Photo credits: freepik.com
Η μέθοδος Μοντεσσόρι είναι μία εκπαιδευτική προσέγγιση που έχει ως επίκεντρο τα παιδιά, βασίζεται στη βιωματική και αυτοπαρακινούμενη μάθησή τους, και συμβάλλει στη φυσική, συναισθηματική, διανοητική και ηθική εξέλιξη τους.
Το Μοντεσσοριανό σύστημα εκπαίδευσης ή αλλιώς Μοντεσσοριανή αγωγή, αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από την Ιταλίδα γιατρό και παιδαγωγό Μαρία Μοντεσσόρι, έτσι ώστε να ενθαρρύνει την ανεξαρτησία των παιδιών, δίνοντάς τους την ελευθερία να δράσουν και να κινηθούν σε ένα κατάλληλο περιβάλλον και συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.
Photo credits: freepik.com
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του μοντεσσοριανού σχολείου
- Οι τάξεις είναι μεικτές ηλικιακά, με παιδιά ηλικίας από 2,5 - 9 ετών, τα οποία έχουν ισάξιο ρόλο και βοηθούν το ένα το άλλο.
- Οι αίθουσες είναι έτσι διαμορφωμένες, ώστε να είναι θελκτικές για τα παιδιά, αλλά και λειτουργικές (όλα τα αντικείμενα στο κατάλληλο ύψος, μέγεθος, κ.λπ.).
- Η δασκάλα ή ο δάσκαλος δεν κάθεται σε έδρα, αλλά περιφέρεται ανάμεσα στους μαθητές και επεμβαίνει μόνο όταν απαιτείται.
- Στη διάρκεια των μαθημάτων τα παιδιά μπορούν να κινούνται ελεύθερα μέσα στην τάξη.
- Τα παιδιά ενθαρρύνονται να επιλέγουν τις δραστηριότητες με τις οποίες θα ασχοληθούν, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους.
- Η παραμονή για τρία ή και τέσσερα χρόνια στην ίδια τάξη, επιτρέπει στο παιδί να καλλιεργήσει την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία του, αλλά και ουσιαστική σύνδεση με τα άλλα παιδιά και τους παιδαγωγούς.
- Δεν υπάρχουν έπαινοι και βραβεία, οπότε ο ανταγωνισμός αποδυναμώνεται. Κίνητρο της μάθησης γίνεται η διαδικασία και η γνώση, ενώ κίνητρο της συνεργασίας είναι η χαρά της προσφοράς και της επιβεβαίωση των ήδη κατακτημένων γνώσεων.
- Κάθε παιδί δουλεύει στον δικό του ρυθμό. Οι «γρήγοροι» δεν μένουν πίσω και ο «αργοί» δεν πιέζονται. Υπάρχει δυνατότητα για εργασία σε ομάδες ή ατομικά.
- Τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν με ελευθερία και όρια. Η πειθαρχία δεν επιβάλλεται, αλλά επιλέγεται από το παιδί που την εφαρμόζει. Η ελευθερία δίνει στο παιδί αξιοπρέπεια, το δυναμώνει και του επιτρέπει να ανακαλύψει τον εαυτό του και να βάλει γερά θεμέλια στην προσωπικότητά του. Μέσα από τα όρια, τα παιδιά μαθαίνουν να ελέγχουν τις κινήσεις του σώματός τους, να αποφασίζουν ανάλογα με τις επιλογές που έχουν, να προσαρμόζονται στις κοινωνικές προσδοκίες και να φέρονται στους άλλους με σεβασμό. Τα όρια αλλάζουν καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Δίνεται τόση ελευθερία, όση μπορεί να διαχειριστεί κάθε παιδί. Χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση.
Photo credits: freepik.com
Πώς θα εφαρμόσετε τις αρχές της μεθόδου Μοντεσσόρι στο σπίτι
Μέσω της συμβουλευτικής γονέων, οι αρχές της μεθόδου Μοντεσσόρι μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινότητα, ώστε ως γονείς να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες των παιδιών τους και παράλληλα, να επιτευχθεί η υγιής ανάπτυξη των παιδιών, ωθώντας τα να εξερευνήσουν, να αναλάβουν ευθύνες και να διδαχθούν την πειθαρχία με τρόπο φυσικό, μέσα από εσωτερικά κίνητρα.
Ο σεβασμός προς την προσωπικότητα του παιδιού, η ενθάρρυνση της μάθησης μέσω της έρευνας και της θετικής ανταπόκρισης στα καθημερινά του κατορθώματα με τρόπο που να εστιάζει στην απόλαυση που αντλεί το ίδιο το παιδί μέσα από αυτά, και όχι στην επιβράβευση από εσάς, είναι μερικές από τις αρχές της μεθόδου που μπορείτε να ενσωματώσετε στην ανατροφή του παιδιού και στην καθημερινότητά σας.