Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη και τη θεραπεία του ιού της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV)/AIDS.
H ημέρα αυτή αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1988 με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εκείνη την εποχή, ήταν αρκετοί οι άνθρωποι που αποκλείονταν από παροχές κοινωνικής ασφάλισης και εξοστρακίζονταν από τις οικογένειές τους, επειδή ήταν άρρωστοι και πέθαιναν.
Έτσι, στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του ΑIDS είναι να τονίσει τη σημασία, το πεδίο και τον αντίκτυπο της νόσου, αλλά και τις εθνικές ευθύνες σχετικά με την παροχή καθολικής, προσιτής και δίκαιης θεραπείας και υποστήριξης για άτομα που ζουν με τον HIV/AIDS. Η κόκκινη κορδέλα αποτελεί το παγκόσμιο σύμβολο αλληλεγγύης απέναντι σε όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV.
Κάθε χρόνο η παγκόσμια αυτή ημέρα επικεντρώνεται σε ένα θέμα, το οποίο φέτος είναι η παγκόσμια αλληλεγγύη και η κοινή ευθύνη. Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί την πρόοδο που έχει σημειώσει ο κόσμος στην υγεία και την ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια, οι επιπτώσεις είναι ορατές και σε ό,τι αφορά στην πρόληψη, τον έλεγχο και τη θεραπεία του HIV.
Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες πρόληψης, εξέτασης και θεραπείας του HIV διακόπτονται, ιδιαίτερα σε χώρες με εύθραυστα συστήματα υγείας. Οποιαδήποτε επιβράδυνση της παροχής αυτών των υπηρεσιών θα αφήσει ευάλωτα άτομα σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV και θανάτων που σχετίζονται με το AIDS. Εκτιμάται ότι περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με τον ιό HIV, ενώ από αυτούς μόνο τα 15,8 εκατομμύρια λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή, αριθμός που εξακολουθεί να είναι μικρότερος από το 50% των νοσούντων.
Στην Ελλάδα παρατηρείται μια σχετική μείωση στις νέες διαγνώσεις του ΗΙV σε σχέση με τα προηγούμενα εννέα έτη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΛΠΝΟ, τα κρούσματα ανέρχονταν μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019 σε 17.909, εκ των οποίων το 82,54% είναι άντρες. Από αυτά τα περιστατικά τα 4.306 έχουν εμφανίσει AIDS, ενώ τα 10.523 λαμβάνουν αγωγή. Ανησυχητικές, όμως, παράμετροι είναι η αύξηση σε ετερόφυλους και τα υψηλά ποσοστά, πάνω από 50%, καθυστερημένης διάγνωσης της HIV λοίμωξης.
Η παγκόσμια αλληλεγγύη και η κοινή ευθύνη όλων μας, είναι απαραίτητες ώστε να νικήσουμε τον κορωνοϊό, να τερματίσουμε την επιδημία του AIDS και να εγγυηθούμε το δικαίωμα στην υγεία για όλους.
Δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
Για τρίτη χρονιά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, άνθρωποι με αληθινές ιστορίες μιλούν για τη διαφορετικότητα, την ορατότητα και την αποδοχή σε μία ανοιχτή συζήτηση, με τη σφραγίδα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».
1 Δεκεμβρίου 2020 | Παγκόσμια Ημέρα AIDS | 12:00
YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση
Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Αντώνης Καρκάς, Γιώργος Καρκάς, Μαρία Κανταρτζόγλου, Μάριος Ατζέμης, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Μακρής, Ερωφίλη Κόκκαλη, Ogundimu Olamide Olatunde και ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτήριος Τσιόδρας.
Συντονισμός συζήτησης: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Λυδία Παπαϊωάννου
Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων θα φωτίσουν σήμερα το σιντριβάνι της πλατείας Ομονοίας με κόκκινο φως, μετά τη δύση του ηλίου.
Η «Θετική Φωνή» δημοσίευσε μία νέα καμπάνια για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, το βίντεο με τίτλο U=U, το οποίο προβάλλεται στην τηλεόραση, στην ιστοσελίδα, στα social media και στο YouTube κανάλι του συλλόγου.
Ο Σύλλογος συμμετέχει, επίσης, στο συνέδριο για την καλή ψυχική υγεία των ατόμων που ζουν με HIV, σήμερα, 1η Δεκεμβρίου 2020, από τις 11.00 ως τις 13.30. Εκ μέρους της Θετικής Φωνής συμμετέχει ο Νίκος Δέδες, που είναι o ένας από τους συντονιστές του Συνεδρίου. Στο συνέδριο, επίσης, συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, ο Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη και ο Ειδικός Σύμβουλος του Εκτελεστικού Διευθυντή του UNAIDS.