Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τους ειδικούς, βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και τη φαντασία τους, να γίνουν πιο ανεξάρτητα, αλλά και να μάθουν να λαμβάνουν αποφάσεις, να συνεργάζονται και να επικοινωνούν καλύτερα.
Τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια και περνούν τις καλύτερες στιγμές τους όταν παίζουν έξω και μάλιστα κοντά στη φύση. Είναι αλήθεια ότι το παιχνίδι έξω έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά, όπως ότι συμβάλλει στην καλύτερη υγεία, στην αυτοπεποίθηση και κοινωνικοποίησή τους.
Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα οφέλη που έχει το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους για τα παιδιά:
Σωματική ανάπτυξη
Τα σωματικά οφέλη του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους για τα παιδιά είναι αρκετά, τόσο στην πρώιμη παιδική ηλικία, όσο και στη σχολική. Τα βοηθά να αναπτύσσουν τις κινητικές τους δεξιότητες, το συντονισμό, την ισορροπία και την ευκινησία τους, να ενδυναμώνουν το σώμα τους και να αποκτούν εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους.
Συναισθηματική ανάπτυξη
Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους βοηθάει τα μικρότερα παιδιά να χρησιμοποιήσουν όλες τις αισθήσεις τους, να εξοικειώνονται με διάφορες αισθητηριακές εμπειρίες και να τις επεξεργάζονται καλύτερα όσο μεγαλώνουν και αναπτύσσονται. Επιπλέον, παρόλο που οι γονείς συνήθως βρίσκονται κοντά, τα παιδιά γίνονται πιο ανεξάρτητα καθώς αισθάνονται μια αίσθηση ελευθερίας όταν βρίσκονται σε μεγάλους ανοιχτούς χώρους, όπως ένα πάρκο ή μια παιδική χαρά.
Διανοητική ανάπτυξη
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξουν τις πνευματικές ικανότητες του παιδιού τους είναι να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη μάθηση σε ένα οργανωμένο περιβάλλον στην τάξη. Παράλληλα, όμως, όταν τα παιδιά παίζουν έξω, εφευρίσκουν παιχνίδια, εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους και καλλιεργούν τις οργανωτικές τους ικανότητες και τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων, καθώς εργάζονται ατομικά και ομαδικά για να επινοήσουν παιχνίδια, να λύσουν προβλήματα και να εφαρμόσουν τις ιδέες και τις λύσεις τους.
Κοινωνική ανάπτυξη
Τα παιχνίδια εξωτερικού χώρου έχουν πολλά κοινωνικά οφέλη για τα παιδιά, αφού συμβάλλουν στην ανάπτυξη παρατηρητικών και συλλογιστικών δεξιοτήτων, στην ενίσχυση της αυτογνωσίας, της περιβαλλοντικής τους ευφυΐας, καθώς και στην κατανόηση της σημασίας της σωστής συνεργασίας και επικοινωνίας.
Πηγή: protothema.gr