Όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι, τόσο η επιθυμία για επίπεδη κοιλιά γίνεται πιο έντονη και η διατροφή, είναι αυτή που παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην απώλεια λίπους από την περιοχή.
Είναι γνωστό ότι το λίπος στην κοιλιά εκτός από αντιαισθητικό είναι και επικίνδυνο για την υγεία μας, καθώς όταν εντοπίζεται στην περιοχή αυτή, αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για διάφορες παθήσεις και ειδικά για την καρδιά μας. Για να διασφαλίσουμε την υγεία μας, η περιφέρεια της μέσης, συγκεκριμένα για τους άνδρες, δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 102 εκ.
Επιλέγουμε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης
Καλές πηγές πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης είναι τα όσπρια, τα οποία θα πρέπει να καταναλώνουμε με σύνθετους υδατάνθρακες (ρύζι, φαγόπυρο, κλπ.) και οι ξηροί καρποί. Αποφεύγουμε τις ζωικές πρωτεΐνες, καθώς επιβαρύνουν το σώμα με κατακρατήσεις, ενώ συχνά αποτελούν και πηγή λιπαρών.
Η αξία των φυτικών ινών
Οι φυτικές ίνες αποτελούν απαραίτητο συστατικό στο πλαίσιο μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής και επίσης, συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Οι ενήλικες άνδρες πρέπει να λαμβάνουν ημερησίως περίπου 34 γραμμάρια φυτικές ίνες, οι οποίες υπάρχουν σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Οι φυτικές ίνες δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και επομένως, συμβάλλουν στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων. Επίσης, επιβραδύνουν την απορρόφηση της τροφής.
Προτιμάμε VS αποφεύγουμε
Προτιμάμε να καταναλώνουμε τα πιο αποτελεσματικά τρόφιμα για επίπεδη κοιλιά, τα οποία είναι τα εξής: αγκινάρα, αγγούρι, φασολάκια, παντζάρια, μήλο (χωρίς φλούδα), ανανάς, παπάγια, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, δαμάσκηνα.
Αποφεύγουμε τα έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα, που μεταξύ άλλων είναι πολύ πλούσια σε αλάτι και λιπαρά (π.χ. κονσέρβες, γρήγορο φαγητό) και τα αρτοσκευάσματα.
Όχι στη ζάχαρη και το αλκοόλ
Πρόκειται για δύο συστατικά, που αν αφαιρέσετε από τη διατροφή σας, θα δείτε αμέσως διαφορά στο σώμα σας και βέβαια, στην περιοχή της κοιλιάς.
Προσοχή στο μαγείρεμα
Το κάλιο, που υπάρχει κυρίως σε λαχανικά, πατάτες και φρούτα, και βοηθάει στο ξεφούσκωμα, χάνεται όταν πλένουμε με πολύ νερό ή παραβράζουμε τις παραπάνω τροφές. Προτιμάμε να τις καταναλώνουμε νωπές, ψητές στο φούρνο ή στη σχάρα και βραστές στον ατμό. Περιορίζουμε στο ελάχιστο το αλάτι (που ευνοεί την κατακράτηση υγρών) και χρησιμοποιούμε μόνο ελαιόλαδο (όχι πάνω από 3 κουταλιές την ημέρα).
Περισσότερο νερό και ροφήματα
Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση νερού είναι ευεργετική στη μείωση βάρους, αφού μεταξύ άλλων είναι φυσικό κατασταλτικό της όρεξης, αυξάνει την καύση θερμίδων και το μεταβολισμό, βοηθά στην αποβολή περιττών ουσιών από τον οργανισμό.
Επίσης, κάποια βότανα μπορούν να συμβάλλουν στο ξεφούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς. Μπορείτε καθημερινά να πίνετε πριν από το γεύμα ένα φλιτζάνι από: αψιθιά, λουίζα, πράσινο τσάι, σημύδα, γαϊδουράγκαθο, ταραξάκο (εκτός αν υπάρχει θέμα χολής), τσουκνίδα ή ιβίσκο (για τα δύο τελευταία εκτός αν έχουμε υπέρταση ή προβλήματα με τα νεφρά). Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής: βράζουμε το νερό, προσθέτουμε ένα κουταλάκι από το βότανο, αφήνουμε για 5΄, σουρώνουμε και είναι έτοιμο. Εννοείται δεν προσθέτουμε ζάχαρη ή μέλι. Καλό είναι όμως να μην πίνουμε το ίδιο βότανο για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός, αλλά να τα εναλλάσσουμε.
Tip
Σε περίπτωση ευερέθιστου εντέρου παίρνουμε ένα συμπλήρωμα προβιοτικών, που θα μας βοηθήσει να ξεπρηστούμε και να καταπολεμήσουμε τη δυσκοιλιότητα.
Η απαραίτητη άσκηση
Η γυμναστική θα πρέπει να είναι τρόπος ζωής για όλους μας, αφού όχι μόνο συμβάλει στην καλύτερη υγεία, αλλά μας χαρίζει και ένα πιο γραμμωμένο σώμα. Προσθέστε στο πρόγραμμά σας περισσότερη αερόβια ή διαλειμματική προπόνηση που κάνει όλο το σώμα να δουλέψει. Όσο περισσότερο δυσκολεύετε συνολικά το σώμα σας, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθεί η γράμμωσή σας.
Για σφιχτούς κοιλιακούς δεν αρκεί η τοπική εκγύμναση. Μερικά σετ καθίσματα με αναπήδηση είναι πιο αποτελεσματικά για τους κοιλιακούς από χίλια ροκανίσματα, λένε οι ειδικοί. Επίσης, εντάξτε στο πρόγραμμά σας τη σανίδα, μία άσκηση που σφίγγει όλους τους μύες του κορμού και βέβαια, τους κοιλιακούς.