Η σημασία του μοιράσματος των θετικών συναισθημάτων στην τάξη

Οι υπέρμαχοι της Θετικής Ψυχολογίας υποστηρίζουν -και έχουν δίκιο- ότι τα θετικά συναισθήματα είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ψυχικής μας υγείας. Πώς μπορούμε, όμως, εμείς ως καθηγητές, να ενισχύσουμε τα συναισθήματα αυτά στη σχολική τάξη;

Η διαδικασία της μάθησης απαιτεί χρόνο και φροντίδα όπως ακριβώς οι σπόροι στο χώμα για να ανθίσουν. Επομένως, ήδη από τις αρχές της σχολικής περιόδου θα πρέπει να καλλιεργήσουμε ένα θετικό κλίμα μέσα στην τάξη τόσο ως προς το μάθημα όσο και προς τον διδάσκοντα και τους διδασκομένους. Πώς; Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ.

Μια απλή αλλά πολύ δυνατή άσκηση που μπορούμε να κάνουμε ώστε να μοιραστούν οι μαθητές τα συναισθήματά τους είναι η εξής: τους δίνουμε μια κόλλα χαρτί και τους ζητάμε να καταγράψουν πότε και σε σχέση με τι νιώθουν συναισθήματα αγάπης, συμπόνοιας, ενθουσιασμού, ικανοποίησης, χαράς, προσμονής, θαυμασμού. Κατόπιν, τους ζητάμε να διαβάσουν, εφόσον το επιθυμούν, όσα έγραψαν μπροστά στην τάξη. Ζητήστε τους να εκφραστούν και προφορικά κατά την διαδικασία, αν έχουν ξανακάνει κάτι παρόμοιο, αν τους φάνηκε χρήσιμο. Ανατροφοδοτούμε με διευκρινιστικές ερωτήσεις δείχνοντας ότι τους κατανοούμε πραγματικά και τα συναισθήματά τους είναι άξια λόγου. Μην περιμένετε η ανταπόκριση να είναι θετική από όλους· είπαμε, σπόρους πάμε να φυτέψουμε και αυτοί θέλουν χρόνο για να καρποφορήσουν.

Μπορείτε να καθιερώσετε την εν λόγω άσκηση ανά δυο μήνες ή σε περιόδους που οι μαθητές σας το έχουν ανάγκη. Οι ψυχολόγοι που θεωρούν τα θετικά συναισθήματα υψίστης σημασίας τονίζουν πόσο με το μοίρασμα τέτοιων συναισθημάτων –όπως φυσικά και των αντίθετών τους- δημιουργείται μια «χιονοστιβάδα» συναισθημάτων που συμπαρασύρει όλους τους εμπλεκομένους να εκφράσουν κάτι εξίσου αισιόδοξο. Εδραιώνεται έτσι η συνήθεια να εστιάζουμε στα καλά που μας συμβαίνουν και όχι στα άσχημα. Τα τελευταία τείνουν να φθίνουν και την θέση τους καταλαμβάνουν συναισθήματα συμπόνοιας, αγάπης και κατανόησης.

Να θυμάστε ότι για να ανοιχτούν τα παιδιά, πρέπει πρώτα να αυτοαποκαλυφθούμε εμείς οι ίδιοι! Έτσι, αν κάποιος πρέπει να κάνει την άσκηση πριν και μαζί τους αυτός είστε εσείς, είμαι και εγώ.