Επιστροφή στο σχολείο: Πώς να προετοιμαστείτε πριν χτυπήσει το κουδούνι

Photo credits: freepik.com  
Οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν στο τέλος τους και τα παιδιά ετοιμάζονται να καθίσουν ξανά στα θρανία. Πώς θα γίνει η μετάβαση και προσαρμογή στο αυστηρό πρόγραμμα του σχολείου πιο εύκολη για όλους;

Η μετάβαση του παιδιού από την απόλυτη ελευθερία του καλοκαιριού στη ρουτίνα του σχολείου, πρέπει να γίνει σταδιακά. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτή την περίοδο, ώστε η διαδικασία για την επιστροφή στο σχολικό περιβάλλον να γίνει ομαλά. 

Η επιστροφή στο σχολείο τη νέα σχολική χρονιά είναι μία πραγματικότητα. Μας χαροποιεί όλους γιατί η παρακολούθηση στο σχολείο αποτελεί τον καλύτερο τρόπο μάθησης και συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση και στην συναισθηματική και ψυχική υγεία των παιδιών.

Τι πρέπει να έχετε υπόψη; Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν, ώστε η προσαρμογή να είναι πιο εύκολη για όλους.

Οργάνωση
Είναι σημαντικό να οργανώσετε το χώρο μελέτης του παιδιού, να προμηθευτείτε ό,τι θα χρειαστεί για το ξεκίνημα του σχολείου, κ.λπ. Επομένως, διαλέξτε μαζί τα πράγματα του σχολείου, την τσάντα, τα ρούχα και όλα τα απαραίτητα για τη νέα σχολική χρονιά, που μπορείτε να δείτε εδώ. Τα παιδιά χαίρονται να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή και νιώθουν ένα αίσθημα προσμονής για το πότε θα πάνε σχολείο.
Όσο για το παιδικό δωμάτιο ή το γραφείο του παιδιού, φροντίστε να διαμορφώσετε ένα χώρο όπου θα μπορεί να μελετάει με ησυχία, χωρίς περιττά αντικείμενα που θα του αποσπούν την προσοχή, με καλό φωτισμό και μια άνετη καρέκλα.
Σχετικά με το πρόγραμμα που θα έχει το παιδί στη διάρκεια της χρονιάς, είναι καλό να το οργανώσετε εξαρχής, ώστε να:

  • υπάρχει χρόνος για το διάβασμα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες
  • θέσετε ως απαράβατο κανόνα ότι η τηλεόραση και όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές θα είναι κλειστές όσο διαρκεί η μελέτη
  • είστε πάντοτε διαθέσιμοι να απαντάτε σε ερωτήσεις και απορίες του παιδιού σας όσο διαβάζει (χωρίς να κάνετε εσείς τις εργασίες του)
     

Συναισθηματική προετοιμασία
Πολλά παιδιά αισθάνονται ανησυχία ή άγχος σχετικά με την επιστροφή στο σχολείο. Είναι σημαντικό να συζητήσουμε μαζί τους, να τους εξηγήσουμε τα δεδομένα και να τα καθησυχάσουμε. Μιλάμε στα παιδιά σχετικά με τον ρόλο του σχολείου, του/της δασκάλου/ας και πώς τα ωφελεί η μόρφωση. Τονίστε τις θετικές πλευρές του σχολείου, όπως π.χ. ότι θα συναντήσει τους φίλους του ή θα κάνει νέους φίλους, ώστε να του δημιουργήσετε μία προσμονή για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Photo credits: freepik.com   
Επιστροφή στο σχολείο Πώς να προετοιμαστείτε πριν χτυπήσει το κουδούνι

Προσαρμογή στη νέα ρουτίνα
Για να περάσετε από τη χαλαρότητα των διακοπών στη ρουτίνα του σχολικού προγράμματος, η μετάβαση θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Αρχίστε να αλλάζετε σιγά σιγά το πρόγραμμα του παιδιού, π.χ. ως προς την ώρα ύπνου, τις ώρες φαγητού, το πρωινό ξύπνημα, κ.λπ. τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μπει στο πρόγραμμα που θα ακολουθεί κατά τη σχολική χρονιά. Επίσης, βάλτε χρονικά όρια στη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών και της τηλεόρασης, ύστερα από σχετική συμφωνία με το παιδί.

Πρώτη μέρα στο σχολείο
Προσπαθήστε να ξεκινήσετε την ημέρα με ηρεμία και θετικότητα. Φροντίστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, ώστε το παιδί να προλάβει να πλυθεί, να φάει ένα καλό πρωινό και να ντυθεί χωρίς βιασύνη. Καλό είναι να φθάσετε στο σχολείο πριν χτυπήσει το κουδούνι, χωρίς άγχος. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί έχει όλα τα απαραίτητα στην τσάντα του, σχολικά είδη, σνακ, νερό, κλπ. Για το διάλειμμα, ετοιμάστε του κάποια σνακ, όπως τοστ, μπάρα δημητριακών, φρούτα, κ.λπ.
Με την επιστροφή του παιδιού στο σπίτι, ενθαρρύνετέ το να μοιραστεί τις εντυπώσεις του μαζί σας. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά χρειάζονται ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, καθώς και να λάβουν την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σχολείο.

Προληπτικός ιατρικός έλεγχος
Έχετε υπόψη ότι στο νηπιαγωγείο, στην Α' έως και την Δ' δημοτικού, στην Α' γυμνασίου και την Α' λυκείου πρέπει να γίνεται από τον παιδίατρο προληπτικός έλεγχος, συμπληρώνοντας το ΑΔΥΜ (Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή). Επίσης, ελέγξτε το βιβλιάριο υγείας του παιδιού για τους εμβολιασμούς του και αν υπάρχουν κενά καλύψτε τα άμεσα.