5 πράγματα για γερό μυαλό και καλή μνήμη

Photo credits: freepik.com

 

Αν θέλετε να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σας γερό μέχρι τα γηρατειά, υπάρχουν κάποια μοτίβα συμπεριφοράς, τα οποία προφυλάσσουν το μυαλό και μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η άνοια αποτελεί έναν όρο ομπρέλα που αναφέρεται στη «μειωμένη ικανότητα να θυμάσαι, να σκέφτεσαι ή να παίρνεις αποφάσεις, η οποία παρεμποδίζει την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων». Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί τον συχνότερο τύπο άνοιας.

Ποια είναι τα 5 πράγματα που πρέπει να εφαρμόζετε αν θέλετε γερό μυαλό και καλή μνήμη;

  1. Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ: Αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη ποτά, ανατρέπουμε τη συρρίκνωση του εγκεφάλου. Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε νευροτοξικότητα (βλάβη στο νευρικό σύστημα του οργανισμού) και απώλεια εγκεφαλικού ιστού, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως ο ιππόκαμπος (τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη), με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου του εγκεφάλου ή την εγκεφαλική ατροφία.
  2. Επαρκής ύπνος: Στη διάρκεια του βαθύ ύπνου, το γλυμφατικό σύστημα του εγκεφάλου (ένα σύστημα για την απομάκρυνση των τοξινών), διευκολύνει την απομάκρυνση των νευροτοξικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένου του β-αμυλοειδούς που εμπλέκεται στη νόσο Αλτσχάιμερ, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο άνοιας. Ο ύπνος επτά με εννέα ώρες τη νύχτα είναι κρίσιμος για τον εγκέφαλο.
  3. Κατανάλωση νευροπροστατευτικών τροφίμων: Τα καρύδια, τα μούρα, ο σολομός, τα φυλλώδη λαχανικά και η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και άλλες βιοδραστικές ενώσεις, που συμβάλλουν στη ελάττωση της πιθανότητας εκδήλωσης άνοιας, καθώς μειώνουν τη νευροφλεγμονή, ενισχύουν την εγκεφαλική ροή του αίματος και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.
  4. Πρόσληψη Ω-3 λιπαρών και βιταμίνης D: Τα Ω-3 λιπαρά και η βιταμίνη D έχουν νευροπροστατευτικές επιδράσεις, επειδή ρυθμίζουν τις φλεγμονώδεις οδούς, υποστηρίζουν τη συναπτική πλαστικότητα (την ικανότητα των νευρώνων να αλλάζουν την ισχύ των συνδέσεών τους) και προωθούν τη νευρωνική επιβίωση. Έτσι, θωρακίζουν τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις.
  5. Μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης: Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης προάγει τη φλεγμονή του εγκεφάλου, η οποία μέσα από σύνθετες εγκεφαλικές διεργασίες, μπορεί να συμβάλλει σε νευρωνική βλάβη και στον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.

Πηγή: ygeiamou.gr 

Ένα άρθρο για: