Photo credits: freepik.com
Πώς αισθάνονται οι γονείς στην εποχή μας; Αβοήθητοι, εξουθενωμένοι και μόνοι, σύμφωνα με μία νέα έρευνα. Εσείς, πώς νιώθετε;
Οι αυξημένες υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις της γονεϊκότητας, έχουν ως αποτέλεσμα οι γονείς να νιώθουν εξουθένωση, αλλά και αίσθημα μοναξιάς.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, αρκετοί γονείς νιώθουν ότι είναι αβοήθητοι και ότι δεν έχουν την απαραίτητη στήριξη για να φέρουν σε πέρας το ρόλο τους.
Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της μελέτης απέδειξαν ότι:
- Περίπου τα δύο τρίτα (66%) αισθάνονται ότι οι απαιτήσεις της ανατροφής των παιδιών μερικές φορές ή συχνά τους ωθούν να αισθάνονται απομονωμένοι και μόνοι.
- Σχεδόν το 62% αισθάνεται ότι έχει εξαντληθεί από τις ευθύνες του ως γονέας.
- Περίπου 2 στους 5 (38%) αισθάνονται ότι δεν έχουν κανέναν να τους στηρίξει στον γονεϊκό τους ρόλο.
- Σχεδόν 4 στους 5 (79%) θα εκτιμούσαν έναν τρόπο σύνδεσης με άλλους γονείς εκτός εργασίας και σπιτιού.
Μάλιστα, κάποιες από τις συνήθειες που υιοθετήθηκαν λόγω της πανδημίας, παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την αποξένωση, όπως η εργασία από το σπίτι, που δεν δίνει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με άλλους συναδέλφους, όπως συμβαίνει σε ένα χώρο εργασίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μοναξιά έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Είναι υπεύθυνη για καρδιαγγειακά νοσήματα, κατάθλιψη, άγχος, γνωστική παρακμή, ενώ επηρεάζει ακόμη και το ανοσοποιητικό σύστημα. Μία μελέτη έδειξε ότι η παρατεταμένη κοινωνική απομόνωση είναι ισοδύναμη με το κάπνισμα περίπου 15 τσιγάρων την ημέρα.
Ποιος είναι ο τρόπος αντιμετώπισης;
Ελάτε κοντά με άλλους γονείς και βρείτε υποστήριξη, δείχνοντας κατανόηση και συμπόνοια ο ένας στον άλλο σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε. Είναι πιο εύκολο να διαχειριστείτε την κατάσταση, εάν έχετε γύρω σας ανθρώπους που μπορούν να σας υποστηρίξουν.
Στην αρχή ίσως σας φανεί δύσκολο να αρχίσετε να αναζητάτε επαφές. Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια, αρκεί όμως να κάνετε το πρώτο βήμα.
Το να έχεις κάποιον με τον οποίο μπορείς να σχετιστείς και το αίσθημα σύνδεσης, που προκύπτει από το γεγονός ότι και κάποιος άλλος αντιμετωπίζει αυτό που αντιμετωπίζεις εσύ, μπορεί να καταπολεμήσει το αίσθημα της μοναξιάς, σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως, επίσης και η αυτοφροντίδα.
Πηγή: ygeiamou.gr
Διαβάστε ακόμη:
Ο ρόλος της μητέρας στη ζωή ενός παιδιού
Πού οφείλεται η δυσκολία στην επικοινωνία μητέρας - παιδιού
Ποια λάθη κάνουν συχνά οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους