Photo credits: freepik.com
Μαζί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς έρχεται και το γνωστό ερώτημα: "Τι θα φάει το παιδί στο σχολείο;". Ένα ερώτημα που απασχολεί πολύ τις μαμάδες, αφού τα παιδά περνούν αρκετές ώρες στο σχολείο και έχουν ανάγκη να τραφούν σωστά, ωστόσο τα περισσότερα δεν είναι "εύκολα" στο φαγητό, ενώ επιπλέον, προτιμούν να καταναλώνουν αμφίβολης ποιότητας σνακ και όχι υγιεινές τροφές.
Η καθημερινή διαδικασία προετοιμασίας κολατσιού για το παιδί δεν είναι επομένως μια εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, η διατροφή των παιδιών σχετίζεται άμεσα με τις επιδόσεις τους στο σχολείο και τη συμπεριφορά τους, σύμφωνα με σχετικές έρευνες.
Το πρωινό και το δεκατιανό γεύμα συμβάλλουν ώστε οι μαθητές να μπορούν να απομνημονεύσουν καλύτερα τα μαθήματά τους, να αποδίδουν καλύτερα, να έχουν καλύτερη ψυχοκοινωνική συμπεριφορά και καλύτερη υγεία συνολικά.
Μέσα από τη διατροφή τους, τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, για την καλή υγεία και σωστή ανάπτυξή τους. Ένα θρεπτικό κολατσιό θεωρείται αυτό που περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, βιταμίνες, ασβέστιο και να έχει όσο δυνατό λιγότερο αλάτι και ζάχαρη.
Σύμφωνα με τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Νίκο Καφετζόπουλο, το πρωινό αποτελεί σημαντικό γεύμα για τους μαθητές, το οποίο, όμως, μπορεί να καταναλωθεί και σε ένα από τα διαλλείματα.
"Πολλά παιδάκια τρώνε ένα τεράστιο μπολ με δημητριακά και μια τυρόπιτα στο σχολείο, με αποτέλεσμα να έχουν καταναλώσει ήδη 1000 θερμίδες πριν το μεσημεριανό! Άρα, τρώμε ένα πρωινό, στο σπίτι ή στο σχολείο, μαζί με ένα-δύο φρουτάκια και είμαστε καλυμμένοι".
Τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα υγιεινό πρωινό; Μερικές καλές επιλογές είναι οι εξής:
- Τοστ με ένα καλό ψωμί ολικής άλεσης και τυρί Φρυγανιές ολικής άλεσης με τυράκι ή αυγό
- Γιαούρτι με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα
- Αυγά
- Σταφιδόψωμο με λίγο τυρί
- Τορτίγια με διαφορετική γέμιση κάθε φορά
- Ξηροί καρποί με αποξηραμένα φρούτα
Photo credits: freepik.com
"Προσοχή με τα σπιτικά κέικ, γιατί είναι κέικ!", τονίζει ο Νίκος Καφετζόπουλος. "Φτιάξτε το κέικ, αλλά μην το "αθωώνετε" επειδή βάλατε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Και πάλι 500 θερμίδες έχει το κομμάτι. Όταν τα παιδιά βαριούνται, προσπαθήστε να εναλλάσσετε τα υλικά που χρησιμοποιείτε, ακόμα και το είδος του ψωμιού, ώστε να υπάρχει ποικιλία.
Αποφύγετε να τους δώσετε τυποποιημένα τρόφιμα, όπως πατατάκια, κρουασάν, τσουρέκι και γενικά τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τρανς λιπαρά.
Όσον αφορά τα σνακ, δεν είναι υποχρεωτικά! Τρώμε σνακ αν είμαστε πραγματικά πεινασμένοι και αν νιώθουμε πτώση ενέργειας. Προσοχή μικροί και μεγάλοι, γιατί ακόμα και σε "υγιεινά" τρόφιμα, όπως οι μπάρες και τα κριτσίνια, οι θερμίδες φτάνουν τις 500 ανά 100γρ.! Τόσες θερμίδες έχουν δύο τοστ.
Τέλος, πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος της ενυδάτωσης. Βλέπουμε πολύ συχνά τα παιδιά, ειδικά τα κορίτσια που αποφεύγουν τις τουαλέτες, να πίνουν ελάχιστο ή και καθόλου νερό. Καλό είναι τα παιδάκια να πίνουν τουλάχιστον 1 λίτρο νερό (2 μπουκαλάκια) μέχρι να σχολάσουν. Μην ξεχνάμε ότι η πιο συχνή αιτία κόπωσης και πτώσης της σωματικής / πνευματικής ενέργειας είναι η αφυδάτωση".
Tips
- Είναι σημαντικό να κάνετε σωστή οργάνωση και να προγραμματίζετε υγιεινά γεύματα και σνακ για όλη την εβδομάδα.
- Αν το παιδί σας πηγαίνει σε σχολείο που παρέχει μεσημεριανό γεύμα, μπορείτε να γνωρίζετε εκ των προτέρων τι πρόκειται να φάει το παιδί, οπότε να κάνετε κι εσείς το δικό σας προγραμματισμό για τα σνακ.
- Αν υπάρχει μόνο η σχολική καντίνα, ελέγξτε αν διατίθενται υγιεινές επιλογές, π.χ. φρέσκα φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, φυσικοί χυμοί, κ.λπ.