Το παιδί μου δεν θέλει να πάει στο σχολείο. Τι μπορώ να κάνω;

Photo credits: freepik.com   
Είναι αλήθεια ότι κάποια παιδιά αρνούνται να πάνε στο σχολείο, προφασιζόμενα συνήθως θέματα υγείας. Τι μπορεί να σημαίνει η άρνηση του παιδιού να πάει σχολείο και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η άρνηση ενός παιδιού να πάει στο σχολείο είναι αρκετά συχνή, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες και όταν συμβαίνει στη φάση της προσαρμογής, είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, που δεν εμπνέει ανησυχία.

Για τα περισσότερα παιδιά, το σχολείο αποτελεί την πρώτη αφορμή αποχωρισμού από τον οικείο και ασφαλή χώρο του σπιτιού. Επομένως είναι φυσιολογικό το πρώτο διάστημα κάποια παιδιά να αναζητούν τους γονείς ή να κλαίνε όταν τα αφήνουν στην τάξη ή να παραπονούναι ότι δεν θέλουν να πάνε στο σχολείο

Η σχολική άρνηση είναι εντονότερη στην ηλικιακή ομάδα των 10-13 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Οι λόγοι που ένα παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο, είναι αρκετοί. Μπορεί ενδεχομένως να δέχεται bullying ή να βιώνει οικογενειακές ψυχοπιεστικές καταστάσεις (π.χ. διαζύγιο, οικονομικά προβλήματα, πένθος). Κάποια παιδιά όταν έρχονται αντιμέτωπα με τέτοιες καταστάσεις, αναλαμβάνουν έναν παράδοξο, προστατευτικό ρόλο απέναντι στην οικογένεια, που τα κρατά στο σπίτι.

Σε κάθε περίπτωση, δίνοντας στο παιδί σας χώρο να εκφραστεί και υποστηρίζοντάς το σε κάθε βήμα, συμβάλλετε στο να δει το σχολείο ως ένα μέρος ευχάριστο και γεμάτο ευκαιρίες για μάθηση και ανάπτυξη.

Τι θα πρέπει να προσέξετε ως γονείς

Αν το παιδί σας επικαλείται θέματα υγείας, θα πρέπει να ελεγχθεί από γιατρό για να διασφαλιστεί ότι είναι όλα καλά. Μία μερίδα παιδιών μπορεί να προφασίζεται θέματα υγείας για να μην πάει σχολείο, ενώ κάποια άλλα παιδιά ενδέχεται να βιώνουν διάφορα σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, στομαχόπονο, ζάλη, κ.α., ως αποτέλεσμα του άγχους που νιώθουν. Αν όντως δεν υπάρχει ιατρικό θέμα, ξεκαθαρίστε του ότι ο μόνος λόγος για να μην πάει στο σχολείο είναι αν έχει πυρετό.

Μιλήστε με το παιδί σας για να καταλάβετε τι είναι αυτό που το δυσκολεύει. Ωστόσο, μερικά παιδιά δεν μπορούν να περιγράψουν αυτό που τους ενοχλεί. Μην πιέζετε το παιδί σας αν βλέπετε ότι δεν μπορεί να εκφραστεί. Το πιο σημαντικό είναι να λάβει το μήνυμα ότι είστε εκεί για να το βοηθήσετε. Μπορείτε, επίσης, να του πείτε: "Δεν πειράζει που δεν είσαι ενθουσιασμένος με το σχολείο. Το καταλαβαίνω. Είναι μια νέα αρχή", ώστε να νιώσει ότι αυτό που βιώνει είναι φυσιολογικό. Έτσι θα μπορέσει να ελέγξει το συναίσθημά του και να νιώσει μια ισορροπία.

Αποφύγετε να κάνετε μεγάλες συζητήσεις για να του εξηγήσετε την σημασία του να πηγαίνει στο σχολείο, καθώς μπορεί αυτό να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα προετοιμασίας για το σχολείο ευχάριστη και σταθερή. Ετοιμάστε μαζί την τσάντα, διαλέξτε μαζί τα ρούχα και δώστε χρόνο για να απολαύσει το παιδί σας ένα ωραίο πρωινό γεύμα.

Βοηθήστε το παιδί να δει το σχολείο ως ευκαιρία για μάθηση και εξερεύνηση. Ενισχύστε τη φυσική του περιέργεια για νέα πράγματα, συνδέοντας τα σχολικά μαθήματα με τα ενδιαφέροντά του.

Καθώς τα παιδιά είναι πιο πιθανό να απολαμβάνουν το σχολείο αν έχουν εκεί φίλους, φροντίστε να οργανώνετε κοινωνικές δραστηριότητες εκτός σχολείου με συμμαθητές του παιδιού, ώστε να αποκτήσει στενές σχέσεις μαζί τους.

Υποστηρίξτε το παιδί σας σε τυχόν δυσκολίες. Αν π.χ. δυσκολεύεται με κάποιο μάθημα ή έχει κάποια ανησυχία, βοήθησέ το να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Το να αισθάνεται ικανό και να κατανοεί τα μαθήματα μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και να βελτιώσει τη στάση του απέναντι στο σχολείο.

Προγραμματίστε μια συνάντηση με το δάσκαλο και συζητήστε μαζί του την κατάσταση, ώστε να βρείτε λύσεις από κοινού.

Διαβάστε ακόμη:
Παιδιά και bullying: Πώς θα αναγνωρίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια
Πώς θα αποτρέψουμε περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού (bullying)