Γιατί το παιδί μου δυσκολεύεται να κάνει φιλίες στο σχολείο; Πώς θα το βοηθήσω;

Photo credits: freepik.com  
Κάποια παιδιά δυσκολεύονται να δημιουργήσουν φιλίες στο σχολικό περιβάλλον. Γιατί συμβαίνει και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας σε αυτή την περίπτωση;

Ειδικά στις πιο μικρές ηλικίες, από 4 έως 7, τα παιδάκια έρχονται κοντά μέσω του σχολείου και των πρακτικών σύνδεσης, όμως ο χρόνος είναι λίγος και συχνά οι συνθήκες δεν ευνοοούν την ανάπτυξη πιο στενών σχέσεων. 

Πέρα από αυτό, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να δυσκολεύουν ένα παιδί να δημιουργήσει φιλίες. 

Γιατί ένα παιδί δυσκολεύεται να κάνει φιλίες στο σχολείο;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί δυσκολεύεται να κάνει φίλους στο σχολείο. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους είναι οι εξής:

  • Ντροπαλότητα, εσωστρέφεια ή έλλειψη αυτοπεποίθησης: Ορισμένα παιδιά είναι πιο ντροπαλά και δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τους συμμαθητές τους, γεγονός που μπορεί να τα κάνει να φοβούνται την απόρριψη ή να νιώθουν αμήχανα.
  • Αναπτυξιακές διαφορές: Ορισμένα παιδιά μπορεί να μην έχουν ακόμα αναπτύξει πλήρως τις κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζονται για να αλληλεπιδρούν εύκολα με τα άλλα παιδιά. .
  • Διαφορετικά ενδιαφέροντα: Δεν έχουν όλα τα παιδιά τα ίδια ενδιαφέροντα, οπότε κάποιες φορές η εύρεση κοινών σημείων γίνεται πιο δύσκολη.
  • Προβλήματα επικοινωνίας: Εάν το παιδί δυσκολεύεται να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να συνδεθεί με άλλα παιδιά.
  • Κοινωνικές δυναμικές της τάξης: Κάποιες φορές ομάδες παιδιών στο σχολείο μπορεί να έχουν δημιουργήσει «κλίκες», με αποτέλεσμα άλλα παιδιά να δυσκολεύονται να ενταχθούν σε αυτές.
  • Αρνητικές εμπειρίες: Αν το παιδί έχει βιώσει απόρριψη, bullying ή κακές εμπειρίες με συνομήλικους, μπορεί να είναι επιφυλακτικό ή να φοβάται να ανοιχτεί ξανά.

Photo credits: freepik.com 
Γιατί το παιδί μου δυσκολεύεται να κάνει φιλίες στο σχολείο; Πώς θα το βοηθήσω;

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει φιλίες στο σχολείο;

Κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη υποστήριξη και καθοδήγηση. Συζητήστε με το παιδί σας, για να καταλάβετε πώς νιώθει και τι το δυσκολεύει, ώστε να το ενθαρρύνετε προς την κοινωνικοποίησή του.

Με υπομονή και υποστήριξη, το παιδί σας θα αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες και θα μπορέσει να δημιουργήσει φιλίες στο χώρο του σχολείου. Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε από την πλευρά σας ως γονείς.

  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να επικοινωνεί, μαθαίνοντάς του π.χ. πώς να ξεκινά μια συζήτηση με άλλα παιδάκια, με μια απλή ερώτηση, όπως: "Θέλεις να παίξουμε μαζί;".
  • Καλέστε στο σπίτι σας άλλα παιδάκια από την τάξη για παιχνίδι ή κανονίστε να βρεθείτε στην παιδική χαρά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να έρθει το παιδί σας πιο κοντά με τους συμμαθητές του.
  • Ενθάρρυνε το παιδί σας να συμμετέχει σε ομαδικά παιχνίδια ή εξωσχολικές δραστηριότητες, π.χ. σε αθλήματα ή χορό, θέατρο, κ.λπ., όπου θα έχει την ευκαιρία να κοινωνικοποιείται και να συνεργάζεται με άλλα παιδιά.
  • Μάθετε στο παιδί πώς να μοιράζεται και να σέβεται τα συναισθήματα των άλλων. Παίξτε παιχνίδια ρόλων, όπου θα μπορεί να εξασκηθεί στο να κάνει φίλους.
  • Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του. Βοηθήστε το παιδί σας να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του, τονίζοντας τα δυνατά του σημεία και ενθαρρύνοντας τη θετική σκέψη, ώστε να προσεγγίζει τα άλλα παιδιά με αυτοπεποίθηση.
  • Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να δοκιμάζει νέα πράγματα και ενισχύετε τις προσπάθειές του. Αν π.χ. είναι ντροπαλό, ωθήστε το λίγο πέρα ​​από τη ζώνη άνεσής του σε νέες καταστάσεις, με ήπια καθοδήγηση και ενθάρρυνση. Αναγνωρίστε κάθε μικρή επιτυχία του και να του λέτε πόσο περήφανοι είστε που προσπαθεί.

Διαβάστε ακόμη
Γιατί είναι σημαντικό για τα παιδιά να έχουν φίλους;
Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να κάνουν φίλους;
5 λόγοι που το έφηβο παιδί σας δυσκολεύεται να κάνει φίλους 

Ένα άρθρο για: