Τα οφέλη της ροής διερευνώνται στις συνεδρίες coaching αλλά και μέσω βιωματικών Σεμιναρίων καθώς αυξάνει την αίσθηση της δημιουργικότητας και κατ’ επέκταση της ευεξίας ενώ παράλληλα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στο παραγωγικό αποτέλεσμα ή την αποτελεσματικότητα μιας εταιρείας.
Όταν είμαστε σε Ροή:
- η παραγωγικότητα αλλά και η ικανότητα μάθησης αυξάνουν.
- τα skills μας αξιοποιούνται στο έπακρον
- τα ενδεχόμενα λάθους μειώνονται λόγω αυτοσυγκέντρωσης.
- επιτυγχάνουμε καλύτερο και μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στο αντικείμενο με το οποίο ασχολούμαστε.
Απαιτείται λιγότερη ψυχική ενέργεια καθώς Ροή σημαίνει να χρησιμοποιεί κανείς λιγότερο τον εγκέφαλό του έχοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη απόδοση (είναι η αίσθηση ότι “έχω έμπνευση” και όχι ότι “προσπαθώ” ή “στύβω το μυαλό μου”).
Παράλληλα, ο εσωτερικός εαυτός ηρεμεί και ο εσωτερικός κριτής γίνεται σιωπηλός. Η ταυτότητα, το “εγώ” μοιάζει να εξαφανίζεται από τη συνείδηση...
Αυτό εκφράζεται χαρακτηριστικά σε μια από τις ωραιότερες - κινηματογραφικές - περιγραφές της Ροής που συναντάμε στην ταινία Billy Elliot (Γεννημένος Χορευτής). Στη σκηνή της οντισιόν στο Royal Ballet, ο 11χρονος Billy περιγράφει πώς νιώθει όταν χορεύει: “…μόλις ξεκινήσω, τότε ξεχνώ τα πάντα και κατά κάποιο τρόπο εξαφανίζομαι…Κατά κάποιο τρόπο εξαφανίζομαι, σαν να νιώθω μια αλλαγή σε όλο μου το σώμα…Σαν να υπάρχει φωτιά μέσα στο σώμα μου…Είμαι απλώς εκεί, πετώντας σαν πουλί…Σαν ηλεκτρισμός, ναι, σαν ηλεκτρισμός”.
Ροή είναι δηλαδή εκείνη η ψυχική και διανοητική κατάσταση όπου ένα άτομο συγκεντρώνεται πλήρως, “βυθίζεται” σε αυτό που κάνει διατηρώντας παράλληλα υψηλή ενεργοποίηση και εστίαση στο στόχο και τη διαδικασία που επιτελεί.
Η Ροή εισάγει κάποιον σε ένα ευεργετικό, ιδιαίτερα πρόσφορο κλίμα για την επίτευξη ενός στόχου ή έργου, όπου η δημιουργικότητα προκύπτει αβίαστα και κλιμακώνεται στο μέγιστο (την έννοια της είναι πιο εύκολο να κατανοήσουν κατεξοχήν οι καλλιτέχνες - όπως και να αφεθούν σε αυτήν, μπαίνοντας σε μια αρμονική, “άχρονη” αίσθηση, απορροφημένοι από την έμπνευσή τους ενώ δημιουργούν).
Ο Μιχάι Τσικζεντμιχάι (Mihaly Csikszentmihaly) ο αναγνωρισμένος oυγγρο-αμερικανός ψυχολόγος που μελέτησε εις βάθος τη Ροή και το τι σημαίνει να ρέεις, την όρισε ως “την ηδονή, την απόλαυση, τη δημιουργικότητα και τη διαδικασία όπου βρισκόμαστε τελείως βυθισμένοι στη ζωή”.
Ο Τσικζεντμιχάι παρατήρησε ότι οι άνθρωποι είναι αβίαστα ευτυχισμένοι όταν βρίσκονται στην κατάσταση της Ροής και γι’ αυτό στο βιβλίο του “Ροή - Η ψυχολογία της ευτυχίας” η ροή εξετάζεται σαν τη διαδικασία “βέλτιστης εμπειρίας” για να κατακτηθεί η ευτυχία.
Μιας εμπειρίας όπου νιώθουμε δυνατοί, έχουμε τον έλεγχο των καταστάσεων, οι ικανότητες μας λειτουργούν στο έπακρο ενώ παράλληλα μας πλημμυρίζει η υπέροχη αίσθηση της υπέρβασης.