Τα γιορτινά τραπέζια των Χριστουγέννων αλλά και της Πρωτοχρονιάς που ακολουθεί, χαρακτηρίζονται από αφθονία φαγητών και γλυκών, που πολλές φορές περισσεύουν, αφού δεν καταναλώθηκαν από εμάς και τους καλεσμένους μας.
Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι τρόποι για να μειώσουμε τη σπατάλη των τροφίμων στις γιορτές.
- Το γιορτινό τραπέζι μπορεί να είναι πλούσιο χωρίς σπατάλες. Υπολογίστε από πριν τις ποσότητες τροφίμων που θα μαγειρέψετε και αγοράστε μόνο αυτά που θα χρειαστείτε.
- Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης των φαγητών / υλικών που αγοράζετε.
- Στα μικρά παιδιά σερβίρετε μικρές μερίδες και ξαναγεμίστε το πιάτο τους αν πεινάνε κι άλλο.
- Σε περίπτωση που περισσέψει φαγητό, κρατήστε το για τις επόμενες μέρες. Αν κάποια περισσευούμενα φαγητά δεν πρόκειται να καταναλωθούν σύντομα, τοποθέτησε τα στην κατάψυξη.
- Τα περισσεύματα μπορούν να μαγειρευτούν ξανά με ποικίλους τρόπους: Το κρέας να γίνει πίτα ή κρύο πιάτο, η βασιλόπιτα να γίνει βάση για ένα άλλο γλύκισμα, κ.λπ.
- Μπορείτε πάντα να δώσετε το φαγητό που περίσσεψε -με διακριτικό τρόπο- σε γνωστούς, γείτονες, άστεγους, δημοτικές υπηρεσίες ή εκκλησίες που σιτίζουν συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Ιδέες για τα φαγητά που περίσσεψαν
- Κρατήστε το ψαχνό κρέας της γαλοπούλας, του κοτόπουλου ή το χοιρινό, με το οποίο μπορείτε να φτιάξετε: Μία πίτα, μια κρύα σαλάτα ή burritos (αραβική πίτα, στην οποία προσθέτετε επίσης άλλα υλικά, όπως καλαμπόκι, αβοκάντο, πολύχρωμες πιπεριές, κ.α.).
- Αν περισσέψουν πατάτες φούρνου μπορείτε να τις προσθέσετε σε μία ομελέτα, με πιπεριές, μανιτάρια και άλλα συστατικά της επιλογής σας.
- Αν έχει περισσέψει σαλάτα, στραγγίστε τα υγρά, κλείστε τη σε σακουλάκι τροφίμων και τοποθετήστε τη στο ψυγείο για να καταναλωθεί τις επόμενες μέρες.