Όλο και περισσότερες ιατρικές μελέτες υπογραμμίζουν την αξία της άσκησης και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην υγεία μας. Όλες οι σύγχρονες έρευνες επισημαίνουν ότι χωρίς σωματική άσκηση είναι σχεδόν αδύνατο να διατηρηθεί μακροχρόνια φυσιολογικό βάρος σώματος. Μία πρόσφατη δημοσίευση του Τομέα Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έχει τίτλο "Το μυστικό της βέλτιστης υγείας" και αποκαλύπτει ότι το μυστικό αυτό δεν είναι άλλο από τη συστηματική άσκηση, η οποία συντελεί στη βέλτιστη υγεία για άτομα ηλικίας από 9 έως 90 ετών.
Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται πλέον ως μία ξεχωριστή νοσολογική οντότητα, αφού σχετίζεται άμεσα με μια σειρά από ασθένειες όπως καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου, του προστάτη και του παχέος εντέρου, καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, διαβήτη, στεφανιαία νόσο, αγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια, παθήσεις του ήπατος και του παγκρέατος, οστεοαρθρίτιδα, υπνική άπνοια και κατάθλιψη.
Πού οφείλεται η αύξηση βάρους
Αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη, είναι ότι η αύξηση του σωματικού βάρους εξαρτάται κυρίως από το σύγχρονο τρόπο ζωής, δηλαδή την αυξημένη κατανάλωση και ταυτόχρονα τη μείωση σωματικής δραστηριότητας. Η άσκηση, σε συνδυασμό με ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα και έναν υγιεινό τρόπο ζωής θωρακίζει την υγεία, προστατεύει από ασθένειες και συμβάλλει στην ευεξία και τη μακροζωία.
Πώς βοηθά τον οργανισμό η άσκηση
Συγκεκριμένα, η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, αυξάνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή, μειώνει τον κίνδυνο αρτηριακής υπέρτασης, μπορεί να ελαττώσει ως και 50% τον κίνδυνο για καρδιοαγγειακή νόσο, όπως και την εμφάνιση διάφορων μορφών νεοπλασμάτων. Επίσης, ενδυναμώνει το μυοσκελετικό σύστημα, μειώνει την πιθανότητα οστεοπόρωσης και καταγμάτων, ιδιαίτερα αν υπάρχει επαρκής λήψη βιταμίνης D και ασβεστίου, βελτιώνει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και συντελεί στην εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη ρύθμιση των διαταραχών του ύπνου.
Η τακτική σωματική άσκηση συμβάλλει στη μείωση του βάρους, ακόμη και αν κάποιος κάνει καθιστική εργασία, καθώς ενεργοποιεί το μεταβολισμό για αρκετές ώρες μετά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 15’-30’ ελαφρύ τζόκινγκ, τρεις φορές την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης ως και 40%. Εκτός από το περπάτημα, ιδανικές δραστηριότητες για τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και τη βελτίωση της αντοχής είναι η κολύμβηση και το ποδήλατο.
Η άσκηση έχει αντίκτυπο και στην ποιότητα του δέρματος, αφού βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και άρα την εναπόθεση των βασικών θρεπτικών στοιχείων στα κύτταρα. Ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου στο συνδετικό ιστό του δέρματος, μειώνει το βάθος των ρυτίδων και κάνει το δέρμα πιο σφριγηλό και νεανικό.
Η άσκηση δεν ωφελεί μόνο το σώμα, αλλά και το πνεύμα, αφού συμβάλλει στην έκκριση των ενδορφινών (οι ορμόνες που βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος). Σύμφωνα με έρευνες, η ήπια άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου ως και 15%, συμβάλλοντας στη βελτίωση της μνήμη και επιβραδύνοντας την εμφάνιση της νόσου Alzheimer. Είναι σημαντικό να εντάξουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας, έστω και με μικρές αλλαγές, όπως π.χ. η χρήση σκάλας αντί του ανελκυστήρα, του ποδήλατου αντί του αυτοκινήτου, κλπ.