Τα μαλλιά παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή μας. Τι γίνεται όμως όταν αρχίσουν να χάνουν την πυκνότητά τους; Η απώλεια μαλλιών αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες μεγαλώνοντας. Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτό και ποιες είναι οι μέθοδοι που θα σας βοηθήσουν να εξαλείψετε το πρόβλημα;
Η ανδρογενής αλωπεκία, όπως είναι ο ιατρικός όρος της τριχόπτωσης, οφείλεται συνήθως σε κληρονομική προδιάθεση και πρόκειται για τη σταδιακή μεταβολή των μαλλιών. Ένας στους δύο άνδρες υφίσταται, σε κάποιο βαθμό, τριχόπτωση ως την ηλικία των 50 ετών. Κατά την ηλικία των 70, περίπου τέσσερις στους πέντε άνδρες έχουν μερικώς φαλάκρα, η οποία ξεκινάει από το επάνω μέρος του κεφαλιού και τη μπροστινή γραμμή του μετώπου, ενώ οι περιοχές στα πλάγια παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.
Το γονίδιο που ελέγχει την κληρονομική τριχόπτωση «ενεργεί» όταν το επίπεδο των ανδρογόνων του οργανισμού ανεβαίνει. Γι’ αυτό και στα αρχικά της στάδια, η απώλεια των τριχών δίνει τα πρώτα σημάδια της ήδη από την εφηβεία. Οι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην τριχόπτωση είναι πολλοί: βακτήρια στο τριχωτό της κεφαλής, άγχος, κακή διατροφή, γενετικού τύπου αλωπεκία (η οποία επηρεάζει άντρες και γυναίκες), ορμονικές διαταραχές.
Η αύξηση, εξέλιξη, πτώση και ανάπλαση των τριχών πραγματοποιείται σε ένα καθορισμένο κύκλο με διαφορετικά στάδια. Στο στάδιο αύξησης, οι τρίχες αυξάνονται κατά μέσο όρο 1,25 εκ. το μήνα. Ο κύκλος αυτός διαρκεί 2-6 χρόνια, ακολουθούμενος από μια περίοδο ανάπαυσης, διάρκειας 2-3 μηνών. Όταν η διαδικασία ανάπτυξης επαναληφθεί, η τρίχα που βρίσκεται σε τελογενή αποπίπτει από τον τριχωτό θύλακα και αντικαθίσταται από μια νέα τρίχα.
Είναι φυσιολογικό να πέφτουν κατά τον τρόπο αυτό 50-100 τρίχες την ημέρα. Όταν ο αριθμός ανάπτυξης δεν είναι ανάλογος με την πτώση, αρχίζει να φαίνεται η αραίωση στα μαλλιά.
Τα άτομα που είναι γενετικώς προδιαθετημένα να εμφανίσουν ανδρογενετική αλωπεκία έχουν φυσιολογικούς θύλακες στο οπίσθιο και πλάγιο μέρος του τριχωτού της κεφαλής. Οι θύλακες των περιοχών που είναι καθορισμένες να απωλέσουν τρίχες έχουν γενετική προκαθορισμένη ευαισθησία σε μια φυσιολογική ουσία του οργανισμού, που ονομάζεται διϋδροτεστοστερόνη (DHT). Όταν οι θύλακες αυτοί εκτεθούν στην DHT συρρικνώνονται, οι τρίχες γίνονται λεπτότερες, βραχύτερες και οι ρίζες έρχονται επιφανειακά. Τελικά η ανάπτυξή τους σταματά.
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι θεραπείας, από τα εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης και το ειδικό μασάζ, μέχρι τις κάψουλες ομορφιάς και την έγχυση ουσιών (μεσοθεραπεία), η οποία μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με τοπική επάλειψη μινοξιδίλης ή και με λήψη από του στόματος ισοφλαβονοειδών σόγιας.
Η πλέον δραστική μέθοδος πάντως είναι η μικρομεταμόσχευση, δηλαδή η μεταφορά υγιών θυλάκων από περιοχή σταθερής τριχοφυίας (μαλλιά που δεν πέφτουν ποτέ) της κεφαλής στην περιοχή που θέλουμε να γεμίσουμε με μαλλιά. Η μεταφορά γίνεται με μικρά μοσχεύματα μίας, δύο ή τριών τριχών και έτσι επιτυγχάνεται το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα της φυσικής τριχοφυίας. Γίνεται με την βοήθεια συσκευής laser ειδικής πρωτοποριακής τεχνολογίας. Τα μαλλιά που μικρομεταμοσχεύονται συμπεριφέρονται ακριβώς όπως και τα υπόλοιπα, δηλαδή αναπτύσσονται, κουρεύονται, κλπ, όπως το υγιές τριχωτό.