Η γυναικομαστία, όπως υποδηλώνει και εννοιολογικά η λέξη, αναφέρεται στην υπερβολική ανάπτυξη του ανδρικού μαστού. Ο μαστός των ανδρών αποτελείται από μαστικό αδένα και λιπώδη ιστό (λιποκύτταρα), οι οποίοι όταν διογκώνονται έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία γυναικομαστίας. Ορισμένες φορές παρατηρείται, επίσης, περίσσεια του δέρματος και πτώση του μαστού.
Πρόκειται για μία πάθηση η οποία εκδηλώνεται συνήθως και στους δύο μαστούς ή ετερόπλευρα, κυρίως στην αριστερή πλευρά. Περίπου 30% των ανδρών εμφανίζουν κάποιου βαθμού γυναικομαστία κατά την εφηβεία, ενώ ένα 30% από αυτούς θα συνεχίσει να παρουσιάζει την κατάσταση αυτή και μετά την ενηλικίωση. Η εμφάνιση της γυναικομαστίας μπορεί να προκαλέσει στον ασθενή -μεταξύ άλλων- νευρικότητα, άγχος, αμηχανία, επηρεάζοντας τη διάθεση, την κοινωνικότητά του και τις σχέσεις του με το άλλο φύλο.
Αιτίες εμφάνισης της γυναικομαστίας
Μερικές από τις βασικές αιτίες εμφάνισης της γυναικομαστίας είναι οι ορμονολογικές διαταραχές, η λήψη φαρμάκων όπως στεροειδών και η κατανάλωση αλκοόλ. Η παχυσαρκία είναι μία ακόμη από τις πιο συχνές αιτίες εμφάνισή της και αποτελεί μια ψευδή μορφή της, αφού προσβάλλει κυρίως το περιμαστικό λίπος.
Για να εξακριβωθεί η ακριβής αίτια της νόσου, ο ιατρός θα πρέπει να λάβει λεπτομερές ιστορικό, να γίνει κλινική εξέταση, εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος, ώστε να ακολουθήσει η κατάλληλη θεραπεία. Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η εύρεση αιτιολογικού παράγοντα, η γυναικομαστία χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής. Κατά τη διάγνωση θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τυχόν όγκοι του μαστού.
Η χειρουργική αντιμετώπιση απευθύνεται κυρίως στις περιπτώσεις ιδιοπαθούς γυναικομαστίας, όταν αυτή δεν υποχωρεί σε διάστημα 12-24 μηνών από την εμφάνιση της, σε περιπτώσεις ψευδούς γυναικομαστίας σε παχύσαρκα άτομα, ενώ όταν δεν υπάρχει διόγκωση του μαζικού αδένα, δηλαδή στην περίπτωση της λιπομαστίας, μπορεί να γίνει μόνο λιποαναρρόφηση, για ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.