10 σημεία για να ελέγχουμε την υγεία του σκύλου μας

Photo credits: freepik.com 
Όσοι έχουμε σκύλο, φροντίζουμε για την καλή υγεία του. Δεν παραλείπουμε τις τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο, τα εμβόλιά του, κ.λπ. Όμως, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να ελέγχουμε μόνοι μας στο σπίτι ότι όλα είναι καλά, πριν πάμε για τις προγραμματισμένες εξετάσεις του.

Είναι σημαντικό να είμαστε αρκετά παρατηρητικοί, ώστε να καταλάβουμε κάποια αλλαγή στο σώμα του ή τυχόν μικρές ενδείξεις στη συμπεριφορά του. Μπορούμε να ελέγχουμε ανά διαστήματα τα παρακάτω, χωρίς να ξεχνάμε βέβαια, ότι ο κτηνίατρός μας είναι εκείνος που θα μας κατατοπίσει για ό,τι χρειαστούμε.

Αλλά ας δούμε, τι ακριβώς πρέπει να ελέγχουμε:

  • Τα μάτια του σκύλου μας. Ο κερατοειδής τους θα πρέπει να είναι λευκός και να μην έχει κόκκινες γραμμές. Οι κόρες θα πρέπει να έχουν παρόμοιο μέγεθος και στα δύο μάτια, ενώ, δεν θα πρέπει να υπάρχουν σημάδια έκκρισης υγρού, πύον ή πρησμένες περιοχές γύρω από τα βλέφαρα.
  • Τη μύτη του, που θα πρέπει να είναι πάντα υγρή. Αυτό είναι σημάδι υγείας, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Αν παρατηρήσουμε εκδορές, ξηροδερμία ή πληγές, θα πρέπει να απευθυνθούμε στον κτηνίατρο.
  • Τα αυτιά του, για τυχόν πληγές ή σημάδια, εξωτερικά και εσωτερικά. Ειδικά εσωτερικά, που είναι πιο δύσκολο να εντοπίσουμε πιθανή εκδορά, για οποιαδήποτε πληγή ή σημάδι, καλούμε τον κτηνίατρο/ Μπορεί, μάλιστα, να βρούμε ακόμα και παράσιτα, οπότε, ας μην αμελούμε και την αποπαρασίτωσή του. Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι μυρωδιά των αυτιών. Αν μυρίζουν περίεργα είναι πολύ πιθανό να έχουν μολυνθεί από βακτήρια.
  • Το στόμα του. Αν τα δόντια του είναι λαμπερά και καθαρά, είναι σημάδι υγείας. Ελέγχουμε και τα ούλα του, για τυχόν πληγές. Επίσης, η κακή αναπνοή μπορεί να οφείλεται σε περιοδοντική νόσο. Αν τα δόντια του έχουν καφέ ή κιτρινωπά σημάδια, έχει πέτρα.
  • Το δέρμα του. Ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες της συνολικής υγείας του σκύλου μας. Θα πρέπει να είναι καθαρό, χωρίς εξανθήματα, να μην μυρίζει δυσάρεστα, να μην έχει πληγές ή σημάδια και το τρίχωμά του να είναι λαμπερό και λείο.

Photo credits: freepik.com
10 σημεία για να ελέγχουμε την υγεία του σκύλου μας μόνοι μας

  • Το σώμα του, το οποίο καλό είναι να ψηλαφούμε για τυχόν εξογκώματα και εκδορές ή ακόμη κάποια πληγή, ψύλλοι ή τσιμπούρια.
  • Τον χτύπο της καρδιάς του, που θα πρέπει να είναι σταθερός και φυσιολογικός, δηλαδή 70-120 παλμούς το λεπτό. Για να μετρήσουμε τους παλμούς, πιέζουνμε την μηριαία αρτηρία του, η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό του μηρού. Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι έχουν πιο αργό καρδιακό ρυθμό, ενώ οι μικρόσωμοι σκύλοι και τα κουτάβια έχουν υψηλότερο.
  • Την αναπνοή του, που πρέπει να είναι σταθερή. Το στήθος του, όταν αναπνέει, θα πρέπει να κινείται ρυθμικά χωρίς δυσκολία και κάθε αναπνοή να μοιάζει με την προηγούμενη. Ο φυσιολογικός ρυθμός αναπνοής ενός σκύλου σε κατάσταση ηρεμίας είναι 15-30 αναπνοές ανά λεπτό. Όπως και με τους καρδιακούς παλμούς, τα μικρότερα σκυλιά έχουν πιο γρήγορο ρυθμό αναπνοής σε κατάσταση ηρεμίας από τα πιο μεγαλόσωμα. Ο ρυθμός αλλάζει όταν ο σκύλος μας κάνει κάποια δραστηριότητα και έχει λαχανιάσει.
  • Τις πατούσες του, για τυχόν πληγές, πρηξίματα ή πύον, καθώς και τα νύχια του, για να δούμε αν είναι κάποιο σπασμένο ή αν είναι αρκετά μεγάλα και τον εμποδίζουν στο περπάτημα.
  • Τέλος, αν είναι επαρκώς ενυδατωμένος. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε τραβώντας το δέρμα στον αυχένα του ελαφρά. Αν επανέλθει γρήγορα σημαίνει ότι ο σκύλος μας είναι ενυδατωμένος. Αν επανέλθει αργά ή παραμείνει ελαφρώς “τεντωμένο”, ο σκύλος μας είναι αφυδατωμένος.

Πηγή: topetmou.gr  

Ένα άρθρο για: