Είναι σημαντικό το παιδί μας να πηγαίνει με όρεξη στο σχολείο, να είναι χαρούμενο και ευδιάθετο, να αποδίδει στα μαθήματά του, να μην "πνίγετε" από ένα φορτωμένο πρόγραμμα και να έχει καθημερινά χρόνο για παιχνίδι.
Ακολουθούν 8 χρήσιμα tips που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας, για να βοηθήσουμε το παιδί μας να είναι πιο αποδοτικό και χαρούμενο στο σχολείο.
- Δημιουργούμε μια ρουτίνα ύπνου και φροντίζουμε να ξεκουράζονται καλά τα παιδιά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας (5 - 10 ετών), πρέπει να κοιμούνται 10 - 11 ώρες την ημέρα, ενώ οι έφηβοι (10 - 17 ετών), 8.5 - 9.5 ώρες. Ο ύπνος είναι μια σημαντική διαδικασία, απαραίτητη για τη σωματική και διανοητική υγεία των παιδιών, καθώς συμβάλει στην ανάπτυξή τους και την αναζωογόνηση του οργανισμού τους. Επίσης, τουλάχιστον για 2 ώρες πριν την ώρα του ύπνου, κρατάμε τα παιδιά μακριά από οθόνες και ηλεκτρονικές συσκευές. Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί, διαβάστε εδώ.
- Φροντίζουμε να επικοινωνούμε τακτικά με τον δάσκαλο του παιδιού, ώστε να ενημερωνόμαστε για τυχόν μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα προσαρμογής ή συμπεριφοράς και για την πρόοδό του στο σχολείο.
- Όταν το παιδί επιστρέφει στο σπίτι, αποφεύγουμε να του κάνουμε πολλές ερωτήσεις. Αφήνουμε εκείνο να μας μιλήσει και ακούμε με προσοχή όλα όσα συνέβησαν στο σχολείο, του έκαναν εντύπωση ή το στενοχώρησαν, το φόβισαν, κ.λπ. Μιλώντας με το παιδί μας, μπορεί να εντοπίσουμε προβλήματα στις σχέσεις με άλλα παιδιά (π.χ. bullying), φόβους, αγωνίες και επιθυμίες του.
- Αφήνουμε το παιδί να ξεκουραστεί για λίγο μετά την επιστροφή του από το σχολείο. Επίσης, όταν τελειώσει το διάβασμα, το οποίο δεν πρέπει να διαρκεί πολύ, αφήνουμε και πάλι το παιδί να παίξει, αν είναι δυνατόν σε εξωτερικό χώρο και, αν γίνεται με άλλα παιδιά. Κρατάμε μακριά τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές ή οτιδήποτε άλλο στερεί την κίνηση και κρατάει τα παιδιά μακριά από την επικοινωνία.
- Αποφεύγουμε να φορτώνουμε το πρόγραμμα των παιδιών με πλήθος δραστηριοτήτων. Αν γυρίζουν αργά το βράδυ στο εξουθενωμένα από κάθε είδους δραστηριότητα, θα πετύχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Αν θέλετε να επιλέξετε δραστηριότητα για το παιδί σας, διαβάστε εδώ.
- Αφήνουμε χρόνο στα παιδιά για παιχνίδι. Το παιχνίδι παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς συμβάλει μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη της σκέψης, της δημιουργικότητας, της κρίσης, της φαντασίας του, ενώ παράλληλα το βοηθά να αναπτύξει διαπροσωπικές σχέσεις, να εκφράσει τα συναισθήματά του, κ.α.
- Ορίζουμε τις ώρες που τα παιδιά θα βλέπουν τηλεόραση ή θα ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ανάλογα με το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις τους. Ένας κανόνας είναι να επιτρέπονται τα παραπάνω, αφού τα παιδιά τελειώσουν τη μελέτη τους.
- Φροντίζουμε να περνάμε όλοι μαζί χρόνο ως οικογένεια. Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια και events που πραγματοποιούν μουσεία και ιδιωτικοί φορείς (Μουσείο Μπενάκη, ΚΠΣΙΝ κ.ά.), είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να περάσουμε όλοι μαζί ποιοτικό χρόνο, όπως επίσης οι κατασκευές, οι εκδρομές στη φύση, κ.λπ.