Οι γονείς συχνά έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να φροντίζουν το μωρό τους και αν κάνουν τα πράγματα "σωστά". Η αλήθεια είναι ότι κάθε μωρό είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και έχει τη δική του ψυχολογία. Είναι σημαντικό για να κατανοήσετε την ψυχολογία και τη συμπεριφορά του μωρού σας να μάθετε πώς εκείνο σας γνωστοποιεί τι χρειάζεται και πώς αισθάνεται. Παρόλο που δεν μπορεί να μιλήσει, έχει το δικό του τρόπο για να πετύχει από εσάς την καλύτερη φροντίδα.
Τα μωρά τους πρώτους μήνες ζωής:
- Μαθαίνουν γρήγορα τα πρόσωπα που τα φροντίζουν, τα ταΐζουν και καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους, σωματικές και συναισθηματικές και αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με αυτά, ειδικά με τη μαμά. Έτσι, περίπου στους έξι με εννέα μήνες, και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε αυτή την ηλικία αρχίζουν πλέον να θυμούνται πρόσωπα που δεν είναι παρόντα, τα μωρά αισθάνονται ασφάλεια όταν είναι κοντά σε αυτά.
- Αλληλεπιδρώντας μαζί σας στη διάρκεια του φαγητού, του παιχνιδιού, της βόλτας, της αλλαγής της πάνας, της διαδικασίας του ύπνου μαθαίνουν να σκέφτονται, να μιλούν και να πράττουν.
- Έχουν τη δυνατότητα να καταλάβουν τα συναισθήματα του φροντιστή τους και να αντιδράσουν ανάλογα. Δηλαδή, όταν είστε εσείς χαρούμενη, το μωρό σας θα είναι ήρεμο και όταν εσείς νιώθετε άγχος, το μωρό σας θα νιώσει εκνευρισμό.
- Το μωρό σας επικοινωνεί μαζί σας κυρίως χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος. Οι παρακάτω ενδείξεις θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πότε το μωρό σας θέλει την προσοχή σας και πότε χρειάζεται ξεκούραση.
Το μωρό σας θέλει να αλληλεπιδράσει μαζί σας όταν:
- Σας κοιτάζει
- Σας χαμογελάει
- Γυρίζει προς το μέρος σας
- Φλυαρεί
- Έχει τα μάτια του διάπλατα ανοιχτά
Το μωρό σας θέλει πιθανότατα να αλλάξει η κατάσταση στην οποία βρίσκεται όταν:
- Κοιτάζει μακριά
- Γυρίζει το κεφάλι του από την άλλη πλευρά
- Χασμουριέται
- Βάζει τα χέρια του στο πρόσωπό του
- Έχει ύφος που μοιάζει να πλήττει
- Μπορεί να χρειάζεται αλλαγή ρυθμού αν γίνεται πιο ανήσυχο και ενεργητικό
Το μωρό νιώθει άγχος ή ένταση και χρειάζεται ένα διάλλειμα όταν:
- Κλαίει
- Γκρινιάζει ή κάνει φασαρία
- Στριφογυρίζει ή κλωτσάει
- Καμπουριάζει την πλατούλα του
- Κάνει εμετό