιπλέον αντίγραφα του βιογραφικού σας ή να έχετε βρει έναν ωραίο χαρτοφύλακα όπου επίσης θα έχετε σημειωματάριο και στυλό. Εντοπίστε από πριν την ακριβή τοποθεσία για να γνωρίζετε πόση ώρα χρειάζεστε για να φτάσετε εκεί. Δώστε στον εαυτό σας μερικά επιπλέον λεπτά για να επισκεφθείτε την τουαλέτα, να ελέγξετε την εικόνα σας και να ηρεμήσετε αν τυχόν νιώθετε εκνευρισμό.
5.Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης προσπαθήστε να είστε όσο πιο ήρεμοι γίνεται. Θυμηθείτε ότι η γλώσσα του σώματος λέει πράγματα για εσάς, όπως και οι απαντήσεις σας. Όσο απαντάτε, διατηρήστε επαφή με τον συνεντευξιαστή. Είναι σημαντικό να ακούτε προσεκτικά όσα σας λέει ή σας ρωτάει, προκειμένου να διασφαλίσετε ότι οι απαντήσεις σας δίνουν τις πληροφορίες που σας ζητούνται. Αποφύγετε να διακόπτετε τον συνεντευξιαστή. Αν χρειάζεται να σκεφτείτε την απάντησή σας για λίγο, αυτό είναι αποδεκτό.
6.Κάνετε follow up μετά τη συνέντευξη για δουλειά
Πάντα να αποστέλλετε ένα ευχαριστήριο μήνυμα επαναλαμβάνοντας το ενδιαφέρον σας για τη θέση, εντός 24 ωρών από τη συνέντευξη. Μπορείτε, επίσης, να συμπεριλάβετε τυχόν ερωτήσεις που ίσως ξεχάσατε να αναφέρετε. Αν κάνετε συνέντευξη για δουλειά με πολλούς ανθρώπους από την ίδια εταιρεία, στείλτε σε κάθε έναν ξεχωριστά ένα προσωπικό μήνυμα.