Photo credits: freepik.com
Σε μία εποχή που η ψυχική υγεία απασχολεί όλο και περισσότερο την κοινωνία, νέες έρευνες προσπαθούν να ρίξουν φως στο αν και πώς η οικογενειακή κατάσταση ενός ατόμου, μπορεί να συνδέεται με την πιθανότητα εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι ο έγγαμος βίος φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά έναντι της κατάθλιψης. Ο κίνδυνος κατάθλιψης φάνηκε, επίσης, να είναι υψηλότερος στους άνδρες και σε όσους είχαν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης.
Οι ερευνητές από το Πολυτεχνείο του Μακάο ανέλυσαν στοιχεία που συλλέχθηκαν από ερωτηματολόγια περισσότερων από 100.000 ανθρώπων σε επτά χώρες: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Μεξικό, Ιρλανδία, Νότια Κορέα, Κίνα και Ινδονησία.
Σε μια περίοδο παρακολούθησης έως και 18 ετών, διαπίστωσαν ότι το να είναι κανείς άγαμος συνδέεται με 79% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε σύγκριση με όσους είναι παντρεμένοι. Οι ανύπαντροι συμμετέχοντες στις δυτικές χώρες είχαν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης από τους αντίστοιχους στις ανατολικές χώρες.
Όσοι είναι διαζευγμένοι ή σε διάσταση είχαν 99% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων, ενώ όσων οι σύντροφοι είχαν πεθάνει, είχαν 64% υψηλότερο κίνδυνο.
Photo credits: freepik.com
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα χαμηλότερα ποσοστά καταθλιπτικών συμπτωμάτων στους παντρεμένους, μπορεί να οφείλεται στην καλύτερη κοινωνική υποστήριξη, την καλύτερη οικονομική κατάσταση και στη θετική επιρροή που ασκεί ο ένας σύντροφος στον άλλο.
Προηγούμενες έρευνες είχαν χαρακτηρίσει την ιδέα της ευτυχίας του γάμου ως «μύθο σε μεγάλο βαθμό» με «ελάχιστες αποδείξεις» ότι το δέσιμο του γάμου οδηγεί σε καλύτερη ζωή.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν πρόσφατα δεκάδες μελέτες για να εξετάσουν τις διαφορές στις αυτοκτονίες, τη μοναξιά, τη σωματική υγεία και την ευτυχία μεταξύ των ανθρώπων που είναι παντρεμένοι και εκείνων που δεν είναι.
Η αντίθετη άποψη
Παρά τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας, κάποιοι έχουν αντίθετη άποψη. Η ψυχολόγος δρ. Bella DePaulo, που έχει εξετάσει το ζήτημα σε παλαιότερες μελέτες, δήλωσε σχετικά: «Πιστεύεται ευρέως ότι οι άνθρωποι που παντρεύονται γίνονται πιο ευτυχισμένοι και υγιείς από ό,τι ήταν όταν ήταν εργένηδες. Στην πραγματικότητα, αυτή η πεποίθηση είναι τόσο διαδεδομένη και αμφισβητείται τόσο σπάνια, ώστε είναι κάτι περισσότερο από πεποίθηση - μοιάζει περισσότερο με μύθο ή ιδεολογία. Και όπως συμβαίνει με πολλούς μύθους, έτσι και αυτός είναι λανθασμένος. Μελέτες που παρακολουθούν τους ίδιους ανθρώπους κατά τη διάρκεια πολλών ετών της ζωής τους δεν βρίσκουν σχεδόν καμία απόδειξη ότι οι άνθρωποι που παντρεύονται γίνονται πιο ευτυχισμένοι ή πιο υγιείς από ό,τι ήταν πριν- υπάρχουν μάλιστα κάποιες ενδείξεις ότι η υγεία τους επιδεινώνεται αφού παντρευτούν».
Πηγή: onmed.gr
Διαβάστε ακόμη:
Κατάθλιψη: αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση
Ποιες συνήθειες πρέπει να αλλάξουμε για να νιώθουμε ευτυχισμένοι
10 συμβουλές για να έχουμε καλύτερη διάθεση και λιγότερο άγχος