Το φαινόμενο γιο-γιο (χάνω κιλά και τα ξαναπαίρνω) είναι πολύ συχνό και το γνωρίζουμε όλοι. Αυτό που δε γνωρίζουμε είναι τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας και πώς μπορούμε να το αποφύγουμε.
Τι σημαίνει το φαινόμενο γιο-γιο για το σώμα μας
Ξεκινήσαμε μία δίαιτα και καταφέραμε να χάσουμε αρκετά κιλά. Αυτό σημαίνει ότι χάσαμε λίπος και πολύ μικρό ή μεγάλο μέρος της μυϊκής μας μάζας. Σε κάθε δίαιτα η απώλεια μυΐκής μάζας εξαρτάται από το πόσο ισορροπημένη είναι η διατροφή μας αλλά και από το πόσο πολύ ασκούμαστε. Η άσκηση θα προστατέψει και σε μερικές περιπτώσεις θα αυξήσει τη μυϊκή μας μάζα. Μόλις σταματήσουμε τη δίαιτα – και ξεκινήσουμε να τρώμε περισσότερο απ‘ όσο πρέπει – θα ξαναβάλουμε τα κιλά που πήραμε, θα ξαναβάλουμε λίπος. Μετά από μερικές τέτοιες προσπάθειες το σωματικό λίπος αυξάνεται και η μυϊκή μάζα μειώνεται. Έτσι, ακόμα κι αν είμαστε στο ίδιο βάρος με παλιότερα, δεν είναι πραγματικά το ίδιο σώμα. Είναι ένα σώμα με περισσότερο λίπος και λιγότερο μυϊκό ιστό.
Αυτή τη φορά δε θα μπω στον ίδιο φαύλο κύκλο
Θα ξεκινήσω δίαιτα κοιτάζοντας το λεξικό. Η λέξη δίαιτα είναι από τις πιο κακοποιημένες λέξεις της ελληνικής γλώσσας. Δίαιτα σημαίνει τρόπος ζωής. Είναι λάθος να συνοδεύεται με φράσεις όπως «των 10 ημερών». Ξεκινάω, λοιπόν, αλλάζοντας τρόπο ζωής, διατροφή και άσκηση, αλλάζοντας δίαιτα για να καταφέρω να έχω ένα πιο υγιές, πιο νέο και πιο λειτουργικό σώμα.
Θα αλλάξω τη δίαιτά μου με την κατάλληλη στρατηγική. Το σώμα είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός με δικό του βιολογικό ρολόι, δικό του ορμονικό έλεγχο και δικές του ασφαλιστικές δικλείδες. Όταν δε σεβόμαστε τους κανόνες λειτουργίας του ή προσπαθούμε να τους παρακάμψουμε, ενεργοποιεί τους αντιρροπιστικούς μηχανισμούς του. Όσον αφορά τη διατροφή μας και την απώλεια κιλών, αυτοί οι αντιρροπιστικοί μηχανισμοί είναι πεπτίδια (γκρελίνη, λεπτίνη) και ορμόνες (κορτιζόλη, ινσουλίνη) που προσπαθούν να επαναφέρουν την ισορροπία στο σώμα μας.
Με βάση το δικό μου βιολογικό ρολόι και τις βιολογικές ανάγκες θα επιλέξω αληθινές τροφές. Για να αλλάξουμε τη διατροφή μας δε φτάνουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Χρειάζεται να δώσουμε στο σώμα μας την ενέργεια και τα συστατικά που χρειάζεται από ποικιλία αληθινών τροφών. Προτιμάμε 1 χούφτα ξηρούς καρπούς από μία μπάρα δημητριακών με συντηρητικά και ζάχαρη. Ένα φρούτο είναι καλύτερη λύση από ένα γιαούρτι με γεύση φρούτου και χρωστικές. Όταν δίνουμε στον οργανισμό αληθινή τροφή, μπορεί να τη μεταβολίσει χωρίς να προκαλούνται μεταβολικά παραπροϊόντα που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του.
Δε μετράω θερμίδες. Οι θερμιδική αξία των τροφών όταν μεταβολίζονται από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι συχνά διαφορετική από αυτή που μετράμε στο εργαστήριο και μπορεί να είναι διαφορετική από σώμα σε σώμα.
Θα επιλέξω τη δίαιτα που μου ταιριάζει και θα επιμείνω. Αποφασίσαμε να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Κάθε αλλαγή στην αρχή φαίνεται δύσκολη. Αφού επιλέξουμε με σκέψη και κατάλληλη καθοδήγηση τον τρόπο διατροφής και άσκησης που μας ταιριάζει, επιμένουμε σε αυτό, προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που εμφανίζονται στην αρχή. Δεν τα παρατάμε.
Ξεκινάω – και συνεχίζω – με χαρτί και με μολύβι. Καταγράφουμε τι τρώμε, καταγράφουμε την άσκησή μας, καταγράφουμε τις απορίες μας και τις λύνουμε. Πάμε στο σούπερ μάρκετ με λίστα. Στο τέλος τσεκάρουμε τι μας βοηθάει, τι μας αρέσει και τι δε μας ταιριάζει και κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές.
Ζητάω υποστήριξη. Από το περιβάλλον μας στο σπίτι, στον εργασιακό χώρο, από τον ειδικό. Δεν μπορούμε να επιτύχουμε σε μία νέα προσπάθεια χωρίς υποστήριξη – συναισθηματική και πρακτική. Τη χρειαζόμαστε και την αξίζουμε.