Η συμβολή της διατροφής στην ψυχική μας υγεία

Πολλές φορές όταν βιώνουμε μια άσχημη κατάσταση ή έχουμε κακή διάθεση και ψυχολογία, τείνουμε να βρίσκουμε καταφύγιο στο φαγητό για να νιώσουμε καλύτερα. Συνήθως κατευθυνόμαστε σε συγκεκριμένες παχυντικές τροφές, πολύ γλυκές ή πολύ αλμυρές και όχι σε κάποια υγιεινή τροφή καθώς θεωρούμε πως έστω και βραχυπρόθεσμα θα μας ανακουφίσουν ψυχικά.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως το φαγητό είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την διάθεση και κατ’ επέκταση με την ψυχική μας υγεία.

Επιστήμονες του Τμήματος Διατροφής του Πανεπιστημίου Harvard αναφέρουν πως δεν υπάρχει ακόμα σαφής συσχέτιση των διατροφικών παραγόντων και της κατάθλιψης ωστόσο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με έρευνα που εκδόθηκε το 2005 στο  επιστημονικό περιοδικό International Journal of Obesity, υπάρχει συσχετισμός μεταξύ παχυσαρκίας, κατάθλιψης και διατροφικών παραγόντων. Επίσης μια άλλη έρευνα που εκδόθηκε το 2011 στο American Journal of Clinical Nutrition κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τις γυναίκες που προσλαμβάνουν λιγότερη βιταμίνη D από τη διατροφή τους. Έρευνα του 2014 στο Brain, Behavior, and Immunity βρήκε συσχέτιση  κατάθλιψης και διατροφής πλούσια σε ζαχαρούχα ροφήματα (π.χ. αναψυκτικά, χυμοί με προσθήκη ζάχαρης), τα επεξεργασμένα δημητριακά και το κόκκινο κρέας.

Η ΣΥΜΒΟΛΉ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΉΣ ΣΤΗ ΨΥΧΙΚΉ ΜΑΣ ΥΓΕΊΑ

Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες του τρόπου ζωής όπως οι διατροφικές επιλογές, το κάπνισμα και η σωματική άσκηση θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης αλλά δεν δρουν ανεξάρτητα. Η κατάθλιψη όπως άλλες χρόνιες ψυχολογικές καταστάσεις πιθανόν να είναι αποτέλεσμα σύνθετων αλληλεπιδράσεων ανάμεσα σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ενώ μπορούμε να ερευνήσουμε ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την κατάθλιψη, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τι ποσοστό της κατάθλιψης σχετίζεται με  έναν συγκεκριμένο παράγοντα, από τους παραπάνω καθώς είναι αλληλένδετοι.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες είναι σημαντικό να εστιάσουμε στη διατροφή καθώς αποτελεί «ασπίδα» προστασίας για την ψυχική μας υγεία. Ευρήματα μελετών υποστηρίζουν ότι το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής μειώνει τον κίνδυνο της κατάθλιψης. Η Μεσογειακή Διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη όπως το κοτόπουλο, το ψάρι και χαμηλή σε πρόσληψη κόκκινου κρέατος και “κακά” λιπαρά.

Η Μεσογειακή Διατροφή για πολλούς λόγους αποτελεί ένα διατροφικό πλάνο που πρέπει να υιοθετήσουμε καθώς συσχετίζεται με  χαμηλή αρτηριακή πίεση, βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, χαμηλότερη επίπτωση για διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιστήμονες από το Τμήμα διατροφής του Harvard Πανεπιστημίου συστήνουν ένα υγιεινό, ισορροπημένο και ποιοτικό διαιτητικό πρότυπο όπως τη Μεσογειακή Διατροφή όχι μόνο για την πιθανότητα μείωσης του κινδύνου της κατάθλιψης αλλά για την μείωση γενικότερα χρόνιων καταστάσεων που αργότερα οδηγούν σε κατάθλιψη.

Ένα άρθρο για: