Τα παιχνίδια είναι πολύ σημαντικά για τα παιδιά μας, αφού τα βοηθούν να μάθουν τον εαυτό τους και να ανακαλύψουν τον κόσμο. Όμως, τα περισσότερα παιδιά στο δυτικό κόσμο σήμερα, έχουν υπερβολικά πολλά παιχνίδια. Κι αυτό είναι λάθος!
Οι αφορμές για την αγορά ενός καινούριου παιχνιδιού είναι πολλές, όπως και οι άνθρωποι που προσφέρουν ένα νέο παιχνίδι στο παιδί. Το αποτέλεσμα είναι ότι από κάποια στιγμή και μετά, τα παιχνίδια δεν χωρούν πια στο ντουλάπι, στα κουτιά αποθήκευσης, στο παιδικό δωμάτιο, ακόμη και στο σπίτι.
Στην εποχή μας, τα περισσότερα παιδιά έχουν στη διάθεσή τους πολύ περισσότερα παιχνίδια από όσα μπορούν να διαχειριστούν. Ένα μικρό παιδί που έχει υπερβολικά πολλές επιλογές συχνά δεν είναι σε θέση να διαλέξει με ποιο παιχνίδι θα παίξει. Μπορεί κάποια να μην του αρέσουν τόσο, μπορεί κάποια να τα έχει βαρεθεί.
Παίζουν με λίγα από αυτά και τα υπόλοιπα απλώς κάθονται. Και μπορεί τα παιχνίδια να είναι εύκολη λύση για την απασχόληση του παιδιού, αλλά δεν είναι η μοναδική και δεν είναι πάντα η καλύτερη.
Οι επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να δίνουμε λιγότερα παιχνίδια στα παιδιά μας. Γιατί;
- Ένα παιδί σπάνια θα μάθει να εκτιμά το παιχνίδι που έχει μπροστά του, όταν έχει γύρω του αμέτρητες επιλογές. Όταν ξέρει ότι μπορεί εύκολα και άμεσα να το αντικαταστήσει, δεν αποκλείεται να το σπάσει.
- Τα πολλά σε αριθμό παιχνίδια δεν προσφέρουν στο παιδί καλύτερη ποιότητα παιχνιδιού. Αντίθετα, κάνουν το παιδί να ζητά όλο και περισσότερα και του μαθαίνουν ότι να έχεις πολλά έχει αξία.
- Τα παιδιά που έχουν στην κατοχή τους λιγότερα παιχνίδια μαθαίνουν να τα προσέχουν και να τα φροντίζουν περισσότερο.
- Τα παιδιά που έχουν πάρα πολλά παιχνίδια τα παρατάνε πολύ γρήγορα, είτε γιατί τα βαριούνται, είτε γιατί δεν θέλουν να προσπαθήσουν περισσότερο. Τα παιδιά με λιγότερα παιχνίδια μαθαίνουν να προσπαθούν και να επιμένουν (π.χ. στη συναρμολόγηση ενός παζλ).
- Τα παιδιά που έχουν λιγότερα παιχνίδια αποκτούν λιγότερο εγωιστική συμπεριφορά. Αν τους δίνουμε όποιο παιχνίδι θέλουν, πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν ό,τι θέλουν.
- Έχοντας λιγότερα παιχνίδια ένα παιδί, μαθαίνει να βρίσκει χαρά και ικανοποίηση έξω από το κατάστημα παιχνιδιών. Είναι λάθος να πιστεύουν τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν ότι οι επιθυμίες τους μπορούν να αγοραστούν με χρήματα.
- Επιπλέον, τα παιδιά με λιγότερα παιχνίδια αναπτύσσουν με μεγαλύτερη ευκολία διαπροσωπικές σχέσεις με άλλα παιδιά και ενήλικες. Σχετικές μελέτες αναφέρουν ότι τα λιγότερα παιχνίδια μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία περισσότερων φίλων στην παιδική ηλικία.
Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τα παιχνίδια του παιδιού σας:
- Κρύβετε κατά καιρούς κάποια παιχνίδια ώστε το παιδί να έχει την ευκαιρία να εστιάσει στα υπόλοιπα. Με τον τρόπο αυτό θα ανανεώνεται το ενδιαφέρον του για τα παιχνίδια, καθώς κάθε φορά αυτά που θα εμφανίζετε θα του φαίνονται σαν καινούργια.
- Χαρίστε παιχνίδια σε παιδάκια που δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι άλλα παιδάκια δεν έχουν καθόλου παιχνίδια και ότι είναι πολύ σημαντικό όσα δεν χρησιμοποιεί να τα δώσετε σε ιδρύματα ή σε οικογένειες που γνωρίζετε ότι έχουν ανάγκη. Είναι σημαντικό να μάθει από μικρό το παιδί την αξία της προσφοράς.