Photo credits: freepik.com
Το δυσάρεστο συναίσθημα του φουσκώματος ή πρηξίματος στην περιοχή της κοιλιάς είναι σύνηθες για αρκετούς. Για το αποτέλεσμα αυτό ευθύνονται μια σειρά από παράγοντες, όπως διατροφή, στρες, κ.α. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να περιορίσουμε το φούσκωμα.
Ο ρόλος της διατροφής
Ακόμα κι αν ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή, πολλές φορές νιώθουμε φούσκωμα, το οποίο οφείλεται σε αέρια που έχουν εγκλωβιστεί στο έντερο. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες για αυτό, είναι η δυσκοιλιότητα, οι τροφικές δυσανεξίες, το ευερέθιστο έντερο και διαταραχές στην εντερική χλωρίδα.
Ποιες τροφές προκαλούν φούσκωμα και πρήξιμο στην κοιλιά:
- Τροφές με πολλά λιπαρά και σάκχαρα: τηγανιτά, τρανς λιπαρά οξέα, fast food, συσκευασμένα τρόφιμα, γλυκά και αλμυρά με βάση το λευκό αλεύρι και τη ζάχαρη.
- Γάλα: Η λακτάση το ένζυμο που χρειάζεται για να γίνει η διάσπαση της λακτόζης, που υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μειώνεται όσο μεγαλώνουμε, γι' αυτό κάποιοι αισθάνονται πρήξιμο ή φούσκωμα. Το τυρί και το γιαούρτι έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη, γι' αυτό είναι πιο ανεκτά.
- Όξινα τρόφιμα και ποτά: κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά, αλκοόλ, καφές.
- Ανθρακούχα ποτά και αναψυκτικά: το ανθρακικό μπορεί να εγκλωβίσει τα αέρια εντείνοντας το αίσθημα φουσκώματος.
- Κουνουπίδι και μπρόκολο: παρόλο που είναι υγιεινές τροφές και πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, η κατανάλωση τους θα πρέπει να περιορίζεται σε περιπτώσεις πρηξίματος.
- Λάχανο: περιέχει ραφινόζη, έναν ολιγοσακχαρίτη που παραμένει άπεπτος στο ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα και η απορρόφηση του γίνεται στο έντερο, γι' αυτό προκαλεί αίσθημα φουσκώματος.
- Όσπρια: Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει αίσθημα μετεωρισμού ή δυσφορίας.
- Πιπεριές: Η φλούδα τους τις κανει δύσπεπτες.
- Κρεμμύδι, σκόρδο, φιστίκια, πεπόνι: Περιέχουν φρουκτάνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα.
Τι άλλο μπορεί να περιορίσει το φούσκωμα
Πέρα από τη διατροφή, για να μειωθεί το φούσκωμα καλό είναι να:
- τρώμε μικρά και συχνά γεύματα
- καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, π.χ. κατσικίσιο γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλο
- καταναλώνουμε αρκετό νερό
- αθλούμαστε
Επειδή και το άγχος μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, καλό είναι να κρατάμε ένα ημερολόγιο όπου θα γράφουμε τι έχουμε καταναλώσει μέσα στην ημέρα και αν μας προκάλεσε πρήξιμο ή δυσφορία. Έτσι, θα εντοπίσουμε ποια τρόφιμα μας προκαλούν φούσκωμα.