Η πρωτόγνωρη περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα στρεσογόνα για πολλούς από εμάς. Προβληματισμός, απαισιόδοξες σκέψεις, αδιέξοδα, δυσκολία στην αντιμετώπιση καταστάσεων, είναι μερικά από τα θέματα που έχουμε να διαχειριστούμε.
Οι αλλαγές που έρχονται στη ζωή μας είναι αναπόφευκτες, αλλά όταν συμβαίνουν διαταράσσουν τις ισορροπίες μας, προκαλώντας μας άγχος, κι αυτό με τη σειρά του, σκέψεις που μας προκαλούν ανησυχία και νευρικότητα.
Υπάρχουν κάποιες τεχνικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε ώστε να διαχειριστούμε τις συνέπειες του άγχους, ειδικά σε περιπτώσεις σημαντικών αλλαγών στη ζωή μας.
- Προσπαθήστε να μείνετε στο παρόν, εφαρμόζοντας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μία εύκολη τεχνική ενσυνειδητότητας. Σταματήστε αυτό που κάνετε και καθίστε ή ξαπλώστε σε μία άνετη θέση. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες, εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα, αφήνοντας το σώμα να χαλαρώσει. Παρατήρησε τον εαυτό σας σωματικά και συναισθηματικά τη συγκεκριμένη στιγμή, για να δείτε αν υπάρχει οποιαδήποτε ένταση ή πίεση. Αν ναι, βοηθήστε εκείνο το σημείο να μαλακώσει, απλά αφήνοντας τα πράγματα να είναι. Στη συνέχεια ρωτήστε τον εαυτό σας: «Τι είναι πιο σημαντικό για μένα για να του δώσω προσοχή αυτή τη στιγμή;» ή «Τι χρειάζομαι τώρα;» Επιτρέψτε οποιαδήποτε απάντηση και προχωρήστε με αυτό στην επόμενη στιγμή. Αυτή είναι μια μεγάλη πράξη αυτοφροντίδας.
- Καθίστε αναπαυτικά, κλείστε τα μάτια, πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και χαλαρώστε. Παρατηρείστε τις σκέψεις σας χωρίς κριτική διάθεση. Αφήστε τις να πάρουν τη μορφή σύννεφων και να απομακρυνθούν, μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς.
- Το άγχος μας κάνει να εστιάζουμε στην άμεση απειλή, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το ευρύτερο πλαίσιο. Κάνετε λίγο πίσω για να δείτε την κατάσταση με τον εαυτό σας έξω από το γεγονός. Δικαιολογείται τόσο άγχος; Υπάρχουν επιλογές για να μην νιώθετε έτσι και ποιες είναι αυτές; Τι διαφορετικό μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;
- Πολλές φορές κάνουμε σενάρια για το τι θα μπορούσε να συμβεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελικά οι φόβοι μας θα γίνουν πραγματικότητα. Επομένως, αντιμετωπίστε την ανησυχία που σας κυριεύει ως εικασία και όχι ως γεγονός. Αναρωτηθείτε πόσο πιθανό είναι να συμβεί πραγματικά αυτό που σας απασχολεί, ποιο είναι το καλό σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί και τι πιστεύετε ότι είναι πιο πιθανό να συμβεί, βάσει της εμπειρίας σας;
- Δημιουργήστε καθημερινές ρουτίνες ηρεμίας και ευεξίας. Αφιερώστε 20-30 λεπτά την ημέρα για να κάνετε κάτι που σας χαλαρώνει: ακούστε απαλή μουσική, απολαύστε ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο, κάνετε διατάσεις, yoga ή απλώς κρατείστε τα μάτια κλειστά, αναπνέοντας αργά και ήρεμα.
Tips
- Αναθεωρήστε τις προτεραιότητες και τους στόχους σας.
- Μην παραλείπετε την καθημερινή σωματική δραστηριότητα.
- Ακολουθήστε ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή και μην καταφεύγετε στο γρήγορο φαγητό.
- Κάνετε συχνά μικρά διαλείμματα από τη δουλειά.
- Εξασκηθείτε στις τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοής.
- Σκεφθείτε ρεαλιστικά, θετικά και όχι καταστροφολογικά.