Πώς οφελούν τα ομαδικά παιχνίδια τα παιδιά;

Photo credits: freepik.com  
Τα ομαδικά παιχνίδια είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη των παιδιών, καθώς συμβάλλουν στην ενίσχυση των νοητικών, συναισθηματικών, επικοινωνιακών και ψυχοκινητικών δεξιοτήτων τους.

Μέσα από τις κοινές δραστηριότητες του παιχνιδιού και τη συνεργασία, τα παιδιά καλλιεργούν την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και τη δημιουργικότητα, μαθαίνουν να αποδέχονται τους κανόνες και έτσι, αναπτύσσεται ολόπλευρα η προσωπικότητά τους.

Ας δούμε μερικά από τα πιο συναρπαστικά ομαδικά παιχνίδια, διαχρονικά ή και πιο πρωτότυπα, που μπορείτε να παίξετε κάθε στιγμή με τα παιδιά ή τα παιδιά μεταξύ τους και πώς αυτά τα οφελούν.

Κρυφτό

Αναπτυξιακός στόχος: έλεγχος συναισθήματος

Ένα από τα πιο κλασικά και δημοφιλή ομαδικά παιχνίδια. Ένα παιδί μετράει συνήθως "τα φυλάει" κλείνοντας τα μάτια του και μετράει φωναχτά ως το 100 μέχρι να κρυφτούν οι υπόλοιποι. Στη συνέχεια ψάχνει να βρει τα άλλα παιδιά. Ο πρώτος που θα βρεθεί "τα φυλάει" στον επόμενο γύρο.
Η προσωρινή απομάκρυνση του παιδιού από την υπόλοιπη ομάδα και η προσπάθεια να βρει τους συμπαίκτες του, μπορεί να του δημιουργήσει άγχος, αλλά του μαθαίνει να κάνει υπομονή μέχρι να ξαναβρεθεί με τα άλλα παιδιά.

Κυνηγητό

Αναπτυξιακός στόχος: αντίληψη χώρου

Τα παιδιά σε έναν εξωτερικό χώρο, π.χ. παιδική χαρά, ορίζουν ένα παίκτη ως κυνηγό, ο οποίος κυνηγάει τους υπόλοιπους. Εκείνος που θα πιαστεί πρώτος γίνεται ο επόμενος κυνηγός.

Σχοινάκι

Αναπτυξιακός στόχος: ισορροπία

Δύο παιδιά κρατούν το σχοινάκι από τις δύο άκρες και το γυρίζουν ελαφρά. Τα άλλα παιδιά πρέπει να περάσουν από πάνω χωρίς να πέσουν. Επίσης, τα δύο παιδιά μπορούν να σηκώνουν το σχοινάκι από το έδαφος κάνοντας μια κυκλική κίνηση, με τα υπόλοιπα να πρέπει να υπολογίσουν ποια είναι η σωστή στιγμή για να πηδήξουν. Μια δραστηριότητα με αρκετές σωματικές προκλήσεις για τα παιδιά.

Διελκυστίνδα

Αναπτυξιακός στόχος: ενδυνάμωση μυών

Αρκεί ένα μακρύ σκοινί για να παίξουν τα παιδιά, όσα κι αν είναι, στο οποίο μαρκάρουμε στη μέση του μήκους του, π.χ. με μια ταινία. Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες, μία σε κάθε πλευρά του σκοινιού και τραβάνε, μέχρι η μία πλευρά να περάσει το σημείο του ενήλικα-διαιτητή, οπότε η άλλη ομάδα θεωρείται νικήτρια. Καλό είναι το παιχνίδι να γίνει σε χορτάρι ή άλλη μαλακή επιφάνεια και όχι σε τσιμέντο, καθώς κάποια από τα παιδιά σίγουρα θα πέσουν.
Photo credits: freepik.com  

Πώς οφελούν τα παιδιά τα ομαδικά παιχνίδια;

Τυφλόμυγα

Αναπτυξιακός στόχος: ικανότητες παρατήρησης

Ένα ακόμα διασκεδαστικό παιχνίδι, σύμφωνα με το οποίο, ένα παιδί κλείνει τα μάτια του με ένα μαντήλι ή κάποιο ύφασμα. Τα υπόλοιπα παιδιά γυρίζουν γύρω του, αλλάζοντας θέσεις. Ο παίκτης με τα δεμένα μάτια επιλέγει ένα από τα άλλα παιδιά και προσπαθεί να μαντέψει ποιος είναι μέσω της ψηλάφησης των χαρακτηριστικών του προσώπου και του κεφαλιού. Αν τα καταφέρει, κερδίζει.

Μουσικές καρέκλες

Αναπτυξιακός στόχος: στρατηγική σκέψη

Ένα διαχρονικό ομαδικό παιχνίδι για τα παιδικά πάρτυ και όχι μόνο. Τοποθετούμε σε κύκλο καρέκλες, μία λιγότερη από τον αριθμό των παιδιών που παίζουν. Όσο παίζει η μουσική, τα παιδιά περπατούν (ή χορεύουν) γύρω από τις καρέκλες. Όταν ξαφνικά σταματήσει η μουσική, κάθε παιδί πρέπει να βρει μια καρέκλα να καθίσει. Το παιδί που δεν θα προλάβει να καθήσει, χάνει και αποχωρεί από το παιχνίδι. Αφαιρούμε μια καρέκλα και το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να μείνει ένα παιδί.

Κυνήγι Θησαυρού

Αναπτυξιακός στόχος: επίλυση προβλημάτων

Ένας ενήλικας επιλέγει τα μέρη που θα κρύψει κάποια αντικείμενα και φτιάχνει μια λίστα με αυτά, όπως και έναν χάρτη με τα σημεία όπου τα έχει κρύψει. Τα αντικείμενα συνήθως δεν αναφέρονται ονομαστικά, αλλά περιγράφονται με κάποιο αίνιγμα. Χωρίζει τα παιδιά σε ομάδες και τους δίνει τον χάρτη. Κερδίζει η ομάδα που θα βρει όλα τα αντικείμενα πρώτη. Μπορείτε να ορίσετε ένα χρονικό περιθώριο για να ανέβει το επίπεδο δυσκολίας του παιχνιδιού.

Ποιος είμαι;

Αναπτυξιακός στόχος: αλληλουχία, συνεκτικότητα

Ένας ενήλικας γράφει τρία ονόματα διάσημων ανθρώπων σε τρία μικρά χαρτάκια. Τρία παιδιά, που κάθονται δίπλα, κρατάνε με το χέρι τους από ένα χαρτί πάνω στο μέτωπο. Κάθε ένα από αυτά τα παιδιά κάνει ερωτήσεις στους άλλους παίκτες, π.χ. "Είμαι γυναίκα;", "Είμαι ηθοποιός;", ώστε να καταλάβει ποιο όνομα αναγράφεται στο χαρτί που κρατάει. Όλες οι ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν με "ναι" ή "όχι". Κάθε παίκτης μπορεί να συνεχίσει αν ρωτάει όσο οι απαντήσεις που παίρνει είναι ναι, ενώ αν του απαντήσουν όχι, έρχεται η σειρά του επόμενου. Κερδίζει όποιος βρει πρώτος "ποιος είναι".

Λαβύρινθος

Αναπτυξιακός στόχος: ακολούθηση οδηγιών

Χρησιμοποιώντας καρέκλες (ή μαξιλάρες για μεγαλύτερη ασφάλεια) δημιουργείτε έναν λαβύρινθο. Ένα παιδί δένει τα μάτια του με ένα μαντήλι και προσπαθεί να φτάσει στην άλλη άκρη του δωματίου μέσα από το λαβύρινθο, με τη βοήθεια των άλλων παιδιών, που του δίνουν οδηγίες. Επίσης, τα παιδιά μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες και να νικήσει η ομάδα, της όποιας ο παίκτης θα βγει πιο γρήγορα από τον λαβύρινθο.