Photo credits: freepik.com
Η περίοδος των εξετάσεων είναι ιδιαίτερα στρεσογόνος, όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά συχνά και για τους γονείς, που βιώνουν με την ίδια ένταση τη διαδικασία αυτή. Όμως, η ένταση των γονιών μεταφέρεται και στο παιδί, δημιουργώντας του επιπλέον εκνευρισμό και άγχος.
Οι γονείς θα πρέπει να διδάξουν στο παιδί, την υπομονή, την επιμονή, το να θέτει ρεαλιστικούς στόχους, καθώς και το γεγονός ότι τόσο η επιτυχία όσο και η αποτυχία είναι μέσα στη ζωή.
Σε αυτή τη δύσκολη για το παιδί περίοδο, οι γονείς θα πρέπει να το αποσυμφορίζουν από το άγχος και όχι να το εντείνουν. Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές συμπεριφοράς προς τους γονείς των μαθητών.
Τι να κάνετε
- Ενθαρρύνετε το παιδί με θετικά μηνύματα, χρησιμοποιώντας εκφράσεις, όπως: «Επειδή σε ξέρω καλά, πιστεύω ότι θα τα καταφέρεις!», «Βλέπω ότι προχωράς καλά!», «Ίσως πιστεύεις ότι δεν έφτασες ακόμη το στόχο σου, κοίταξε όμως πόσο πολύ έχεις προχωρήσει!».
- Μοιραστείτε με το παιδί σας τις δικές αναμνήσεις και εμπειρίες από τα μαθητικά χρόνια.
- Τονίστε στο παιδί σας ότι οι εξετάσεις είναι ένα μέρος της μαθητικής ζωής και ότι δεν κρίνονται η αξία και το μέλλον του μόνον από αυτές.
- Αν παραμελεί το διάβασμα, βοηθήστε το, με καλό τρόπο να το συνειδητοποιήσει και να αλλάξει τακτική.
- Αναγνωρίστε τα δικά σας συναισθήματα και το άγχος που προκαλούν οι εξετάσεις σε εσάς. Προσοχή! Μεταδίδεται.
- Επικοινωνήστε ουσιαστικά με το παιδί σας. Έχει ανάγκη να νιώθει ότι το αγαπάτε, το προσέχετε και ότι είστε διαθέσιμοι, σε περίπτωση που σας χρειαστεί.
- Σεβαστείτε τις ανάγκες του παιδιού. Φροντίστε εκτός από το διάβασμα, να υπάρχει ώρα για εκτόνωση, ξεκούραση, διασκέδαση.
- Δείξτε στο παιδί ότι πάνω από όλα νοιάζεστε για το ίδιο και μετά για την επιτυχία του.
- Εμπιστευτείτε την προσπάθειά του και κάντε του ένα δώρο μόλις τελειώσουν οι εξετάσεις, πριν λάβετε τα αποτελέσματα.
Τι να μην κάνετε
- Αποφύγετε να λέτε διαρκώς «Διάβασε!».
- Μην υπονοείτε ότι η αποτυχία στις εξετάσεις θα σημάνει το τέλος του κόσμου.
- Μη δημιουργείτε τύψεις και φόβο στο παιδί.
- Μην το συγκρίνετε με τα αδέρφια ή με φίλους του.
- Μην μιλάτε για τις επιδόσεις του σε άλλους και μην το εκθέτετε, λέγοντας π.χ. σε φίλους και συγγενείς: «Τα πήγαμε έτσι κι έτσι» ή «Δεν τα πήγαμε καλά».