Πώς θα μάθουμε στο παιδί να μοιράζεται τα παιχνίδια του;

Η εικόνα παιδιών -μικρής ή και μεγαλύτερης ηλικίας- που δεν θέλουν να μοιράζονται τα παιχνίδια τους, είναι γνώριμη σε όλους μας. Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς ή φροντιστές, ώστε να μάθουμε στα παιδιά μας να μοιράζονται τα παιχνίδια τους;

Είναι φυσιολογικό για ένα παιδί μικρής ηλικίας να μην καταλαβαίνει ότι αν κάποιο άλλο παιδάκι παίξει για λίγο με ένα δικό του παιχνίδι, θα το επιστρέψει μετά. Είναι σημαντικό να τα βοηθήσουμε να μάθουν να μοιράζονται και να διαχειρίζονται πιο εύκολα το γεγονός αυτό.

Η ψυχολόγος Siggie Cohen μας δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές, αναφέροντας π.χ., ότι πριν πάμε στην παιδική χαρά με τα παιχνίδια του παιδιού ή πριν έρθει κάποιο άλλο παιδάκι στο σπίτι, μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση με το παιδί και να του εξηγήσουμε τι θα συμβεί: "Θα έρθει ο φίλος σου να παίξετε. Θα μπει στο δωμάτιό σου και πιθανότατα θα θέλει να παίξει με τα παιχνίδια σου. Ίσως να μην σου αρέσει αυτό, αλλά να ξέρεις ότι δεν θα στα πάρει για πάντα, απλά θα παίξει όσο είναι εδώ στο σπίτι. Όταν θα φύγει και θα πάει στο σπίτι του, τα παιχνίδια σου θα παραμείνουν εδώ".

Τα μικρά παιδιά ζουν στο παρόν, είναι συναισθηματικά και δεν μπορούν να σκεφτούν με τον τρόπο που σκέφτονται οι ενήλικες. Ως επακόλουθο, όταν βλέπουν ένα άλλο παιδί να πιάνει τα πράγματά τους, πιστεύουν ότι θα του τα πάρει. Αν εξηγήσουμε στο παιδί μας πώς έχει η κατάσταση, το βοηθάμε να καταλάβει και να αντιμετωπίσει πιο ψύχραιμα το συμβάν.

Αν εξηγήσουμε στο παιδί μας πώς έχει η κατάσταση, το βοηθάμε να καταλάβει και να αντιμετωπίσει πιο ψύχραιμα το συμβάν.

Αν πάλι, στη διάρκεια του παιχνιδιού το παιδί σας φωνάξει στο άλλο παιδάκι "δικό μου”, τότε μπορείτε να επιβεβαιώσετε το συναίσθημά του, λέγοντας: "Ναι, έχεις δίκιο, δικό σου είναι. Ο φίλος σου απλά θα παίξει για λίγο κι όσο παίζει, το παιχνίδι εξακολουθεί να είναι δικό σου”. Έτσι το παιδί θα ηρεμήσει και θα μπορέσει πιο εύκολα να διαχειριστεί το έντονο συναίσθημα που νιώθει.

Επίσης, μπορείτε να κρύψετε μαζί το πιο αγαπημένο του παιχνίδι σε κάποιο σημείο, για να μην είναι σε κοινή θέα, ώστε αφενός όταν έρθει το άλλο παιδί να αποφύγετε μια πολύ δύσκολη στιγμή και αφετέρου να κάνετε το παιδί σας να νιώσει ασφάλεια.

 

Ένα άρθρο για: