Photo credits: freepik.com
Ο Σεπτέμβρης είναι εδώ και η πρώτη μέρα στο σχολείο πλησιάζει για τους μικρούς μαθητές! Η πρώτη φορά που το παιδί θα πάει στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές για το ίδιο, αλλά και για όλη την οικογένεια.
Το παιδί αφήνει το ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού και αντιμετωπίζει μία καινούργια, διαφορετική κατάσταση. Οι πρώτες μέρες είναι γεμάτες έντονα συναισθήματα και νέες εμπειρίες, που αποσταθεροποιούν την μέχρι τώρα γνώριμη ισορροπία του παιδιού.
Ειδικά για ένα παιδί που δεν έχει αποκτήσει την εμπειρία του αποχωρισμού, όπως π.χ. αν έχει υπερπροστατευτικούς γονείς, η διαδικασία αυτή μπορεί να αποτελέσει μία τραυματική εμπειρία, αφού ενδέχεται να νιώσει μεγάλη ανασφάλεια όταν βρεθεί ξαφνικά μακριά τους.
Είναι φυσικό, λοιπόν, το παιδί να νιώθει άγχος, αγωνία ή ακόμη και εκνευρισμό, τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν με συμπτώματα όπως, παλινδρόμηση του παιδιού σε προηγούμενο αναπτυξιακό στάδιο, πιο μωρουδίστικες συμπεριφορές, ξεσπάσματα θυμού, κ.α.
Λίγες μέρες πριν την έναρξη του σχολείου
Ένα παιδί ηλικίας 4-6 ετών πρέπει να είναι προκαταβολικά ενήμερο για αυτό που θα συναντήσει. Επομένως:
- Δημιουργήστε στο παιδί μία θετική εικόνα για το σχολείο, δίνοντας του να καταλάβει ότι πρόκειται για μία όμορφη εμπειρία, όπου θα μάθει σπουδαία πράγματα και θα αποκτήσει νέους φίλους.
- Μιλήστε στο παιδί για τη δική σας πρώτη φορά στο σχολείο και διαβάστε σχετικά βιβλία, χωρίς όμως, να το παρακάνετε, γιατί τότε πάλι το παιδί θα νιώσει νευρικότητα και ανασφάλεια.
- Δώστε έμφαση στο ότι το παιδί μεγαλώνει, ότι του έχετε εμπιστοσύνη και ότι θα τα καταφέρει.
- Λίγες μέρες νωρίτερα πηγαίνετε μαζί στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο για να δει την αίθουσα που θα κάνει μάθημα, την αυλή, τις τουαλέτες και να εξοικειωθεί με τους χώρους. Αν είναι δυνατόν, καλό είναι να γνωρίσει και τη δασκάλα (ή το δάσκαλό) του.
- Εξηγήστε στο παιδί ότι μέσα στην τάξη πρέπει να παρακολουθεί τη δασκάλα, να κάνει ησυχία, να σηκώνει το χέρι για να μιλήσει, να σέβεται τους δασκάλους και να βοηθάει τους συμμαθητές του.
- Μάθετε στο παιδί τους κανόνες υγιεινής στους κοινόχρηστους χώρους και σε μια κοινόχρηστη τουαλέτα.
- Απαντήστε πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις του.
- Αγοράστε μαζί τα σχολικά είδη και ό, τι άλλο χρειαστεί.
- Ενθαρρύνετε το παιδί να μοιραστεί μαζί σας ό,τι το ανησυχεί.
- Φροντίστε να καθιερώσετε μία ρουτίνα ύπνου.
Την πρώτη μέρα στο σχολείο
- Δώστε του χρόνο να ξυπνήσει και να ετοιμαστεί με την ησυχία του.
- Δώστε του κάτι δικό σας μαζί του. Κάτι που θα κρατάει στην τσάντα του. Μερικές φορές αυτό ανακουφίζει πολύ τα παιδιά.
- Πηγαίνετε μαζί στο νέο περιβάλλον του παιδιού.
- Κάντε τη μέρα αυτή ξεχωριστή για το παιδί, φτιάχνοντας π.χ. το αγαπημένο του φαγητό ή ένα κέϊκ για να το γιορτάσετε.
Στο χώρο του σχολείου
Για τα μικρά παιδιά, που πηγαίνουν πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό, είναι απαραίτητη η παρουσία του ενός γονιού τις πρώτες μέρες για λίγο χρόνο, ώστε η αποκόλληση του παιδιού να γίνει ομαλά και να μειώσετε το άγχος του. Στόχος είναι τα παιδιά να δουν το σχολείο θετικά. Για να το πετύχετε αυτό:
- Αφήστε τη δασκάλα να έρθει κοντά στο παιδί. Αν το οδηγήσετε εσείς σε εκείνη, μπορεί το παιδί να αισθανθεί ότι το σπρώχνετε μακριά σας και να νιώσει πιο έντονα το άγχος του αποχωρισμού.
- Εξηγήστε στο παιδί το λόγο που πρέπει να φύγετε, λέγοντας π.χ. ότι πρέπει κι εσείς να πάτε στη δουλειά ή να πάτε στο σπίτι να μαγειρέψετε ώστε όταν γυρίσει να φάτε μαζί το αγαπημένο του φαγητό.
- Μην φύγετε από το χώρο χωρίς να χαιρετήσετε το παιδί.
- Αν σας πει "μείνε εδώ", απαντήστε: "το σχολείο δεν είναι για μαμάδες, ούτε οι δασκάλες έχουν τη μαμά τους εδώ".
- Αν το παιδί κλαίει και δεν σας αφήνει να φύγετε, μην παραμείνετε περισσότερο από μερικά λεπτά μαζί του. Είναι προτιμότερο να επισπεύσετε την αναχώρησή σας. Συνήθως, λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση του γονιού, τα παιδιά σταματούν να κλαίνε. Επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τον παιδικό σταθμό λίγο αργότερα για να σιγουρευτείτε ότι έχει ηρεμήσει.
Όταν το παιδί επιστρέψει στο σπίτι
Η επιστροφή από το σχολείο είναι τόσο σημαντική όσο και η αναχώρηση.
- Υποδεχθείτε το παιδί με μια μεγάλη αγκαλιά και ένα φιλί.
- Επαινέστε το που ήταν τόσο “γενναίο”.
- Αποφύγετε ερωτήσεις όπως «σου άρεσε το σχολείο;», «τι σας είπε η δασκάλα;», «ήσουν καλό παιδί;», που μπορεί να το αγχώσουν.
- Τις πρώτες εβδομάδες δείξτε γενικό ενδιαφέρον. Μπορείτε να ρωτήσετε π.χ. ποια αγαπημένα του παιχνίδια θα ήθελε να δείξει στους νέους του φίλους, τι έκανε στο διάλειμμα, ποια παιδάκια γνώρισε, κ.λπ. Έτσι του δίνετε ένα καλό κίνητρο να πλησιάσει τα άλλα παιδιά.
Πηγές: iliaktida.eu / paidiatriki.gr