Photo credits: freepik.com
Ο σεξουαλικός εκβιασμός (sextortion) με στόχο παιδιά και έφηβους, μέσω του διαδικτύου, είναι ένα φαινόμενο που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Είναι δε, πολύ περισσότερες οι περιπτώσεις, αν συνυπολογίσουμε τα άτομα που ντρέπονται να μιλήσουν και να προχωρήσουν σε καταγγελία τέτοιων συμβάντων. Πώς μπορούν οι γονείς να περιορίσουν αυτού του είδους τα περιστατικά;
Το sextortion είναι ένα είδος εκβιασμού όπου ο δράστης εξαπατά ή εξαναγκάζει το θύμα ώστε να μοιραστεί ιδιαίτερα προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο και στη συνέχεια απειλεί να δημοσιοποιήσει το υλικό, αν το θύμα δεν τον πληρώσει ή αν δεν δεχτεί να στείλει περισσότερες φωτογραφίες ή βίντεο.
Οι δράστες, κρύβοντας την πραγματική τους ταυτότητα, γίνονται διαδικτυακοί φίλοι με τα θύματα, τα οποία εξαπατώνται προκειμένου να στείλουν φωτογραφίες ή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου. Στη συνέχεια, τα θύματα πιέζονται να στείλουν περισσότερο τέτοιο υλικό ή χρήματα, προκειμένου να μην δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο στους φίλους και τις οικογένειές τους.
Τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες αποτελούν όλο και περισσότερο στόχο για τέτοιες επιθέσεις εκβιασμού, καθώς είναι συνήθως πιο εύπιστοι και επομένως πιο εύκολο να τους ξεγελάσουν οι επιτιθέμενοι. Είναι μια απειλή που μπορεί να στοχεύει και τα δύο φύλα, αν και το FBI των ΗΠΑ προειδοποίησε πρόσφατα για την κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών εκβιασμού με στόχο έφηβα αγόρια.
Η προοπτική να κυκλοφορήσουν γυμνές φωτογραφίες ή βίντεο σε φίλους και συγγενείς μπορεί να προκαλέσει σοβαρό συναισθηματικό και ψυχικό τραύμα στα θύματα. Τα παιδιά που πέφτουν θύματα επιθέσεων, συχνά ντρέπονται ή φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια από φίλους, γονείς ή δασκάλους. Μπορεί να υποκύψουν στον εκβιασμό και έτσι μπορεί ο επιτιθέμενος να απαιτήσει περισσότερες φωτογραφίες ή χρήματα.
Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τα παιδιά από τον σεξουαλικό εκβιασμό
Ως γονείς, πρέπει πρώτα να κατανοήσετε τους κινδύνους με τους οποίους έρχονται αντιμέτωπα τα παιδιά και στη συνέχεια να μοιραστείτε μαζί τους τη γνώση σας. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να αισθάνονται ότι μπορούν να σας μιλήσουν και να απευθυνθούν σε εσάς αν εμπλακούν σε υπόθεση σεξουαλικού εκβιασμού και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση βέβαια.
Αν το παιδί σας σας εκμυστηρευθεί ότι είναι θύμα σεξουαλικού εκβιασμού
- Διακόψτε κάθε επικοινωνία με τον εκβιαστή.
- Μην υποκύψετε δίνοντας χρήματα.
- Αποθηκεύστε όσο το δυνατόν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία, όπως στιγμιότυπα οθόνης των μηνυμάτων ή αποθηκευμένων εικόνων (screenshot).
- Επικοινωνήστε με την αστυνομία και προχωρήστε σε καταγγελία
- Ενημερώστε τη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα.
Αν ο εκβιαστής προσπάθησε να μοιραστεί το περιεχόμενο στο διαδίκτυο, οι περισσότεροι αξιόπιστοι δικτυακοί τόποι κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν πολιτικές για την αφαίρεσή του. Αν και οι περισσότερες απειλές sextortion περιλαμβάνουν κοινωνική μηχανική και όχι κακόβουλο λογισμικό, η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης σε αυτές τις περιπτώσεις.
Τι πρέπει να γνωρίζετε εσείς και να μάθετε στα παιδιά
- Να είστε προσεκτικοί στο διαδίκτυο: οι άνθρωποι δεν είναι πάντα αυτοί που λένε ότι είναι.
- Ρυθμίστε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δημόσιους σε ιδιωτικούς.
- Μη στέλνετε βίντεο ή φωτογραφίες σε κάποιον που δεν έχετε συναντήσει στην πραγματική ζωή.
- Ποτέ μην μοιράζεστε φωτογραφίες ή βίντεο, δικές σας ή οποιουδήποτε άλλου. Δεν έχετε κανέναν έλεγχο για το τι θα συμβεί με τις φωτογραφίες ή τα βίντεο στη συνέχεια.
- Αγνοήστε μηνύματα από αγνώστους και να είστε επιφυλακτικοί σε οποιονδήποτε θέλει να μεταφέρει τη συζήτηση σε άλλη πλατφόρμα - τέτοιες προσπάθειες τυχαίνει επίσης να είναι ένα από τα προειδοποιητικά σημάδια απάτης.
- Μιλήστε στους γονείς αν νομίζετε ότι έχετε γίνει στόχος απάτης.
- Θυμηθείτε και υπενθυμίστε στα παιδιά, τη σημασία της χρήσης ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης, αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας και της αποφυγής κλικ σε συνδέσμους ή της λήψης συνημμένων αρχείων σε ανεπιθύμητα μηνύματα.
Πηγή: iefimerida.gr