«Διάβασα κάπου, ότι για την περίπτωσή μου, θα έπρεπε να σταματήσω να τρώω φρούτα», «Αποφάσισα να αποκλείσω τη γλουτένη από τη διατροφή μου γιατί διάβασα ότι (…) αλλά δε βρίσκω τίποτα να φάω πια.», «Άκουσα χθες στο ραδιόφωνο ότι τα παιδιά δεν πρέπει να πίνουν γάλα…»
Αυτά και άλλα πολλά ακούμε καθημερινά όλοι οι ειδικοί, ιατροί και διατροφολόγοι, και οι σκέψεις αρχίζουν να τρέχουν. Κάθε μέρα άνθρωποι με νέες πληροφορίες και νέες ιδέες κάνουν αλλαγές στη διατροφή τους και την προσαρμόζουν σε κάποιο νέο στοιχείο που άκουσαν ή διάβασαν σε κάποιο από τα μέσα ενημέρωσης. Και αφού περισυλλέξουν πολλές και διαφορετικές πληροφορίες, μπερδεύονται, αγχώνονται και στην καλύτερη περίπτωση απευθύνονται σε έναν ειδικό με την ερώτηση: «τι ισχύει επιτέλους; τι είναι καλύτερο για μένα;»
Η αλήθεια είναι ότι η επιστήμη της διατροφής εξελίσσεται καθημερινά λαμβάνοντας υπόψη της όλες τις σύγχρονες προκλήσεις. Μελετάει την επίδραση της μόλυνσης του περιβάλλοντος, των φυτοφαρμάκων, της βιομηχανοποίησης της τροφής, των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην υγεία μας. Αντιμετωπίζει την πείνα, την οικονομική κρίση. Ερευνά τους παράγοντες που προκαλούν αύξηση της παχυσαρκίας και της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου και άλλων χρόνιων νοσημάτων. Αναπροσαρμόζεται συνέχεια σύμφωνα με τα αποτελέσματα των νέων ιατρικών ερευνών.
Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις της διατροφής έχουν αναπτυχθεί, μεταξύ άλλων η Μεσογειακή διατροφή, η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, η πρωτόγονη διατροφή (paleo diet), οι κετογονικές δίαιτες, η χορτοφαγία, η διατροφή αποκλεισμού (χωρίς γλουτένη, χωρίς λακτόζη).
Ταυτόχρονα, εισέρχονται καθημερινά στη διατροφή μας νέες τροφές και διατροφικές συνήθειες από άλλες χώρες (κινόα, φαγόπυρο, φύκια, sushi, ξηροί καρποί πέκαν, έλαιο καρύδας κλπ)
Το ερώτημα παραμένει. Τελικά τι να τρώω για να είμαι υγιής και αδύνατος;
Μία τροφή μπορεί να είναι το φάρμακο κάποιου και το δηλητήριο κάποιου άλλου. Στην εποχή της υπερπληροφόρησης, καλό είναι να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό. Ο ρόλος του διαιτολόγου – διατροφολόγου είναι να ακούσει τον άνθρωπο που έχει απέναντί του και να εφαρμόσει το κατάλληλο εξατομικευμένο διατροφικό σχήμα, το οποίο μπορεί να συνδυάζει 2 ή 3 διαφορετικές θεωρίες.
Με τη γνώση έρχεται η επιλογή
Πολλές οι μεταβλητές στην εξίσωση. Ας προσέξουμε, λοιπόν:
- Είναι σημαντικό να έχουμε έγκυρη πληροφόρηση πριν την εφαρμογή οποιασδήποτε διατροφής.
- Πολλά από αυτά που διαβάζουμε μπορεί να μην αποτελούν έγκυρες πηγές πληροφόρησης.
- Ακόμα και όταν διαβάζουμε στοιχεία και απόψεις από έγκυρους φορείς, μπορεί κάποια από αυτά να μην ταιριάζουν στη δική μας περίπτωση. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, ακόμα και αν έχει την ίδια ασθένεια ή το ίδιο πρόβλημα με κάποιον άλλον.
- Με τη βοήθεια ενός ειδικού αναλύουμε τα θετικά και τα αρνητικά ενός συγκεκριμένου τρόπου διατροφής αλλά και τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις για την υγεία μας.
- Ο σκοπός είναι να υιοθετήσουμε μόνιμα τον τρόπο διατροφής που είναι κατάλληλος για εμάς. Βελτιώνουμε τη διατροφή μας. Προσπαθούμε να κάνουμε μόνιμες αλλαγές. Διαφορετικά θα είναι άλλη μία «φάση» στη ζωή μας που πέρασε και δεν ακούμπησε.