Photo credits: freepik.com
Όλοι οι γονείς και γενικά οι φροντιστές παιδιών, έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωποι με το θέμα της σεξουαλικής αγωγής των παιδιών. Τι πρέπει να πουν, πώς πρέπει να μιλήσουν;
Η σεξουαλικότητα συνιστά αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης φύσης. Η έκφρασή της επηρεάζει όλες τις πτυχές της συναισθηματικής και κοινωνικής μας ζωής διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στην σωματική και ψυχική μας υγεία.
Η σεξουαλική αγωγή έχει στόχο να δημιουργήσει παιδιά- και στη συνέχεια ενήλικες- με ισορροπημένη προσωπικότητα, υγιείς κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις, υψηλή αυτοεκτίμηση, υπεύθυνα και ενημερωμένα για τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και της αυτοδιάθεσης.
Στην εποχή μας, η υπερπληροφόρηση από αμέτρητες πηγές, καθιστά πολύ δύσκολο για ένα παιδί το διαχωρισμό ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, το σημαντικό και το ανούσιο, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη τους για σωστή πληροφόρηση και καθοδήγηση.
Τα αυξημένα ποσοστά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού, ανεπιθύμητων εφηβικών αμβλώσεων, σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, έμφυλης βίας και γυναικοκτονιών, είναι πλέον καθημερινότητα.
Στην προσπάθεια της σεξουαλικής αγωγής των παιδιών, έρχεται να συμβάλλει μία νέα σειρά από τέσσερα βίντεο, που απευθύνονται στα ίδια τα παιδιά, καθώς και στους γονείς/κηδεμόνες/εκπαιδευτικούς. Η προσαρμογή του υλικού έχει γίνει από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία Ως Αιδώ, σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο σε θέματα σεξουαλικής αγωγής αμερικανικό οργανισμό AMAZE.
Τα ελληνόφωνα αυτά βίντεο, μιλούν με επιστημονικά ακριβείς, ηλικιακά κατάλληλες και πλήρως κατανοητές πληροφορίες για την εφηβεία, την αναπαραγωγή, τις σχέσεις, το σεξ, τη σεξουαλικότητα, τη σεξουαλική υγεία και τη σεξουαλική ευημερία.
Στόχος της Ως Αιδώ, είναι να προσαρμοστούν 90 ακόμη βίντεο, πλαισιώνοντάς τα με κατάλληλα εκπαιδευτικά σενάρια, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια πλήρης σεξουαλική εκπαίδευση, προσβάσιμη διαδικτυακά και δωρεάν.
Δείτε τα βίντεο στο κανάλι της Ως Αιδώ στο YouTube.
Πότε πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε στα παιδιά μας για τη σεξουαλικότητα;
Εμμηνόρροια: Τι να περιμένεις;
H εφηβεία στα αγόρια
Πορνογραφία: Τι είναι πραγματικότητα και τι είναι φαντασία;
Πηγή: iefimerida.gr