Photo credits: freepik.com
Έχετε να κάνετε ένα σημαντικό τηλεφώνημα, μία επίσκεψη σε γιατρό, την καθαριότητα του σπιτιού, μία εργασία που συνέχεια αναβάλλετε; Τρέχετε πάντα τελευταία στιγμή για να τα προλάβετε όλα; Αν βλέπετε τον εαυτό σας στα παραπάνω, διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί!
Όλοι κάποιες φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αναβλητικότητά μας. Συχνά έχουμε κάτι να κάνουμε, αλλά για κάποιο λόγο το αφήνουμε για αργότερα. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αναβλητικότητα;
Τρόποι διαχείρισης της αναβλητικότητας
Είστε από εκείνους που υπεραναλύουν μία κατάσταση ή ένα πλάνο; Τότε είναι πιθανό οι σκέψεις σας να μείνουν στο μυαλό σας και να μην υλοποιηθούν, ίσως από φόβο ότι δεν θα τα καταφέρετε. Αναλάβετε δράση, επανεξετάζοντας τα σχέδιά σας ή προσαρμόζοντάς τα στα νέα δεδομένα.
Αντιμετωπίστε τους φόβους σας. Αν αποφεύγετε να δράσετε, μα θυμάστε ότι η ικανοποίηση πηγάζει από τις πράξεις μας και όχι από την αδράνεια.
Αποφύγετε τους περισπασμούς που μπορεί να σας αποσπάσουν την προσοχή, είτε πρόκειται για τα social media, είτε για ό,τι άλλο μπορεί να νιώθετε επιρρεπής. Αφοσιωθείτε σε αυτό που θέλετε να ολοκληρώσετε.
Φτιάξτε μία λίστα με όλα εκείνα που μπορεί να συμβούν αν δεν κινητοποιηθείτε άμεσα.
Αν πρόκειται για κάτι που χρειάζεστε βοήθεια, μη διστάσετε να τη ζητήσετε από τους δικούς σας ανθρώπους ή από κάποιον ειδικό.
Αν έχετε να διαχειριστείτε προθεσμίες
Σας αγχώνουν οι προθεσμίες ή είστε από αυτούς που περιμένουν να ασχοληθούν με κάτι στο παρά πέντε της προθεσμίας; Τότε δοκιμάστε τα ακόλουθα:
- Επιλέξτε προθεσμίες που βασίζονται περισσότερο στο πότε "θα ήταν καλό" να ολοκληρωθεί π.χ. η εργασία που έχετε αναλάβει, παρά στο πότε "πρέπει" να έχει γίνει.
- Χωρίστε μια εργασία σε μικρότερα κομμάτια. Ορίστε για κάθε μικρότερο κομμάτι του συνόλου μια πιο σύντομη προθεσμία. Έτσι, αντί για μια μεγάλη εργασία με προθεσμία 15 ημερών, μπορείτε να έχετε 15 μικρότερες εργασίες με προθεσμία μίας ημέρας.