Photo credits: freepik.com
Η συμβίωση των μελών μια οικογένειας δεν είναι εύκολη υπόθεση και πάντα υπάρχουν ζητήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε συγκρούσεις ανάμεσα στα μέλη της. Ποιοι είναι, όμως, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους δημιουργούνται εντάσεις στις οικογένειες;
Κάθε οικογένεια καλείται να αντιμετωπίσει τις δικές της προκλήσεις, από την ανατροφή των παιδιών, μέχρι τις δουλειές του σπίτιού και οικονομικά θέματα.
Μια νέα μελέτη εντοπίζει τα ζητήματα που πυροδοτούν πιο συχνά εντάσεις ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 600 ενήλικες, γονείς τουλάχιστον ενός παιδιού ηλικίας 4 -17 ετών.
Θέματα επικοινωνίας απασχολούν τα ζευγάρια
Για τα ζευγάρια, η μελέτη αποκάλυψε ότι η επικοινωνία είναι η βασικότερη πηγή σύγκρουσης. Οι παρεξηγήσεις, η έλλειψη σαφήνειας και η αναποτελεσματική επικοινωνία οδήγησαν στις περισσότερες προστριβές μεταξύ των συντρόφων.
Άλλα βασικά ζητήματα ήταν οι εναλλαγές της διάθεσης και τα νεύρα, οι διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο ανατροφής των παιδιών, τις δουλειές του σπιτιού και την οικονομική διαχείριση.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας γίνεται φανερό ότι όταν η επικοινωνία καταρρέει, άλλοι τομείς της οικογενειακής ζωής γίνονται επίσης πιο δύσκολοι, προκαλώντας άγχος και απογοήτευση μεταξύ των συντρόφων.
Για θέματα ύπνου και διατροφής μαλώνουν οι γονείς με παιδιά μικρής ηλικίας
Τα μικρά παιδιά δεν θέλουν να πάνε για ύπνο στην ώρα τους ή αρνούνται να φάνε το φαγητό τους, και αυτές είναι οι πιο συχνές αφορμές που οδηγούν σε εντάσεις μέσα στο σπίτι. Γενικότερα, η υπακοή σε οδηγίες, αποτελεί λόγο για προστριβές, αφού πολλοί γονείς δυσκολεύονται να πείσουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν τους κανόνες.
Δουλειές του σπιτιού και χρήση τεχνολογίας φέρνουν συγκρούσεις ανάμεσα σε γονείς και εφήβους
Για τους γονείς που έχουν παιδιά στην εφηβεία, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι τσακωμού είναι η άρνηση των εφήβων να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού και το γεγονός ότι τα δωμάτιά τους είναι ακατάστατα.
Επίσης, ο χρόνος που αφιερώνουν για τη χρήση της τεχνολογίας, αποτελεί μια ακόμη σημαντική αιτία έντασης, αφού οι γονείς ανησυχούν για τον αντίκτυπο αυτής της συνήθειας στη ζωή τους.
Η κατανόηση των βαθύτερων αιτιών των συγκρούσεων μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς την επίλυσή τους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συγκρούσεις αυτές είναι ιδιαίτερα συχνές σε κάθε σπίτι, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το υπόβαθρο κάθε οικογένειας.
Η αντιμετώπιση αυτών των τομέων έντασης μπορεί να βοηθήσει τις οικογένειες να δημιουργήσουν ένα πιο αρμονικό οικογενειακό περιβάλλον. Η κατανόηση των βαθύτερων αιτιών των συγκρούσεων μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς την επίλυσή τους. Είτε πρόκειται για τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων, είτε για την εξεύρεση ισορροπίας για τις δουλειές του σπιτιού, είτε για τον καθορισμό ορίων όσον αφορά στη χρήση της τεχνολογίας, η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων μπορεί να οδηγήσει σε υγιέστερες, πιο ευτυχισμένες οικογενειακές δυναμικές.
Πηγή: ygeiamou.gr
Διαβάστε ακόμη: