Photo credits: freepik.com
Καθώς ο αγαπημένος σας σκύλος μεγαλώνει, οι ανάγκες του αλλάζουν. Δίνοντας προσοχή σε κάποια βασικά σημεία της συμπεριφοράς και των αναγκών του, θα τον βοηθήσετε να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του άνετα και ευτυχισμένα.
Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι θεωρούνται ηλικιωμένοι σε ηλικία περίπου 7-8 ετών, ενώ οι μικρόσωμοι περίπου στα 10. Τι συμβάνει σε ένα σκύλο που μεγαλώνει;
Το σώμα του, η συμπεριφορά και οι ανάγκες του αλλάζουν. Ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη και να προσέξετε;
Απώλεια όρασης ή ακοής
Αν βλέπετε ότι ο σκύλος σας δεν ακούει όταν τον καλείτε ή δεν εντοπίζει το μπαλάκι που του πετάτε για να παίξει, μπορεί να σημαίνει ότι ο σκύλος σας χάνει την όραση ή την ακοή του. Ένα σημάδι της απώλειας όρασης ή ακοής του σκύλου είναι και η επιθετική συμπεριφορά, όταν κάποιος τον αγγίξει απότομα. Αν ο σκύλος δεν τον έχει δει να πλησιάζει, θα τρομάξει και θα αντιδράσει. Αυτό είναι μια αμυντική αντίδραση. Ή μπορεί το άγγιγμα αυτό να τον πονέσει σε ευαίσθητες περιοχές που πιθανόν να έχει πρόβλημα. Αν ο σκύλος σας γίνει πιο αδέξιος, δεν μπορεί να βρει τα πιατάκια του φαγητού του, δεν θέλει να κινείται τόσο πολύ ή τρομάζει εύκολα, η απώλεια όρασης είναι πιθανότατα η αιτία.
Αν χάνει την ακοή του, μπορείτε να του μάθετε κάποιες εντολές χρησιμοποιώντας τη νοηματική, δηλαδή με κινήσεις των χεριών. Αν χάνει την όραση του, οι κτηνίατροι συνιστούν να μην τον πλησιάζετε απότομα, να μην τον χαϊδεύετε ή αγκαλιάζετε άγαρμπα, να μην είναι ακατάστατος ο χώρος για να μην πέφτει πάνω σε πράγματα και να μην αλλάζετε μέρος στα μπολάκια του φαγητού και του νερού του.
Απώλεια γνωστικής ικανότητας
Η απώλεια της γνωστικής ικανότητας είναι συνηθισμένη όταν ο σκύλος γερνάει. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ξεχάσει απλά πράγματα, τα οποία είχε μάθει, να χαθεί σε περιοχές που δεν είναι εξοικειωμένος ή να μην αναγνωρίζει ανθρώπους που γνωρίζει.
Για να τον βοηθήσετε, θα πρέπε να είστε υπομονετικοί μαζί του. Μην τον μαλώνετε και μη νευριάζετε αν κάνει κάτι λάθος ή ξεχάσει κάτι. Φροντίστε να τον διδάξετε, χωρίς πίεση, από την αρχή κάποια πράγματα.
Διαχείριση άγχους
Οι ηλικιωμένοι σκύλοι συχνά δυσκολεύονται να διαχειριστούν το άγχος, όπως το άγχος αποχωρισμού. Μπορεί, επίσης, ο σκύλος σας να αγχώνεται με τους επισκέπτες, με άλλα ζώα ή με θορύβους που πριν αγνοούσε. Μερικοί σκύλοι προσκολλούνται στους κηδεμόνες τους, ενώ άλλοι σκύλοι μπορεί να θέλουν πιο συχνά την ησυχία τους.
Αν παρατηρήσετε αγχώδη ή επιθετική συμπεριφορά, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας, ώστε ο σκύλος σας να υποβληθεί σε εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ιατρικό ζήτημα που φταίει για αυτό το άγχος και τις αλλαγές στο χαρακτήρα του. Αν τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα γήρανσης, μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση του άγχους του έχοντας το σπίτι τακτοποιημένο, κάνοντας πιο συχνές και σύντομες βόλτες ή παίζοντας παιχνίδια που κάνουν καλό στην πνευματική του διέγερση. Είναι, επίσης, σημαντικό να τηρείτε τη ρουτίνα του, ώστε να ξέρει τι να περιμένει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τέλος, φορντίστε να είστε υπομονετικοί και ήρεμοι μαζί του, γιατί αν ταράζεστε και νευριάζετε, ο σκύλος σας αγχώνεται περισσότερο.
Photo credits: freepik.com
Πόνος στις αρθρώσεις
Η αρθρίτιδα και ο πόνος στις αρθρώσεις είναι κοινά προβλήματα των ηλικιωμένων σκύλων. Είτε πρόκειται για έναν παλιό τραυματισμό που αρχίζει να εμφανίζεται, είτε για αρθρίτιδα που επιδεινώνεται, ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων, από τη δυσκολία να μπει στο αυτοκίνητο ή να κατέβει τις σκάλες μέχρι να μην μπορεί να κινηθεί σε κρύο καιρό.
Μπορείτε να δίνετε στο σκύλο σας συμπληρώματα χονδροϊτίνης και γλυκοζαμίνης ξεκινώντας νωρίς, ακόμη και από την ηλικία των δύο ετών, πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας, ή να φτιάξετε ράμπες ώστε να μπορεί να ανεβαίνει τις σκάλες. Καλό θα ήταν να τον πηγαίνετε συντομότερους, αλλά πιο συχνούς περιπάτους, να του έχετε ένα ορθοπεδικό κρεβάτι και υπερυψωμένα πιάτα φαγητού και νερού. Τέλος μην τον καλείτε να έρθει σε σας όταν είναι ξαπλωμένος παρά μόνο αν είναι απαραίτητο.
Πρόσληψη βάρους
Η παχυσαρκία είναι ένα από τα κύρια θέματα υγείας για τα ηλικιωμένα σκυλιά, που μπορεί να προκαλέσει πολλά άλλα προβλήματα, όπως επιδείνωση του πόνου στις αρθρώσεις, καρδιακά ή ηπατικά προβλήματα. Ο λόγος που οι ηλικιωμένοι σκύλοι παίρνουν βάρος, δεν είναι μόνο επειδή είναι λιγότερο ενεργοί στην καθημερινότητά τους, αλλά και επειδή οι θερμιδικές ανάγκες τους αλλάζουν. Μπορεί να πεινάνε, αλλά δεν καίνε τις ίδιες θερμίδες με παλιότερα.
Τι μπορείτε να κάνετε; Προτιμήστε ειδικές τροφές για ηλικιωμένους σκύλους, οι οποίες έχουν λιγότερες θερμίδες, περισσότερες ίνες και λιγότερα λιπαρά, και βοηθήστε τους με συμπληρώματα διατροφής.
Σωματικές αλλαγές
Τα ηλικιωμένα σκυλιά εμφανίζουν συχνά αλλαγές στο δέρμα, στο τρίχωμα, ακόμη και στα νύχια τους, που μπορεί π.χ. να γίνουν εύθραυστα, οπότε καλό είναι να τα κόβετε πιο συχνά. Επίσης, κάποια κατάλληλα συμπληρώματα θα βοηθήσουν σε αυτά τα προβλήματα. Ένας ηλικιωμένος σκύλος μπορεί να μην είναι σε θέση να περιποιηθεί τον εαυτό του. Βοηθήστε τον εσείς να παραμείνει καθαρός.
Πηγή: topetmou.gr