Photo credits: freepik.com
Οι υψηλές θερμοκρασίες που μας ταλαιπωρούν τις τελευταίες ημέρες και αναμένεται να συνεχιστούν, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία μας, ειδικά αν ανήκουμε στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υγείας και τι θα πρέπει να κάνουμε ώστε να προστατευθούμε από τις ακραίες θερμοκρασίες.
Ποιοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου
- Βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι
- Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
- Χρόνια πάσχοντες από καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες/αναπνευστικά προβλήματα, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα
- Άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τα χρόνια νοσήματα τους, όπως αντι-υπερτασικά (π.χ. διουρητικά, β-αναστολείς), φάρμακα όπως φαινοθιαζίνες, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, αντι-ισταμινικά, αμφεταμίνες, αντιχολινεργικά, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα, κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών του περιβάλλοντος τα άτομα αυτά θα πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
- Παχύσαρκοι/υπέρβαροι
- Άτομα που εργάζονται σε ζεστό περιβάλλον/εξωτερικό χώρο
- Όσοι ασκούνται έντονα/αθλητές
- Άτομα που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ ή κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών
- Άτομα που πάσχουν από οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή/και έμετο)
Πώς φροντίζουμε βρέφη και παιδιά
- Δεν τα αφήνουμε ποτέ στον ήλιο
- Τα ντύνουμε όσο γίνεται πιο ελαφρά και αφήνουμε ελεύθερα τα χέρια και τα πόδια τους, και τους φοράμε καπέλο
- Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών όπως χαμομήλι, νερό κλπ.
- Τους δίνουμε να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
- Δεν τα αφήνουμε ποτέ σε κλειστό σταθμευμένο αυτοκίνητο, καθώς τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν γρήγορα επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό τους και τα παιδιά κινδυνεύουν ιδιαίτερα να υποστούν θερμοπληξία, ακόμα κι αν τα παράθυρα είναι ανοιχτά.
- Ζητάμε οδηγίες από τον παιδίατρό μας εφόσον χρειαστεί.
Πώς φροντίζουμε τους ηλικιωμένους
Οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον καύσωνα και τις επιπτώσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό από τις υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες.
Γι’ αυτό φροντίζουμε να:
- μη μένουν μόνοι τους τις ημέρες του καύσωνα
- μη μετακινούνται τις ζεστές ώρες της ημέρας
- έχουν επαρκή τροφή για τις ημέρες του καύσωνα
- μη τους αφήνουμε ποτέ σε κλειστό αυτοκίνητο
- λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υγρών
- έχουν πρόσβαση σε δροσερό/κλιματιζόμενο χώρο
- ανοίγουν τον χώρο διαμονής τη νύχτα για να δροσίζει και να μένει ερμητικά κλειστός τις ζεστές ώρες της ημέρας
- λαμβάνουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή
- τους παρακολουθούμε για συμπτώματα θερμικής εξάντλησης ή θερμοπληξίας και να τους μεταφέρουμε άμεσα σε υπηρεσία υγείας
Γενικές οδηγίες προφύλαξης
Τις ημέρες που το θερμόμετρο σκαρφαλώνει επικίνδυνα, θα πρέπει να:
Πίνουμε άφθονα υγρά (νερό, χυμούς φρούτων ή λαχανικών). Δεν περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε υγρά. Προειδοποίηση: Εάν ο ιατρός μας μας έχει περιορίσει την ποσότητα των υγρών που πίνουμε ή μας έχει δώσει αγωγή με χάπια νερού, τον συμβουλευόμαστε ως προς την ποσότητα όταν ο καιρός είναι ζεστός.
Αν ιδρώνουμε πολύ, προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας (συμβουλευόμαστε το γιατρό σε περίπτωση που μας έχει συστήσει περιορισμό αλατιού).
Χρησιμοποιούμε κλιματιστικό ή ανεμιστήρα τις ζεστές ώρες της ημέρας.
Παραμένουμε σε χώρους που κλιματίζονται.
Κλείνουμε τα εξωτερικά παράθυρα κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και να αφήνουμε ανοιχτά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Κάνουμε πολλά χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας και αν δεν μπορούμε, τοποθετούμε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στον λαιμό.
Περιορίζουμε τις μετακινήσεις και τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας.
Πραγματοποιούμε τις εξωτερικές δουλειές σε ώρες της ημέρας με χαμηλότερη θερμοκρασία, όπως νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, προσπαθούμε να ξεκουραζόμαστε συχνά σε σκιερά σημεία, ώστε το σώμα μας να έχει την ευκαιρία να ανακάμψει.
Ντυνόμαστε με ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
Φοράμε αντιηλιακό με 30 δείκτη προστασίας, μισή ώρα πριν βγούμε έξω.
Φοράμε καπέλο με φαρδύ γείσο και μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου όταν κυκλοφορούμε σε εξωτερικούς χώρους.
Καταναλώνουμε ελαφρά, μικρά γεύματα, κυρίως φρούτα και λαχανικά, ενώ περιορίζουμε τα λιπαρά.
Συμβουλευόμαστε το γιατρό μας για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουμε, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, αν πάσχουμε από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κλπ.)
Παρακολουθούμε τις ειδήσεις για ειδοποιήσεις σχετικά με επερχόμενη ακραία ζέστη και συμβουλές ασφαλείας, καθώς και για πληροφορίες σχετικά με τυχόν κλιματιζόμενους χώρους στην περιοχή μας.
Αποφεύγουμε
- Την απ’ ευθείας έκθεση στον ήλιο. Παραμένουμε σε σκιερά και δροσερά μέρη, αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
- Την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ.
- Τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
- Τη χρήση φούρνου και κουζίνας για να μην αυξηθεί περισσότερο η θερμοκρασία του σπιτιού.
- Την άσκηση κατά τη διάρκεια της ζέστης. Εάν δεν είμαστε συνηθισμένοι να εργαζόμαστε ή να ασκούμαστε σε ζεστό περιβάλλον, ξεκινάμε αργά και ανεβάζουμε το ρυθμό σταδιακά. Εάν η σωματική προσπάθεια στη ζέστη κάνει την καρδιά μας να χτυπά δυνατά και μας προξενεί λαχάνιασμα, σταματάμε κάθε σωματική δραστηριότητα.