Ο νέος κορονοϊός-2019 ή SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας. Έκτοτε έχει διασπαρθεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ καθημερινά τα κρούσματα αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στις 30 Ιανουαρίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η έξαρση του κορονοϊού αποτελεί επείγουσα κατάσταση για την Παγκόσμια Δημόσια Υγεία (Global Public Health Emergency), ενώ δύο εβδομάδες αργότερα χαρακτήρισε την κατάσταση ως επείγουσα σε Διεθνές επίπεδο (Public Health Emergency of International Health). Mε βάση τα τελευταία στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φθάνουν τις 125.655, ενώ οι θάνατοι φθάνουν τις 4.607.
Τι είναι οι κορονοϊοί και πώς μεταδίδονται;
Πρόκειται για μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα, από κοινό κρυολόγημα έως σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS-CoV). Το νέο αυτό στέλεχος κορονοϊού δεν είχε απομονωθεί έως τώρα στον άνθρωπο. Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού με σταγονίδια από το φτάρνισμα, τον βήχα ή την εκπνοή. Ο χρόνος επώασης της λοίμωξης από τον κορονοϊό φαίνεται να κυμαίνεται από 2-14 μέρες.
Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;
Tα συχνότερα συμπτώματα αφορούν την αναπνευστική οδό, όπως πυρετός, βήχας και δυσκολία στην αναπνοή. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί καταβολή, μυαλγίες και αρθραλγίες. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία, οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο. Τα άτομα που βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.
Τα παιδιά μπορούν να μολυνθούν;
Τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό να μολυνθούν αλλά δεν εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές. Σε μελέτες φαίνεται ότι, τα παιδιά κάτω των δέκα ετών που εκτίθενται στον ιό έχουν σχεδόν τον ίδιο κίνδυνο να μολυνθούν σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους. Επίσης, από τα μικρά παιδιά που περιλαμβάνονταν στην ομάδα των στενών επαφών των ασθενών, το 7% διαγνώστηκαν στη συνέχεια με τον ιό, έναντι 8% μεταξύ των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί ο ρόλος των παιδιών στην αλυσίδα μετάδοσης, αν και με βάση τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι το κλείσιμο των σχολικών μονάδων όταν και όπου κριθεί απαραίτητο συμβάλλει τουλάχιστον στην καθυστέρηση της μετάδοσης.
Τι ισχύει για τα βρέφη;
Δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για τα βρέφη, δεν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, εφόσον πρόκειται για υγιή βρέφη χωρίς υποκείμενο νόσημα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί!
Τι να κάνω αν το παιδί μου εμφανίσει κάποιο από τα συμπτώματα του κορονοϊού;
Εάν το παιδί σας εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα, όπως δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα ή πονόλαιμο, καταρχήν αντιμετωπίζουμε συμπτωματικά όπως σε κάθε ίωση, δηλαδή δίνουμε αντιπυρετικά ανάλογα με την ηλικία και εφόσον η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38°C και συστήνουμε ξεκούραση. Επικοινωνούμε με τον Παιδίατρό μας για οδηγίες, ειδικά στην περίπτωση που υπάρχουν έντονα συμπτώματα, όπως δύσπνοια και υψηλός πυρετός.
Τώρα που τα σχολεία δεν λειτουργούν, είναι ασφαλές να βγαίνω με τα παιδιά βόλτα σε εξωτερικούς χώρους;
Αυτό που πρέπει καταρχήν να καταλάβουμε είναι ότι τώρα που είναι κλειστά τα σχολεία και κάποιοι από εμάς δεν δουλεύουν ή δουλεύουν από το σπίτι τους, δεν σημαίνει ότι είμαστε σε διακοπές και έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για κοινωνικές επαφές. Δεν πάμε με τα παιδιά μας σε κλειστούς χώρους και δεν συγχρωτιζόμαστε. Μπορούμε όμως να κάνουμε μια βόλτα σε εξωτερικό χώρο και να επισκεφθούμε ανοικτούς χώρους που δεν υπάρχει πολύς κόσμος.
Μέτρα προστασίας και προφύλαξης
- Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
- Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών με καλό πλύσιμο και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
- Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
- Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών.
- Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων εκτός αν είναι απαραίτητο.
- Για οποιαδήποτε πληροφορία ή επί συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.
Χρειάζεται ψυχραιμία, ενημέρωση και να ακολουθούμε τις οδηγίες για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!